• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Нові правила призначення субсидії

12.05.2021

У Постанові КМУ № 420 від 14 квітня 2021 року, в яку внесли зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, йдеться, що з 01 травня 2021 року змінилися умови призначення житлової субсидії.

Коли та куди подавати заяви

Приймати документи будуть управління соціального захисту населення районних державних адміністрацій з травня по вересень. Якщо людина принесе заяву і декларацію 30 вересня, то субсидію будуть призначати з 1 травня. Крім заяви, потрібно подати декларацію про доходи та витрати, договір найму (оренди) житла (за наявності), копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати ЖКП (за наявності).

Заяву можна подати особисто, надіслати поштою або подати онлайн через сайт Міністерства соціальної політики або через Єдиний портал електронних послуг.

У декларації потрібно вказувати:

площу житла;

відомості про осіб, які мешкають у квартирі або будинку;

дохід кожного з мешканців;

наявність автомобілів, з дати випуску яких минуло менш як 5 років;

витрати за останній рік, що перевищують 50 тис. грн;

інформацію про купівлю безготівкової або готівкової іноземної валюти, банківських металів (на суму понад 50 тис. грн);

відомості про наявність коштів на депозитних рахунках в розмірі понад 25-кратного розміру прожиткового мінімуму.

“Починаючи з травня, отримувачі субсидій повинні будуть подати нову заявку на її отримання. Заявки можна буде подавати протягом наступних п’яти місяців. Зробити це можна в тому числі онлайн або поштою. Які основні зміни? Наразі 92% українців, які отримують субсидії, отримують її у грошовій готівковій формі. З травня всі 100% будуть отримувати субсидію живими грошима”, – розповів прем’єр Денис Шмигаль.

Хто не отримає субсидії за новими правилами

“Якщо ви маєте на депозитному рахунку в банку більше ніж 100 тис грн, купуєте нову автівку або валюту одноразово на суму понад 50 тис грн – вам субсидію не призначать”, – підкреслив прем’єр.

Житлова субсидія не призначається, якщо будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї:

Якщо на 1 число місяця, з якого призначається житлова субсидія, має на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у сумі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня року;

Якщо на депозитному банківському рахунку (рахунках) особи є кошти у сумі, що перевищує 56 тис грн;

Якщо за рік до звернення по субсидію купили іноземну валюту або банківські метали на суму понад 50 тис грн;

Якщо перебували за кордоном безперервно понад 60 днів (без урахування відрядження, лікування, навчання або догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку);

Якщо не навчалися, не працювали й не мали офіційного статусу безробітного за інформацією податкової та Пенсійного фонду;

Якщо особа володіє автомобілем, з дати випуску якого пройшло менш як 5 років або якщо в сім’ї є більше одного автомобіля, з дати випуску якого пройшло менш як 15 років;

Якщо площа житла становить понад 130 м² для квартири та понад 230 м² для будинку;

Якщо сім’я має тримісячну заборгованість за комунальні послуги на суму, яка перевищує 340 гривень;

Якщо особа має заборгованість з аліментів.

Прем’єр наголосив, що для більшості отримувачів субсидій нічого не зміниться.

“Нові правила – це про справедливість. Коли держава збільшує та платить допомогу саме тим, хто цього потребує. Така політика стосується всіх соціальних виплат і процес справедливої верифікації – це державницька позиція, яку ми будемо підтримувати”, – додав він.

Житлова субсидія з 1 травня 2020 року: відповіді на найпопулярніші питання

Управління соціального захисту населення підготувало відповіді на найпоширеніші питання стосовно нарахування житлових субсидій під час карантину.

Чи не припиниться надання субсидії на період карантину?

Заборонено на період карантину припинення надання житлової субсидії крім обставин, що унеможливлюють надання житлової субсидії, зокрема: у разі переїзду домогосподарства в інше житлове приміщення; у разі смерті одинокої особи.

Як буде призначатися субсидія з 1 травня 2020 року?

Усім домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді 2019-2020рр., призначення субсидії на наступний період проводитиметься без звернень громадян.

Навіть домогосподарствам, яким субсидія раніше була призначена за рішенням комісії, не потрібно звертатись до управлінь соціального захисту населення з заявою.

Як буде призначатися субсидія з 1 травня 2020 року тим, хто звертається вперше?

Заява та декларація може бути направлена на адресу управління поштою або в електронній формі через офіційний вебсайт Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з накладенням кваліфікованого електронного підпису.

Як можуть отримати субсидію ті, хто втратили роботу в період карантину?

Громадянам, які втратили роботу в період карантину відповідно до п.1 ч.1 ст.40 КЗпПУ, і зареєструвалися в службі зайнятості як безробітні, житлова субсидія призначатиметься на підставі заяви про призначення житлової субсидії та інформації центру зайнятості про їх перебування на обліку.

При цьому в розрахунку субсидії враховуватиметься розмір призначеної допомоги по безробіттю без урахування сум отриманої зарплати.

Чи буде з 1 травня 2020 року при розрахунку житлової субсидії застосований збільшений базовий відсоток плати за житлово-комунальні послуги 20% замість15%?

Збільшення базового відсотка плати за житлово-комунальні послуги проводитиметься з 1-го числа місяця, наступного за місяцем, у якому буде відмінено карантин (замість 1 травня 2020 року).

Які соціальні нормативи будуть застосовуватися при наданні житлової субсидії з 1 травня 2020 року?

На період карантину розрахунок житлової субсидії проводитиметься з урахуванням збільшених на 50 відсотків соціальних нормативів, в межах яких надається субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, а саме для гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, газопостачання на приготування їжі і підігрів води, електропостачання, незалежно від кількості днів карантину на місяць.

Оскільки управліннями вже нараховано субсидії за березень 2020 року, відповідний перерахунок за збільшеними соціальними нормативами буде проведено додатково.

Як прикарпатцям виплачуватимуть житлові субсидії у квітні

02.04.2020р.

Як повідомляє офіційний сайт Івано-Франківської ОДА «if.gov.ua/news» Департамент соціальної політики облдержадміністрації та структурні підрозділи з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій та виконкомів міських рад обласного значення вжили усіх заходів для того, щоб нарахування житлових субсидій були проведені вчасно і без звернення громадян.

Структури соціального захисту населення провели нарахування житлових субсидій за березень 2020 року 98,6 тис. сім’ям. Кошти, необхідні для фінансування субсидій у квітні поточного року, замовлено в повному обсязі.

Виплата житлових субсидій за березень буде проведена через банківські установи орієнтовно з 3-6 квітня (44,7 тис. сім’ям), через пошту – з 4 по 25 квітня відповідно до встановлених дат отримання соціальних виплат (45,0 тис. сім’ям).

При отриманні субсидій у безготівковій формі (8,9 тис. сімей), належні кошти субсидій за березень будуть перераховані надавачам послуг через АТ «Ощадбанк» до 18 квітня. Про суми, які необхідно сплатити отримувачу субсидій самостійно по кожному виду послуг АТ «Ощадбанк» надішле смс- повідомлення.

Заяву про призначення житлової субсидії разом з декларацією про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, можливо подати в електронній формі з використанням кваліфікованого електронного підпису через офіційний веб-сайт Міністерства соціальної політики України (житлова субсидія –https://subsidii.mlsp.gov.ua/) або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Заява про призначення житлової субсидії разом з декларацією також можуть бути надіслані на адресу територіального управління соціального захисту населення поштою.

При виникненні проблемних питань рекомендують звернутися із письмовими зверненнями, надіславши їх поштою на адресу департаменту соціальної політики облдержадміністрації вул.Л.Курбаса, 2 м. Івано-Франківськ або електронну адресу::main@sz.if.gov.ua, або за телефонами (0342) 752467, 535103.

Як оформити субсидію онлайн

КабМін «https://www.youtube.com/channel/UCYlTFedAEZiqE6r9eY0PZ1A» 30.11.2019

До уваги споживачів, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг!

6609 1111

Звертаємо увагу на зміну порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

Починаючи із жовтня 2019 року відповідно до Закону України № 2189-VIIIвід 09.11.2017 р. «Про житлово-комунальні послуги» пільга надається у грошовій формі.

Розраховані органами соціального захисту населення суми пільг перераховуватимуться АТ «Ощадбанк» для подальшого проведення ним розрахунків з надавачами послуг за кожного конкретного пільговика (безготівкова форма).

Пільговикам, які подали заяву до органів соціального захисту населення на отримання пільг готівкою, виплата буде здійснюватися у готівковій формі у зазначений у заяві спосіб (банк або пошта).

У зв’язку з цим платіж за послугу нараховується у повному обсязі, без врахування знижки, яка надається пільговику.

У разі отримання готівки пільговик має сплатити спожиті послуги повністю. Інші пільговики сплачують, як і раніше, частину платежу, а суму пільги за них перерахує надавачу послуг АТ «Ощадбанк» (за наявності даних про номер мобільного телефону пільговик отримає інформаційне повідомлення від банку про проведені платежі).

Враховуючи, що відповідний механізм запроваджується в Україні вперше, через неточності в даних з технічних причин можуть бути випадки ненарахування окремим особам суми пільги за жовтень 2019 року. У такому разі рекомендуємо звернутися до органу соціального захисту населення за місцем проживання. Сума пільги у такому випадку за жовтень буде донарахована в наступному місяці.

З кожним роком субсидій у Івано-Франківську стає все менше

Телеканал «3 Студія» «youtube.com/user/ifstudio3»

Фінансовий портал”Maanimo”анонсує соціальний проект «Все про субсидії: постав питання – отримай відповідь»

Maanimo Log 2210

Напередодні опалювального сезону тисячі українців шукають інформацію про оформлення субсидії. На жаль, далеко не кожен здатний розібратися в усіх тонкощах цього складного процесу – законодавство та правила оформлення субсидій постійно змінюються, викликаючи багато питань у наших громадян.

Subs 2210 19

Саме тому портал Maanimo створив спеціальну сторінку «Як розрахувати субсидію», на якій зібрана найактуальніша та максимально повна інформація про оформлення субсидії в Україні. Крім того, враховуючи попит на консультації з цього питання, ми створили систему зворотного зв’язку з працівниками редакції, який в коментарях під статтею регулярно надає детальну консультацію з кожного конкретного випадку.

Кожна ситуація в кожній родині абсолютно унікальна, тому для оформлювача субсидії особливо важливий індивідуальний підхід саме до його обставин.

Враховуючи високу завантаженість органів державної влади та постачальників комунальних послуг перед стартом опалювального сезону, можливість отримати додаткову інформацію є особливо актуальною.

Для того, щоб отримати консультацію, необхідно:

перейти на сторінкуhttps://maanimo.com/helpful/141877-kak-rasschitat-subsidiyu-v-ukraine-poryadok-i-osobennosti-nachisleniya-subsidiy

у кінці статті написати коментар зі своїм питанням

чекати на відповідь працівників редакції порталу

Увага! Проект є соціально спрямованим та повністю безкоштовним.

Розмір заборгованості споживачів ДМП «ІФТКЕ»

за надані послуги

п/п

Стаття доходів

Заборгованість станом на поточну дату

30.09.19

1.

Населення

68207785

2.

Пільги

49869

3.

Субсидії

-767828

4.

Міський бюджет

30226453

5.

Обласний бюджет

-844791

6.

Державний бюджет

-844791

7.

конденсат

0

8.

Інші юридичні особи

8178111

9.

Обслуг котелень

35997

10.

Обслугов мереж

750916

11.

Інша діяльність до 2012

1882042

.

Разом

107610131

Мінсоцполітики оприлюднило покрокову інструкцію з оформлення субсидії

MSP 0410

З 01 жовтня в Україні змінився механізм виплати субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Міністерство соціальної політики України оприлюднило на сайті покрокову інструкцію з оформлення субсидії онлайн.

Вводьте Ел. адресу:

https://www.msp.gov.ua/news/17660.html?fbclid=IwAR07gY0az4jWZm_6o5It8FHdxibyPkxHmClQQa8fXUJz5y69nSB5ve0DfHc

MSPPkr 0410

Для оформлення субсидії треба зайти на сайт Мінсоцполітики у рубрику «Е-Сервіси», де обрати «Субсидії», після чого система автоматично переводить на сайт субсидій, де потрібно заповнити форму, а саме обрати один із трьох способів реєстрації.

На стартовій сторінці системи надання послуги попередньої реєстрації документів про призначення житлової субсидії заявнику пропонується обрати один з варіантів реєстрації/входу.

Після успішного входу в систему буде здійснено перехід до заповнення електронних форм. Всі реквізити необхідно перевірити та підтвердити правильність внесених даних, а також подати документ.

Якщо все зроблено правильно, на електронну адресу надійде повідомлення.

Тепер одержувач субсидії зможе самостійно обирати, куди перераховуватимуться кошти: до одного із банків чи до «Укрпошти».

Новий сезон — нові правила

Івано-Франківське обласне телебачення «Галичина» «youtube.com/user/tvGalychyna» 27.09.2019

Новий сезон — нові правила. Орієнтовно 20 тисяч франківців у новому опалювальному сезоні зможуть скористатись комунальними пільгами. Змін у процедурах оформлення субсидій не відбулось, але нові правила все ж з”явились.

Для відновлення субсидії – погасіть або реструктуризуйте борг!

PZU 2307

26.09.2019р. ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» звертається до своїх абонентів, що централізовано отримують теплову енергію та гарячу воду від нашого підприємства.

Хочемо нагадати тим, хто має заборгованість по оплаті комунальних послуг:

Згідно Положення «Про порядок призначення житлових субсидій», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 807 у редакції від 14 серпня 2019 року п.14, зазначено, що у випадку,коли за домогосподарством на день звернення за призначенням житлової субсидії рахується прострочена заборгованість, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн.), тосубсидія призначатися НЕ БУДЕ.

Відповідно до цієї Постанови, ДМП «ІФТКЕ» зобов’язане надати інформацію про наявність заборгованості по квартирах в Департамент соціальної політики для призначення субсидії на наступний опалювальний період.

Просимо абонентів, котрі мають наявну заборгованість погасити її, або реструктуризувати борги, звернувшись до Сервісного центру ДМП «ІФТКЕ», а саме, до групи по роботі з боржниками.

Після реструктуризації боргу Ви знову зможете отримувати субсидію на опалювальний період 2019-2020 рр.

За довідками звертайтеся за телефонами:

(0342) 50-62-00 – група по роботі з абонентами;

(0342) 54-09-60 – група по роботі з боржниками.

У робочий час.

Адмiнiстрацiя.

Субсидії по-новому: хто з прикарпатців не зможе отримати

SPN 2409 19

З 1-го жовтня 2019 р. вступають у силу нові правила нарахування субсидій.

Про це повідомляє “Дзеркало медіа” «https://dzerkalo.media».

Хто не має права на субсидію

Власники помешкань, площею більше:

200 м2, якщо йдеться про житловий будинок;

120 м2, якщо йдеться про квартиру.

Винятки – багатодітні та прийомні сім’ї.

Громадяни, що протягом 12 місяців перед зверненням здійснили купівлю чи набули в інший законний спосіб (дарування, успадкування, здане в експлуатацію незавершене будівництво тощо) квартиру, житловий будинок, транспортний засіб земельну ділянку тощо, вартістю від 50 тисяч гривень.

Однак, виходячи з обставин конкретної сім’ї, комісія, на підставі Акту обстеження соціального експерта, може прийняти й позитивне рішення.

Домогосподарство, будь-хто з мешканців якого протягом трьох місяців не працює. Натомість, можна укласти договір про добровільну участь зі сплатою Єдиного соціального внеску. Його розмір залежить від мінімальної заробітної плати. Це зручно, бо платник отримує трудовий стаж без потреби виходити на роботу. Після двох місяців сплати людина має право звернутися за житловою субсидією на розгляд комісії. Як правило, рішення позитивне. Однак, якщо одразу після призначення субсидії громадянин припиняє сплату, комісія скасовує своє рішення та вимагає повернення суми отриманої субсидії.

Громадяни, чия заробітна плата чи сплата Єдиного соціального внеску менше мінімального. Виключення становлять зареєстровані в Центрі зайнятості, пенсіонери чи мами в декретній відпустці.

4 тисячі івано-франківських домогосподарств претендують на субсидію

Телеканал ТРК «Вежа» «youtube.com/user/TRCVezha» 19.09.2019

Зменшення субсидій. З початку року за компенсацією на оплату комунпослуг звернулися майже 4 тисячі домогосподарств. 65-ьом було відмовлено. Чимало людей втратили субсидії через накопичення боргів по оплаті комунпослуг.

Зазвичай черги за субсидіями збільшуються ближче до початку опалювального сезону. Новинкою для субсидантів нині стали нові нормативи щодо споживання газу, тепла та холодної води. Внаслідок цього грошова компенсація суттєво знизилася.

На початок вересня субсидії в Івано-Франківську отримують майже 15 тисяч домогосподарств.

Монетизація пільг: куди звертатися в Івано-Франківську

Автор: Застава Максим

Monetyzaciya 1909

Інтернет-сайт «galka.if.ua» на своїй сторінці18 Вересня 2019 р. о 16:31 поширив наступну інформацію:

З 1 жовтня в Україні стартує монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 року №373 затверджено Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі (зі змінами, внесеними постановою від 14.08.2019 року №807).

Відповідно до ухваленого рішення Кабінету Міністрів України паралельно функціонуватимуть дві системи надання пільг у грошовій формі: готівкова і безготівкова.

Пільги у безготівковій формі призначатимуться усім пільговикам в автоматичному режимі, за прикладом безготівкового надання субсидій через Ощадбанк.

Пільги у готівковій формі на опалювальний сезон 2019-2020 років за бажанням пільговика можуть бути призначені на підставі особисто поданої до департаменту соціальної політики, заяви в якій зазначаються реквізити поточного рахунку, відкритого в установі уповноваженого банку або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошти» до 15 жовтня 2019 року.

Заяву про надання пільг у грошовій формі можна подати в департамент соціальної політики виконкому Івано-Франківської міської ради за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Грушевського,29; каб.7,8; тел.556521

Майже 15 тисяч франківських сімей отримують житлові субсидії

Івано-Франківське обласне телебачення «Галичина» «youtube.com/user/tvGalychyna» 17.09.2019

Майже 15 тисяч франківських сімей отримують житлові субсидії. У 2019-му за отриманням державної допомоги до департаменту соцполітики звернулись близько чотирьох тисяч домогосподарств.

Зміни порядку надання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг населенню

Subsyd 1009

На офіційному сайті міста Івано-Франківська «mvk.if.ua» 04.09.2019 було розміщено інформацію, яка є актуальною для одержувачів житлових субсидій.

14 серпня 2019 року на засіданні Кабінету Міністрів України прийнято постанову «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України», якою затверджено нову редакцію Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

З урахуванням внесених змін розпорядниками нижчого рівня бюджетних коштів, передбачених у державному бюджеті Мінсоцполітики для виплати житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, визначено структурні підрозділи з питань соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, а також структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад.

З 01 жовтня 2019 року виплата житлових субсидій у грошовій готівковій формі здійснюватиметься шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соціального захисту населення коштів на рахунок громадянина, якому призначено житлову субсидію, відкритий в установі уповноваженого банку, або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта».

Пенсійний фонд України має надати Мінсоцполітики інформацію про пенсійні рахунки в уповноважених банках або виплатні об’єкти АТ «Укрпошта» одержувачів житлової субсидії, які отримують пенсію. Мінсоцполітики в свою чергу має передати отриману від Пенсійного фонду України інформацію структурним підрозділам з питань соціального захисту населення.

АТ «Ощадбанк» має надати Мінсоцполітики інформацію про відкриті рахунки одержувачів житлової субсидії в АТ «Ощадбанк», яким проводилася АТ «Ощадбанк» виплата житлової субсидії у грошовій готівковій формі.

Особи, які не отримують пенсії, а також одержувачі субсидії, які отримують пенсію в іншій адміністративно-територіальній одиниці, самостійно надаватимуть структурним підрозділам з питань соціального захисту населення інформацію про спосіб виплати та /або реквізити рахунку в уповноваженому банку. До надання відповідних даних одержувачем субсидії її виплата здійснюватиметься через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта» за адресою, зазначеною у заяві.

До відома одержувачів житлових субсидій!

Subsydii 0309

На офіційному сайті міста Івано-Франківська «mvk.if.ua» 03.09.2019 – 11:42 було розміщено інформацію, яка є актуальною для одержувачів житлових субсидій.

Уряд розширив перелік банків, через які українці можуть отримувати монетизовану субсидію. Це може бути один з 38 уповноважених банків на здійснення соціальних виплат.

Починаючи з жовтня поточного року виплату готівкових субсидій здійснюватимуть місцеві органи соціального захисту населення. Для цього Пенсійний фонд має надати виплатні реквізити (рахунки в уповноважених банках або поштові реквізити), на які пенсіонери отримують пенсію.

Тим, хто не отримує пенсію, виплата здійснюватиметься на відкриті раніше рахунки в АТ «Ощадбанк». Але якщо субсидіант бажає отримувати монетизовану допомогу на оплату комунальних послуг у іншій банківській установі – йому потрібно із відповідною заявою звернутися в структурний підрозділ з питань соціального захисту населення та надати реквізити рахунку в уповноваженому банку, в якому є бажання одержувати субсидію готівкою.

Одержувачі субсидії, у яких відсутні рахунки в уповноважених банках до надання інформації про платіжні реквізити отримуватимуть монетизовану субсидію через Укрпошту за адресою, вказаною при зверненні за субсидією.

Тим, кому призначено безготівкову форму допомоги (а це ті домогосподарства, які мають борги за комунальні послуги) отримуватимуть субсидію виключно через АТ «Ощадбанк».

Житлову субсидію на опалювальний сезон 2019/2020р.р. почнуть розраховувати у жовтні на основі доходів, отриманих у 1-2 кварталах 2019 року.

Монетизовану субсидію можна отримувати через будь-який з нижче перелічених банків:

АТ «Укрексімбанк»

АТ «Ощадбанк»

АТ КБ «ПРИВАТБАНК»

АТ АБ «Укргазбанк»

АТ «УКРСОЦБАНК»

АТ «Райффайзен Банк Аваль»

АТ «КРЕДОБАНК»

АТ «УкрСиббанк2

АТ «Ідея Банк»

АТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК»

АТ «ПІРЕУС БАНК МКБ»

АТ «АЛЬФА-БАНК»

АТ «ОТП Банк»

АТ «Банк Альянс»

АТ АКБ «Львів»

АТ АКБ «ІНДУСТРІАЛБАНК»

АТ «МТБ БАНК»

АТ АБ «ПІВДЕННИЙ»

АТ «Полтава-банк»

АТ «ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ МІЖНАРОДНИЙ БАНК»

АТ «СХІДНО-УКРАЇНСЬКИЙ БАНК «ГРАНТ»

АТ «Юнекс Банк»

АТ «Комерційний Індустріальний Банк»

АТ «Універсал Банк»

АТ «АКБ “РАДАБАНК»

АТ «БАНК ВОСТОК»

АТ «МОТОР-БАНК»

АТ «КБ «АКОРДБАНК»

АТ «КРИСТАЛБАНК»

АТ «БАНК СІЧ»

АТ «БАНК “КЛІРИНГОВИЙ ДІМ»

АТ «МЕТАБАНК»

АТ «МІЖНАРОДНИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК»

АТ «ПРАВЕКС БАНК»

АТ «ТАСКОМБАНК»

АТ «УКРБУДІНВЕСТБАНК»

АТ «АКЦЕНТ-БАНК» (АТ «А-БАНК»)

АТ «АГРОПРОСПЕРІС БАНК» (АТ «АП БАНК»)

Більш детальну інформацію щодо оформлення субсидії мешканці Івано-Франківська можуть отримати у відділі субсидій департаменту соціальної політики за адресою: вул. Військових ветеранів, 10а та його територіальних підрозділах за адресами: вул. Гетьмана Мазепи, 185, вул. Івана Павла ІІ, 4, вул. Галицька, 124а.

Телефони для довідок: 547281, 540440, 552089, 552696

Прикарпатцям на замітку: субсидія готівкою – як отримати допомогу на літо

Subsydii na lito

Як повідомив 22 травня інтернет-сайт «versii.if.ua» з посиланням на інтернет-сайт «segodnya.ua» з травня в Україні почали оформлювати субсидію на літній – неопалювальний період. Воно триватиме до 1 жовтня. Субсидію автоматично переоформлять тим, хто не має комунальних боргів станом на 1 травня.

Як нараховуватимуть субсидію на літо?

Автоматично субсидію перепризначать тим, хто не має боргів за комунальні послуги, надані у лютому-березні. Крім того, у таких домогосподарств не змінився склад сім’ї та рівень доходів. Субсидію виплачуватимуть готівкою через відділення Ощадбанку та Укрпошти.

Тим домогосподарствам, у яких змінився склад сім’ї чи рівень доходів, також внутрішньо переміщеним особам треба із заявою звернутися до підрозділу Мінсоцполітики за місцем реєстрації. Там по-новому розрахують розмір держдопомоги.

Ті субсидіанти, які мають борг понад 340 грн, субсидію отримають тільки після звернення до підрозділу Мінсоцполітики та погашення заборгованості. Водночас допомогу виплачуватимуть безготівково на картку. У такому випадку скористатися зекономленими грошима не вийде.

Як перевіряють?

З 1 жовтня 2019-го всі субсидії на оплату житлово-комунальних послуг виплачують виключно готівкою. Тому держава посилить перевірки доходів одержувачів. Так, 2018-го Мінфін і Мінсоцполітики провели верифікацію доходів в автоматичному режимі. У результатів субсидіантів стало у 2,3 рази менше, ніж було 2017-го. Торік нараховували 3 млн одержувачів субсидій. 2017-го – 7 млн. Державі вдалося зекономити 6 млрд грн, або понад 10% виділених на субсидії коштів.

“Негативну роль зіграв політичний момент – гроші спішно видали під час виборів, через що не всі субсідіанти розібралися, що це за виплати, і витратили їх не за призначенням. У результаті, замість того, щоб стимулювати економію споживання енергоресурсів, влада отримала близько 25% боржників-субсидіантів”, – каже експерт із питань житлово-комунального господарства Українського інституту аналізу та менеджменту політики Андрій Нікончук.

Про субсидії у запитаннях та відповідях

IfODA Log 0205

Чи потрібно у травні повторно звертатися з документами на призначення субсидій?

Чи можуть призначити субсидію на наступний період, якщо є борг? Чи буде монетизація пільг?

Subsyd 0205

Чи потрібно у жовтні йти в управління соцзахисту, щоб оформити субсидію на зиму? Пропонуємо вашій увазі відповіді на ці та інші запитання, які оприлюднено на офіційному веб-сайті Івано-Франківської ОДА (if.gov.ua від 02.05.2019) з посиланням на Урядовий портал.

Чи потрібно у травні повторно звертатися з документами?

Усім діючим субсидіантам, які не матимуть заборгованості за комуналку, у травні автоматично перепризначать субсидію на новий період. Її з травня видаватимуть готівкою: пенсіонерам на пенсійну картку чи через Укрпошту, всім, хто ще не на пенсії – через Ощадбанк.

Тим, у кого будуть борги, буде запропоновано перейти на безготівкову монетизацію субсидій. Вона працює /так/.

Кому потрібно повторно звернутися з документами?

Повторно із Заявою та Декларацією про доходи потрібно звернутися лише тим, чиї справи розглядала Комісія, орендарям житла та внутрішньо переміщеним особам, тим домогосподарствам, в яких з жовтня 2018 року відбулися зміни у складі сім’ї.

Повторно з документами необхідно буде звернутися також сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а фактично проживаючих в помешканні осіб, та сім’ям, де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати.

Літню субсидію розраховуватимуть на основі доходів громадян, отриманих у 3-4 кварталах 2018 року.

Чи можуть призначити субсидію на наступний період, якщо є борг?

Важливо, щоб станом на травень не було простроченої понад місяць заборгованості за оплату комунальних послуг, тобто послуг, спожитих у березні. Борги за квітневу комуналку не братимуться до уваги при перепризначенні субсидії у травні.

Також не братимуться до уваги управліннями соціального захисту населення незаконні донарахування в платіжках споживачів додаткових обсягів природного газу за приведення до так званих стандартних умов.

Крім того, не враховуватиметься і заборгованість, що виникла у зв’язку з тим, що надавач послуги не уклав договору з Ощадбанком для перерахування сум житлових субсидій у грошовій безготівковій формі.

Тим, у кого будуть борги, після їх погашення або укладення договору реструктуризації потрібно буде звернутися із Заявою та Декларацією про доходи в управління соцзахисту.

Чи буде монетизація пільг?

Монетизація пільг стартує з жовтня 2019 року. Вона відбуватиметься за зразком безготівкової монетизації субсидій через Ощадбанк.

Тим пільговикам, які бажають отримувати свою пільгу готівкою, восени потрібно буде звернутися в управління соцзахисту, написати відповідну заяву і надати реквізити банківського рахунку в Ощадбанку. Після цього пільгу виплачуватимуть готівкою.

Чи потрібно у жовтні йти в управління соцзахисту, щоб оформити субсидію на зиму?

Якщо у травні субсидію буде перепризначено на новий період – 2019-2020 рр. – у жовтні її розмір на опалювальний сезон розрахують автоматично. До уваги братимуться доходи 1-2 кварталів 2019 року.

Безробітні, які не стояли в цей час на обліку в Центрі зайнятості, матимуть право на зимову субсидію на умовах сплати ЄСВ (22% від мінімалки – 918,06 грн.) за будь-які три місяці цього періоду. Безробітні в селі мають право на допомогу без сплати ЄСВ за рішенням Комісії.

До уваги споживачів, які одержують житлову субсидію!

З березня 2019 року змінюється механізм виплати житлових субсидій. Для домогосподарств, яким субсидія призначена до 31грудня 2018 року, починаючи з субсидії за лютий 2019 року вона буде виплачуватись готівкою. Для домогосподарств, яким субсидія призначена з січня 2019 року, її надання здійснюється у грошовій безготівковій формі, шляхом перерахування коштів АТ «Ощадбанк» для подальших розрахунків з надавачами послуг.

Інформуємо, що розмір призначеної субсидії на оплату житлово-комунальних послуг за лютий 2019 року буде виплачено:

пенсіонерам – Пенсійним фондом України разом з пенсійною виплатою (доставка/виплата субсидії буде здійснена поштою або її буде зараховано на пенсійний банківський рахунок);

особам, які не одержують пенсію, – АТ «Ощадбанк» шляхом виплати субсидії через банківський грошовий переказ (для цього необхідно після 12 березня 2019 року звернутись до будь-якого відділення банку з паспортом та ідентифікаційним номером).

Звертаємо увагу, що після отримання субсидії готівкою споживач має забезпечити оплату спожитих послуг, оскільки наявність простроченої заборгованості унеможливить подальше надання державної підтримки.

Франківцям розповіли, як отримати субсидію у 2019 році

Автор: Баранецька Марта

Інтернет-версія газети «Галицький Кореспондент» 26.02.2019 – 09:33

26 лютого, в Івано-Франківську відбулась оперативна нарада у міського голови Руслана Марцінківа. Директор департаменту соціальної політики Василь Семанюк розповів про стан надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг мешканцям міста Івано-Франківська.

Він пояснив, що в Івано-Франківську наразі є 21384 домогосподарства, які отримують субсидію, а це у два рази менше за попередній рік. Середній розмір субсидії сягає 803,74 гривні, мінімальний розмір – 0,42 гривні, максимальний розмір – 5910,11 гривень. Всього у 2018 році нараховано субсидій на 253 млн 595 тисяч гривень.

«Всім людям, які отримують субсидію у травні, потрібно буде подати нові декларації на субсидії, адже автоматичного перерахування не буде», – зазначив Семанюк.

Також в результаті прийнятих рішень центральної влади введено зміни щодо оформлення субсидії на 2019 рік, а саме:

– Усі, кому призначено субсидію з жовтня – грудня 2018 року, мають отримати у березні готівку для оплати комунальних послуг за лютий 2019 року. Відповідно у квітні надійдуть кошти для розрахунку за спожиті у березні послуги, у травні – за квітневі.

– Кожному одержувачу субсидії, якому субсидію призначено з жовтня – грудня 2018 року, у березні 2019 року АТ «Укрпошта» має доставити персональні повідомлення про надання житлової субсидії у готівковій формі, із зазначенням розміру та способу виплати субсидії.

– Особам, які отримують пенсію, субсидію виплатить Пенсійний фонд одночасно з пенсією. Пенсіонери, які отримують пенсійні виплати через установи банків, відповідно зможуть зняти свою субсидію безпосередньо у банкоматі цього банку. Тим, у кого немає пенсійної картки, субсидію разом з пенсією доставить АТ «Укрпошта».

– Суть надання житлової субсидії у готівковій формі полягає в тому, що домогосподарство отримуватиме субсидію готівкою і далі має самостійно розраховуватися за спожиті послуги.

– Особам, які не одержують пенсії, субсидія буде перерахована грошовим переказом через державний Ощадбанк. Для отримання грошового переказу необхідно після 12.03.2019 року звернутися до найближчого відділення Ощадбанку та надати паспорт та ідентифікаційний номер. Одночасно з виплатою грошового переказу кожному одержувачу субсидії буде відкрито персональний банківський рахунок, на який перераховуватиметься сума субсидії у квітні й травні.

– У березні 2019 року 19296 ( в т.ч. особам, які отримують пенсію – 11363) одержувачам субсидій м. Івано-Франківська, які звернулися за субсидією до 31.12.2018 року, буде виплачено в готівковій формі субсидію за лютий 2019 року через Ощадбанк та ПФУ.

– Домогосподарствам, які звернулися за призначенням субсидій з 01.01.2019 року, нараховані субсидії перераховуються на персоніфіковані рахунки одержувачів субсидій, відкриті АТ «Ощадбанк». На відміну від готівкової форми монетизації вони не зможуть отримати ці кошти готівкою оскільки АТ «Ощадбанк» самостійно буде відшкодовувати субсидії виконавцям послуг і управителям багатоквартирних будинків за спожиті послуги по кожному домогосподарству.

– Персональний обліковий запис матиме спеціальний режим використання – гроші першочергово перечислюватимуться на оплату послуг за спожитий газ, тепло, електроенергію й воду.

– АТ «Ощадбанк» щомісяця інформуватиме одержувачів субсидій SMS-повідомленням про надходження коштів від держави, їх використання та залишок. Держава через АТ «Ощадбанк» сплачуватиме частину комуналки в межах виділеної субсидії та соціальних норм, а субсидіанти доплачуватимуть другу частину рахунків.

– З 1 травня 2019 р. призначення житлової субсидії домогосподарствам, які таку субсидію одержували протягом опалювального сезону 2018/19 року на підставі їх звернень до 31 грудня 2018 р., здійснюється лише після подання нових заяви (в якій обов’язково зазначається номер мобільного телефону заявника) і декларації.

Надання житлової субсидії у готівковій формі

На офіційному сайті м. Івано-Франківська «mvk.if.ua» 21 лютого 2919 р. оприлюднена наступна інформація:

Департамент соціальної політики виконкому Івано-Франківської міської ради повідомляє, що постановою Кабінетом Міністрів України № 62 від 06.02.2019 року «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» з березня 2019 року запроваджено надання житлової субсидії у готівковій формі.

Отже, всі, кому призначено субсидію з жовтня – грудня 2018 року, мають отримати у березні готівку для оплати комунальних послуг за лютий 2019 року. Відповідно у квітні надійдуть кошти для розрахунку за спожиті у березні послуги, у травні – за квітневі.

Кожному одержувачу субсидії, якому субсидію призначено з жовтня – грудня 2018 року, у березні АТ «Укрпошта» має доставити персональні повідомлення про надання житлової субсидії у готівковій формі, із зазначенням розміру та способу виплати субсидії.

Особам, які отримують пенсію, субсидію виплатить Пенсійний фонд одночасно з пенсією. Пенсіонери, які отримують пенсійні виплати через установи банків, відповідно зможуть зняти свою субсидію безпосередньо у банкоматі цього банку. Тим, у кого немає пенсійної картки, субсидію разом з пенсією доставить АТ «Укрпошта».

Особам, які не одержують пенсії, субсидія буде перерахована грошовим переказом через державний Ощадбанк. Для отримання грошового переказу необхідно після 12.03.2019 року звернутися до найближчого відділення Ощадбанку та надати паспорт та ідентифікаційний номер. Одночасно з виплатою грошового переказу кожному одержувачу субсидії буде відкрито персональний банківський рахунок, на який перераховуватиметься сума субсидії у квітні й травні.

Суть надання житлової субсидії у готівковій формі полягає в тому, що домогосподарство отримуватиме субсидію готівкою і далі має самостійно розраховуватися за спожиті послуги.

Опалювальний сезон-2018: хто може претендувати на субсидію та що робити тим, кого її позбавили

Телеканал «1+1» «youtube.com/user/1plus1channel» 14.10.2018

128 тисяч розлучень – половина від кількості весіль. Це – цифри року минулого. Але нині, особливо на осінь, очікують ще потужнішу хвилю розірвання шлюбів. Справа тут зовсім не в почуттях, що охололи, а в субсидіях. В травні держава ускладнила правила надання субсидій: намагаючись зробити пільгу більш адресною. Випуск ТСН. Тиждень за 14 жовтня 2018 року

Зміни та нововведення-2018: хто з прикарпатців втратить субсидію?

Subs 2709

З приходом осені франківці активно почали цікавитися чи отримають вони субсидії на новий опалювальний період.

Як відомо, в кінці квітня уряд прийняв нову програму житлових субсидій, згідно з якою частина громадян може втратити право на державну допомогу з оплати житлово-комунальних послуг, подає інтернет-сайт «Версії».

Отож, кому пощастить цього року?Хто повинен обов’язково оновлювати документи для нарахування субсидій? Та які суттєві зміни чекають на мешканців міста, розповів директор Івано-Франківського міського департаменту соціальної політики Василь Семанюк.

Станом на 1 травня 2018 року у Франківську було близько 46 тисяч домогосподарств, які отримували субсидії. Після закінчення опалювального сезону відбулися суттєві зміни.

Враховуючи нововведення, департаментом соцполітики було проведено автоматичний перерахунок, в результаті із 46 тисяч субсидії залишили лише для 15 тисяч сімей. Це ті люди, які згідно нових положень мали право на автоматичний перерахунок субсидій. Решта мали звертатися знову із заявами та деклараціями.

Хто мусить оновити документи:

Особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою. Якщо раніше за однією адресою були зареєстровані, наприклад чоловік, дружина та донька, а чоловік доньки зареєстрований за іншою адресою, то бралися до уваги лише доходи тих, хто зареєстрований цією адресою. Зараз ці люди мають звертатися знову і декларувати доходи того члена сім’ї, який не зареєстрований за даною адресою. Тоді для розрахунку субсидії будуть братися до уваги їхні доходи, але субсидію буде розраховуватися на тих, хто зареєстрований.

Хто втратить право на субсидію:

Власники великих квартир та будинків.Люди, які мають квартиру де загальна площа перевищує 120 кв.м., або будинок де площа перевищує 200 кв.м. взагалі втратили право на субсидію.

Власники автомобілів. Якщо сім’я має транспортний засіб з дати випуску якого минуло менше ніж 5 років, також втрачає право на субсидію. Але ці люди можуть звернутися до комісії, і якщо сім’я перебуває в складних життєвих обставинах, то комісія може розглянути питання про призначення субсидії.

Люди, які не працюють, не сплачують єдиний соціальний внесок, також втратили право на субсидію. Для того щоб отримати субсидію вони мають сплачувати єдиний соціальний внесок (900 гривень в місяць). Людина може не працювати, але вона укладає угоду, сплачує соціальний внесок і отримує субсидію. Якщо перестає сплачувати ці кошти, тоді субсидію відміняють і всі кошти, які були перераховані повертаються в державний бюджет.

Боржники.Якщо по закінченню опалювального сезону заборгованість перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 гривень), то умовою для призначення субсидії є сплата заборгованості, укладання договору про реструктуризацію, або, якщо людина оскаржує в суді, тоді має бути ухвала суду про відкриття виконавчого провадження.

Власники покупки вартістю понад 50 тис.грн.Якщо сім’я здійснила покупку на суму більше 50 тисяч гривень, вона також немає права на субсидію.

Нововведення, які ввів уряд:

Якщо люди перебувають за кордоном протягом більше 60 днів, за які нараховується субсидія, то вони також не мають права на субсидію. У випадку коли людина там офіційно працює або навчається, тоді можуть нарахувати субсидію. Тобто потрібно чесно декларувати свої доходи, отримані за кордоном.

Як повідомив директор департаменту, зараз розділили повноваження комісій при районних управліннях соцзахисту, райдержадміністраціях, обласних центрах і містах обласного значення.

«Є цікавий парадокс, якщо жителям сільської місцевості комісія може надати дозвіл на призначення субсидії навіть, якщо навіть людина не працює і не сплачує соціальний внесок, то міська комісія такого права немає. Вона може надати субсидію лише в тому випадку, коли людина перебуває в складних життєвих обставинах, які викликані довготривалою хворобою і це має бути підтверджено висновком лікувального закладу», – пояснив Василь Семанюк.

Процес призначення субсидій триває постійно і звертатися можна в будь-який час. Якщо люди мають певні доходи і не підпадають під ті категорії, які не мають права на отримання субсидії, то вони один раз звернулися і далі вже відбувається автоматичний перерахунок. Всі інші мають звертатися двічі на рік, якщо звернуться у вересні то розглядається призначення субсидії на неопалювальний сезон, з жовтня починається опалювальний сезон і вони мають знову звернутися в департамент соціальної політики із заявою та декларацією.

Марія Левицька

Уряд встановив нові правила призначення субсидій

Телеканал ТРК «Вежа» «youtube.com/user/TRCVezha» 20.09.2018

Безробітні мають право на субсидію

Plakat Teplo

На інтернет-сайт «Teplo.gov.ua» подана інформація, що стосується нарахування субсидій безробітним.

Не є ні для кого секретом, що чимало українців працюють за кордоном, при цьому в Україні вважаються безробітними. Гроші в сім’ю надходять, держава субсидію надає, а інколи такі люди ще й допомогу з безробіття отримують в Україні.

Запропоновано два варіанти для безробітних, які не стоять на обліку в центрі зайнятості, – чесно декларувати свої доходи, отримані за кордоном та сплачувати страхові внески до Пенсійного фонду, або органи соцзахисту автоматом рахуватимуть таким людям працездатного віку у дохід три прожиткові мінімуми – 5286 гривень (1762х3) – якщо вони хочуть користуватися соціальною допомогою. Також необхідно буде сплатити єдиний соціальний внесок за три місяці у розмірі, що не менший ніж мінімальний.

В Мінсоцполітики переконані, це стимулюватиме українців до офіційного працевлаштування, вирівняє соціальну несправедливість, врегулює відносини між сусідами та спонукатиме усіх декларувати зароблені за кордоном кошти.

Якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, в розрахунок сукупного доходу такого домогосподарства включається середньомісячний дохід таких осіб у розмірі:

половини одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, — у разі, коли такі особи протягом цього періоду перебували на строковій військовій службі;

одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, — у разі, коли такі особи протягом цього періоду навчалися за денною формою навчання у закладах середньої освіти, професійно-технічних навчальних закладах, закладах вищої освіти або зареєстровані у службі зайнятості як такі, що шукають роботу, і в цей період навчалися в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості;

одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, — в окремих випадках за рішенням комісії у разі, коли такі особи перебувають у складних життєвих обставинах;

фактично отриманих такими особами доходів — у разі, коли такі особи протягом цього періоду отримували хоча б один із таких видів доходу, як пенсію, стипендію, допомогу при народженні (усиновленні) дитини, допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, допомогу по огляду за особами з інвалідністю I і II групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, допомогу по безробіттю;

фактично отриманих такими особами доходів — у разі, коли такі доходи протягом цього періоду отримувала особа, яка станом на кінець такого періоду не досягла 18-річного віку.

Розмір субсидії тепер можна дізнатися онлайн

Інтернет-сайт «dzerkalo.media» 22.08.2018 -14:45

subsydiyi online

Щоб дізнатися призначено чи не призначено вам субсидію, тепер не потрібно телефонувати в управління соціального захисту населення.

Міністерство соціальної політики України відкрило доступ до Єдиного державного реєстру отримувачів житлових субсидій, пишуть на інтернет-сайті «Дзеркало медіа».

За адресою: subsidii.ioc.gov.uaукраїнці мають змогу ввести свою поштову адресу і дізнатися чи призначено їм субсидію та який її розмір за опалювальний й неопалювальний сезони.

Єдиний державний реєстр отримувачів житлових субсидій створений Урядом в Україні вперше в історії української незалежності. Він дає змогу ефективно контролювати кожну гривню, виділену з державного бюджету на допомогу населенню у сплаті комунальних послуг, підвищити адресність допомоги й покращити ефективність програми житлових субсидій.

Увага! Зміни у призначенні субсидій

На коломийському районному телеканалі НТК підготували змістовний відеосюжет про зміни, які відбулися нині у призначенні субсидій. Усім, хто прагне отримувати субсидії в опалювальному сезоні 2018/2019 варто ознайомитися із цим матеріалом.

Телеканал «НТК» «ntktv.ua» 13.06.2018

Управління праці та соціального захисту населення Коломийської районної державної адміністрації звертає увагу мешканців району на зміни у призначенні та нарахуванні субсидій.

Фахівці установи працюють у посиленому режимі та просять громадян звертатися до них за роз’ясненнями.

Про це розповіла начальник відділу прийому громадян установи Ірина Камінська.

Нові міфи про субсидії: перебування за кордоном більш ніж 60 днів, дарування чи успадкування майна, про “колишніх”

За матеріалами Інтернет-сайту Івано-Франківської ОДА «if.gov.ua» 20.06.2018 14:04

Кажуть, що субсидію тепер не дають безробітним?

Subsydij ODA 2006

Насправді, безробітні й надалі можуть отримати від держави допомогу у сплаті комунальних послуг. Для тих, хто не стоїть на обліку в центрі зайнятості, запропоновано два варіанти:

1. Чесно декларувати свої доходи, отримані за кордоном чи в тіньовому секторі економіки та сплачувати страхові внески до Пенсійного фонду.

2. Або органи соцзахисту автоматом рахуватимуть таким людям працездатного віку у дохід три прожиткові мінімуми – 5286 гривень (1762х3). + необхідно буде сплатити єдиний соціальний внесок за три місяці у розмірі, що не менший ніж мінімальний (819х3=2457 грн).

Якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, в розрахунок сукупного доходу такого домогосподарства включається середньомісячний дохід таких осіб у розмірі:

• половини одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, — у разі, коли такі особи протягом цього періоду перебували на строковій військовій службі;

• одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, — у разі, коли такі особи протягом цього періоду навчалися за денною формою навчання у закладах середньої освіти, професійно-технічних навчальних закладах, закладах вищої освіти або зареєстровані у службі зайнятості як такі, що шукають роботу, і в цей період навчалися в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості;

• одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, — в окремих випадках за рішенням комісії у разі, коли такі особи перебувають у складних життєвих обставинах;

• фактично отриманих такими особами доходів — у разі, коли такі особи протягом цього періоду отримували хоча б один із таких видів доходу, як пенсію, стипендію, допомогу при народженні (усиновленні) дитини, допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, допомогу по огляду за особами з інвалідністю I і II групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, допомогу по безробіттю;

• фактично отриманих такими особами доходів — у разі, коли такі доходи протягом цього періоду отримувала особа, яка станом на кінець такого періоду не досягла 18-річного віку.

Кажуть, у субсидії відмовляють одномоментно особам, що перебували за кордоном більш ніж 60 днів.

Насправді, «усна» відмова працівника управління соціального захисту населення є незаконною.

Згідно із законом «Про звернення громадян» орган соцзахисту зобов’язаний оформити заяву і декларацію і лише після їх розгляду офіційно (письмово) повідомити заявника – виходить чи не виходить йому субсидія.

Сам факт перебування за кордоном не є підставою відмовляти у субсидії якщо людина:

• отримує в Україні пенсію чи інші офіційні доходи, такі як стипендія, допомога при народженні дитини.

• перебуває на лікуванні, навчанні чи у відрядженні

• декларує в Україні доходи і сплачує ЄСВ

До останнього випадку відносяться заробітчани, які вправі задекларувати в Україні свої заробітки, сплатити ЄСВ і на основі цього отримати субсидію.

Кажуть, Державна фіскальна служба не надає реквізитів для сплати ЄСВ?

Насправді, Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. При цьому фахівці Державної фіскальної служби зобов’язані, за зверненням громадян, надати їм реквізити для сплати єдиного соціального внеску.

Для призначення субсидії ЄСВ має бути сплачено не менше ніж за три місяці періоду, за яких беруться доходи для розрахунку розміру субсидії. Тобто ЄСВ має бути сплаченим двічі – для «літньої» субсидії окремо, для «зимової» – окремо.

Сплата ЄСВ відображається у базі даних Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду і цей період зараховується громадянам до страхового стажу.

Кажуть, що доходи офіційно розлученої сім’ї плюсуються?

Насправді, якщо подружжя розлучене і не має неповнолітніх дітей, то ні чоловік, ні дружина не повинні відображати в декларації своїх «колишніх», які зареєстровані і проживають окремо.

Однак, якщо сім’я розлучена, але є неповнолітні діти, в декларації потрібно відобразити маму чи тата дитини (в залежності від того з ким проживає дитина).

І звернутися до Комісії з питань призначення житлових субсидій, щоб доходи того з батьків, що не зареєстрований та не проживає разом з дитиною, не включається до сукупного доходу домогосподарства. Разом із заявою необхідно надати також документ (довідка з ЖЕКу, сільської/селищної ради), що дитина проживає із заявником.

Кажуть, що непотрібно сплачувати свій обов’язковий платіж у разі якщо вода чи газ не використовувалися?

Насправді, громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, з 1 травня 2018 року зобов’язані щомісячно сплачувати обов’язкову частку платежу, навіть у разі якщо на особовому рахунку є зекономлена субсидія.

Водночас, субсидіанти й надалі мають право використовувати зекономлену суму субсидії у наступних місяцях на оплату послуг, спожитих понад соціальні нормативи.

Кажуть, якщо подарувати квартиру доньці, субсидії можна позбутися?

Насправді, якщо громадянин подарував або передав те чи інше майно у спадок, він не позбавляється субсидії.

Натомість допомогу уже не зможе отримати той, хто отримав такий дарунок чи успадкував якщо його оціночна вартість перевищує 50 тис гривень. Однак і тут залишаються виключення, які зможе опрацювати виключно Комісії з питань призначення житлових субсидій, які працюють при органах місцевої влади.

Також наявність у власності двох житлових приміщень не впливає на право отримання субсидії. Береться до уваги офіційний дохід, який приносить це майно.

Якщо сім’я придбала квартиру у кредит, то при визначені її права на субсидію враховується не тільки вартість всієї покупки, але й сума першого внеску. Якщо ця сума перевищує 50 тис. гривень, субсидія може бути призначена за рішенням Комісії на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов проживання.

Виключенням також є і медичні послуги. Якщо людина оплатила операцію і сума перевищує 50 тис. грн. – це не позбавляє її права на субсидію.

Кажуть, що транспортний причіп віком менше 5 років за 4 тис грн. позбавляє права на субсидію?

Насправді, на субсидію впливає не сам факт наявності транспортного причепа, а його вартість. Адже він може коштувати як 4 тис. грн., так і 154 тис грн. для вантажного автомобілю, наприклад.

Тому власникам таких транспортних засобів варто звертатися на Комісію з питань призначення житлових субсидій, надавати відповідні документи про вартість купленого причепа і розраховувати на допомогу у сплаті житлово-комунальних послуг.

Субсидія по-новому

У Франківську субсидії отримують 46 тисяч сімей – тепер буде менше

Газета «Репортер» № 24 (891) від14.06.2018

BY ОЛЬГА РОМАНСЬКА

Порядок надання субсидій в Україні змінився ще з травня. Новими правилами влада планує боротися з тіньовою зайнятістю і приховуванням великих статків. Подати документи про зміни у доходах чи витратах треба встигнути до 30 червня.

За словами Оксани Житото, заступниці директора міського департаменту соцполітики, в Івано-Франківську досі отримували субсидії 46 тисяч сімей. За новими правилами, частина втратить на це право, пише “Репортер”.

Визначити свої шанси

subsydiyj Report1

«Тепер, якщо у власності є автомобіль до п’яти років, якщо громадяни не сплачують єдиний внесок, мають площу більше, ніж 120 кв.м квартири і 200 кв. м будинку, то вони не мають права на призначення субсидії», – каже Оксана Житото.

Крім того, якщо у працездатної людини відсутній або замалий дохід, або вона не сплатила єдиний соціальний внесок (крім студентів, тих, хто перебуває на обліку служби зайнятості, або отримує соціальну допомогу), субсидія також не призначається.

«Зараз ми дали запит у податкову й Пенсійний фонд, щоб отримати інформацію, які люди сплачують єдиний соціальний внесок, – розповідає Житото. – Якщо громадяни не отримували ніяких доходів, або що їхній дохід за той період був менший, ніж мінімальна зарплата, та якщо вони не сплатили єдиний соціальний внесок, то вони не мають права на субсидію. Якщо дохід менший від мінімальної зарплати, але протягом трьох місяців сплачений єдиний соціальний внесок, тоді можна взяти справу на розгляд комісії. Сенсу ховатися зараз немає, щоб мати право на субсидію – треба легалізовуватись».

Також, якщо сім’я заборгувала за комуналку понад 340 грн (20 неоподатковуваних мінімумів), відшкодування теж не буде.

Лише на підставі нової заяви й декларації призначать субсидію членам сім’ї, які не зареєстровані за адресою, але живуть там, і навпаки – тим, хто зареєстрований, але мешкає деінде. Те саме стосується і орендарів квартир чи будинків.

Крім того, подавати заяву повинні ті сім’ї, які щось купили або отримали послуг на суму понад 50 тис грн.

Підрахувати доходи

subsydiyj Report2

Формула розрахунку така: середньомісячний дохід сім’ї ділиться на кількість зареєстрованих у квартирі людей – так визначають середній дохід кожного за місяць. Цей дохід ділиться на прожитковий мінімум (з січня 2018 року – 1700 грн), потім ділиться ще на базовий коефіцієнт 2 і множиться на 15 %.

Тим, кому більше 18 років, але вони не працюють, додається три прожиткові мінімуми. Якщо вони перебували на військовій службі, додається половина прожиткового мінімуму. Студентам денної форми навчання чи зареєстрованим у службі зайнятості додають один прожитковий мінімум. Якщо людина в цей час отримувала стипендію, пенсію чи допомогу, то ці гроші треба додати до доходів сім’ї замість прожиткового мінімуму. Якщо йдеться про субсидію на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива і оплату житлово-комунальних послуг, то до доходів додаються два прожиткових мінімуми.

Наприклад, маємо сім’ю із трьох осіб. Тато заробляє 4000 грн, мама – 3500. У них є син 19 років, який нині служить в армії. Маємо – 4000 +3500 + 850 (половина прожиткового мінімуму) = 8350 грн. Це і середньомісячний дохід сім’ї. На одного припадає 2783 грн. Після ділення на прожитковий мінімум, на 2 і множення на 15 % маємо приблизно 12,3 %.

Дохід сім’ї (8350) множимо на цей процент і виходить 1027 грн – розмір обов’язкового платежу. Все, що виходитиме за межі цієї суми, оплатить держава. Невикористана субсидія повертається у держбюджет.

Фізичні особи-підприємці можуть обрати спрощену систему оподаткування, тобто враховувати не свої доходи за місяць, а мінімальну зарплату. При цьому має значення група платника єдиного податку.

Перша група – це підприємці без найманих працівників і річним доходом не більше 300 тис грн.

Друга – кількість працівників не більше 10, а річний дохід – 1,5 млн.

Третя група – будь-які ФОПи з необмеженою кількістю підлеглих, дохід не перевищує 5 млн грн на рік.

До четвертої групи належать сільськогосподарські товаровиробники. Для першої групи враховується одна мінімальна зарплата, для другої – дві, для третьої – три.

Якщо член сім’ї зареєстрований за іншою адресою, але живе у квартирі чи будинку з тими, хто претендує на субсидію, його доходи враховують так само.

А ще тепер субсидія оплачуватиме менше спожитих комунальних послуг.

Ці норми виглядають так:

СОЦІАЛЬНІ НОРМАТИВИ 2018

Послуга

Нова норма

Норма житла для:

централізованого та індивідуального опалення (теплопостачання)

13,65 м2 на особу + 35,22 м2 на сім’ю

оплати користування житлом/утримання житла, управління багатоквартирним будинком

13,65 м2 на особу + 35,22 м2 на сім’ю

Теплова енергія:

на опалення

0,0431 Гкал на 1 кв. метр опалюваної площі * кориг. коеф. (в опалювальний період)

Споживання природного газу:

на опалення

4,5 м3 на 1 м2 площі * кориг. коеф. (в опалювальний період)

на газову плиту (приготування їжі)

3,3 м3 на особу

на газову плиту (приготування їжі і підігрів води)

5,4 м3 на особу

на газову плиту і водонагрівач

10,5 м3 на особу

Водопостачання:

постачання холодної води

2,4 м3 на особу (за наявності централізованого постачання гарячої води)

4,0 м3 на особу (за відсутності централізованого постачання гарячої води)

постачання гарячої води

1,6 м3 на особу

Споживання електроенергії:

на опалення

30 кВт.год на 1 м2 площі * кориг. коеф. (в опалювальний період)

у будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами

110 кВт. год на сім’ю з однієї особи + 30 кВт. год на іншого члена сім’ї (за наявності централізованого постачання гарячої води)

130 кВт. год на сім’ю з однієї особи + 30 кВт. год на іншого члена сім’ї (за відсутності централізованого постачання гарячої води)

у будинках, не обладнаних стаціонарними електроплитами

70 кВт. год на сім’ю з однієї,особи + 30 кВт. год на іншого члена сім’ї (за наявності централізованого постачання гарячої води)

100 кВт. год на сім’ю з однієї особи + 30 кВт. год на іншого члена сім’ї (за відсутності централізованого постачання гарячої води)

Подати заяву

Для тих, хто вже отримував субсидію і не підпадає до жодної з категорій, яким треба оновити дані, все перерахують автоматично. Іншим потрібно звернутися в управління праці та соцзахисту за місцем реєстрації із заявою та доходами і витратами всіх, хто живе у квартирі або відправити ці документи через інтернет. Та навіть коли відшкодування вже нараховуються, а в будинку чи квартирі зареєстровані нові мешканці, змінився склад сім’ї чи соціальний статус її членів, помінявся управитель або перелік комунальних послуг, про це треба повідомити протягом 30 днів

Так само потрібно повідомити про купівлю транспортного засобу, що підлягає державній реєстрації і з дати його випуску минуло менше п’яти років (крім мопеда), а також одноразову купівлю або оплату послуг на понад 50 тис грн. Якщо субсидію не призначили, можна подати скаргу. Тоді прийде соціальний інспектор і перевірить умови проживання. Рішення прийматиме комісія. Тепер субсидія розраховується двічі: на неопалювальний сезон – з 1 травня до 30 вересня, опалювальний – з 1 жовтня до 30 квітня.

Субсидентів стане менше

За матеріалами газети «Західний Кур’єр» від 07 червня 2018

10% домогосподарств Івано-Франківська, які зараз отримують субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, можуть втратити таке право.

Про це повідомив перший заступник директора міського департаменту соціального захисту Руслан Зелик. За його словами, з 1 травня змінилися умови призначення субсидій, обчислення доходів домогосподарств та зменшились соціальні норми надання житлово-комунальних послуг, внаслідок яких чимало субсидентів можуть втратити право на отримання цієї державної допомоги.

«В Івано-Франківську було 46 тисяч 19 домогосподарств-отримувачів субсидій. Але з 1 травня умови призначення субсидій змінилися, і всіх субсидентів зараз можна умовно поділити на три категорії: тих, кому субсидія перепризначатиметься автоматично, тих, кому для цього треба подати нові документи, і тих, котрі субсидію тепер взагалі не отримають», – каже Р.Зелик.

Автоматично субсидії перепризначать тим, у кого не відбулося жодних змін у сімейному чи майновому стані і хто сумлінно сплачував обов’язкову частку платежу та не допустив заборгованостей. Нові документи на призначення субсидії необхідно подавати тим, у кого є автомобіль, випущений після 1 травня 2013 року, або вони здійснили покупку вартістю понад 50 тисяч гривень, внутрішньо переміщеним особам та особам, які перебувають у шлюбі, але члени сім»ї не зареєстровані за адресою домогосподарства, або особам, котрі зареєстровані, але фактично там не проживають.

Не призначатиметься субсидія на оплату комунпослуг на будинки площею понад 200 та квартири понад 120 квадратних метрів і автомобілів, з року випуску яких минуло менше п’яти років, якщо у працездатної особи відсутні доходи або її дохід менший від мінімальної зарплати і вона не сплачувала єдиний соціальний внесок у мінімальному розмірі, а також у разі покупок вартістю понад 50 тис. грн. чи заборгованості за житлово-комунальні послуги, загальна сума якої перевищує 340 грн.

Маєте субсидії? Вас перевірять обходом по квартирах

Газета «Західний Кур’єр» від 23 березня 2017 р.

Цим займеться спеціальна служба, яку планують створити при Мінсоцполітики. Поки що, за словами представників міністерства, ці плани носять перспективний характер. Але в новому опалювальному сезоні «спецінспектори» можуть почати перевірки – з 1 січня 2018 року. Реально ж вони вийдуть в нормальний режим роботи з 1 січня 2019 року.

Що і як буде враховуватися при таких поквартирних перевірках, поки невідомо, як і юридичні підстави приходу чужих людей в наші квартири і будинки.

Раніше віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко повідомив, що «ніяких суттєвих змін у наступному опалювальному сезоні не буде. Уряд не буде змінювати чи то формулу нарахування субсидії, чи то критерії – співвідношення доходів родини і витрат на житлово-комунальні послуги». Він також нагадав, що в середньому витрати на оплату житлово-комунальних послуг не повинні перевищувати 10-15% доходів родини

Розстрочка оплати житлово-комунальних послуг

Розтерм 24 11

Кабінет міністрів України запровадив можливість оплати в розстрочку житлово-комунальних послуг громадянами, які не отримують житлові субсидії з тих чи інших причин.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні Уряду 19 жовтня 2016 року, Постанова № 744.

Голова Національної комісії з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк зазначає, що за заявою споживача комунальних послуг він може отримати розстрочку на місяць обігу і йому необхідно буде сплатити 50% рахунку, а решту необхідно буде сплатити рівними частками протягом квітня-вересня наступного року, до початку наступного опалювального сезону.

За словами Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, така ініціатива дозволить зменшити тиск на бюджет громадян, адже щомісячний платіж буде зменшено.

Наводимо взірець бланку Заяви, яку можна отримати і оформити в Абонентському відділі:

ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго»

(найменування виконавця послугз централізованого опалення)

ЗАЯВА

Я,___________________________________________________________

(прізвище, ім’я та по батькові)

що проживаю за адресою _______________________________________

(адреса)

є власником (наймачем, орендарем) житлового приміщення (будинку садибного типу, квартири) і отримувачем послуг з централізованого опалення згідно з договором від ____ ________________ _______ р. № ____, прошу надати розстрочку на оплату послуг з централізованого опалення на опалювальний період 20 _____/ _____ року починаючи з _____________ 20 _____ року.

Гарантую у визначений строк здійснювати оплату 50 відсотків нарахованої плати за послуги з централізованого опалення протягом опалювального періоду та розрахованої і розподіленої рівними частинами протягом кожного місяця між опалювального періоду суми неоплачених 50 відсотків нарахованої плати за таку послугу.

Підтверджую відсутність субсидії на оплату послуги з централізованого опалення на опалювальний період 20 _____ / ______ року.

_____ ______________ 20 _____ р.__________ (підпис).

Субсидія: запитання та відповіді.

F1Картинка Субсидії

Детальніше дивись за посиланням:натискати тут

Як оформити субсидію?

28.10.2016р.

Механізм оформлення житлових субсидій суттєво спрощено. Для отримання державної допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг необхідно заповнити лише Заяву та Декларацію про доходи. Жодних інших документів не потрібно.

Кожна українська сім’я отримує у поштову скриньку бланк Декларації про доходи, Заяву на отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг та інструкцію як їх правильно заповнити.

Готові документи можна:

самостійно подати до місцевих управлінь праці та соціальної політики;

самостійно подати до сільських і селищних рад;

надіслати рекомендованим листом до органів соціального захисту населення за місцем проживання;

відправити через Інтернет (заповнити заяву та декларацію можна на сайті subsidii.mlsp.gov.ua).

Протягом кількох тижнів з моменту отримання документів соціальна установа письмово повідомить про рішення з приводу надання допомоги та її розміру. Субсидія безповоротно призначається на 12 місяців, а не на півроку, як було раніше. Вона автоматично перераховується на наступний термін вже без додаткових заяв.

Грунтовні роз’яснення з приводу оформлення житлово-комунальних субсидій можна отримати у фахівців урядової гарячої лінії за номером 15-45. Працює безкоштовно та цілодобово зі стаціонарних і мобільних телефонів.

Хто має право на отримання субсидії

28.10.2016 р.

Допомогу держави – субсидію – може отримати більшість українських родин, якщо їхні комунальні витрати перевищують в середньому 15% щомісячного сукупного доходу. Уряд адресно заплатить за кожного громадянина.

Наприклад, сім’я, у якій двоє працездатних батьків та одна дитина, проживає в Києві у квартирі площею 50 м2. Дохід родини – 7000 грн. на місяць, комунальні витрати – 2520 грн. У разі оформлення субсидії така сім’я сплачуватиме за комуналку всього 875 грн., решту – 1645 грн. – заплатить держава.

Держава зробила крок назустріч і тим людям, які орендують житло. Такі сім’ї, на підставі договору найму (оренди) житла, можуть оформити субсидію і значно менше платити за комунальні послуги.

Субсидія розраховується, виходячи з доходу зареєстрованих у будинку (квартирі) осіб і оформлюється на будь-кого з членів сім’ї. Наявність заборгованості з оплати за житлово-комунальні послуги не впливає на визначення права на призначення субсидії.

Громадяни, які одержували субсидію протягом 2015-2016 рр., автоматично отримуватимуть її в наступному (2016-2017рр.) опалювальному сезоні.

FSubsyd 2 2810

Як одержувач субсидії має сплачувати за житлово-комунальні послуги

28.10.2016 р.

Держава допомагає оплатити житлово-комунальні послуги, але і накладає обов’язок – певну частину цих послуг одержувач субсидії повинен оплачувати.

Плата за послуги одержувача субсидії (далі – обов’язкова плата) визначається при призначенні субсидії. Вона розраховується індивідуально для кожного домогосподарства як певний відсоток його сукупного доходу (в середньому 12 – 15%).

Розмір обов’язкової плати і розмір призначеної субсидії для кожної послуги зазначається в повідомленні про призначення субсидії, яке видається органом соціального захисту населення кожному одержувачу субсидії.

Щомісячно має сплачуватись вартість фактично використаної послуги за мінусом розміру призначеної субсидії. Якщо вартість спожитої послуги менше, ніж встановлена при розрахунку субсидії обов’язкова частка плати за цю послугу, сплачується фактична вартість послуги за мінусом призначеної субсидії. При цьому, якщо розмір субсидії більше фактичної вартості послуги, на рахунку споживача залишиться частина невикористаних коштів субсидії, які можна в подальшому використати для оплати послуги в наступні розрахункові періоди. Тож економити вигідно!

Якщо одержувач субсидії не сплачує за послуги, організації-надавачі послуг повідомляють про це орган соціального захисту населення. У такому разі надання субсидії може бути припинено, за виключенням випадків, коли несплата за послуги пов’язана із затримкою у виплаті заробітної плати, пенсії тощо.

У подальшому субсидія може бути призначена лише тоді, коли громадянин сплатить заборгованість, що утворилася через несплату за послуги в період отримання субсидії.

PFSubsyd 1 2810

Нові правила розрахунку субсидій

Інтернет-сайт «if.gov.ua»28.09.2016 13:04 (За матеріалами сайту Івано-Франківської ОДА)

PF dolg-gkh

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.09.2016 № 635 внесено зміни до порядку розрахунку житлової субсидії, а також додана умова припинення виплат.

Змінено порядок розрахунку доходів для врахування при призначенні субсидії для тих, хто перебував на строковій військовій службі. Якщо громадянин проходив строкову службу в рік, за який враховуються доходи при призначенні субсидії, то середньомісячний сукупний дохід незалежно від отриманих такою особою доходів визначається на рівні половини розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 31 грудня.

Крім цього, в разі, якщо на момент звернення за призначенням субсидії особа є непрацюючим пенсіонером, який не має інших доходів, крім пенсії, в її середньомісячному сукупному доході враховується розмір пенсії за попередній місяць, що передує місяцю, з якого призначається субсидія.

Також, введено правило, що стосується тих, хто досяг 18 – річного віку станом на 1 січня року, за який враховуються доходи для призначення субсидії. Якщо середньомісячний сукупний дохід особи менший прожиткового мінімуму, або в якої відсутні доходи, але вона навчалася на денній формі навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах, то для розрахунку субсидії середньомісячний дохід такої особи визначається на рівні одного прожиткового мінімуму.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України, нові правила торкнуться також громадян, середньомісячний сукупний дохід яких менше прожиткового мінімуму, але які протягом зазначеного періоду отримували хоча б один із наступних видів доходу: пенсію, стипендію, допомогу при народженні (усиновленні) дитини, допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, допомогу по догляду за інвалідом I та II групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію та інвалідам, допомогу по безробіттю або будь-які доходи, отримані особою, яка не досягла 18-річного віку станом на 31 грудня року, за який враховуються такі доходи, то у розрахунок субсидії включаються фактичні розміри отриманих такими особами доходів.

Кабмін також постановив, що якщо у громадянина відсутні доходи, для розрахунку субсидії середньомісячний дохід такої особи визначається на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму.

У той же час, в окремих випадках за рішенням районних державних адміністрацій, виконавчих органів міських рад або комісій, які ними утворюються, для осіб, які проживають в сім’ях, що опинилися в складних життєвих обставинах, в розрахунок субсидії може включатися середньомісячний сукупний дохід на рівні одного прожиткового мінімуму.

Врегульовано також питання можливості подання заяви і декларації для призначення субсидій в електронному вигляді.

Зазначені заява та декларація можуть бути надіслані структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації заявника (орендарі – за місцем проживання) поштою або в електронній формі через офіційний веб-портал Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з накладенням електронного цифрового або електронного підпису, створеного шляхом додавання до заяви в електронній формі ідентифікаційних даних декларанта, підтверджених у процесі автентифікації з використанням електронної системи ідентифікації, що використовує базу клієнтських даних банків.

У разі отримання надісланих з використанням засобів телекомунікаційних систем заяви та декларації, в яких відсутній електронний цифровий або електронний підпис із застосуванням електронної системи ідентифікації, що використовує базу клієнтських даних банків, субсидія призначається лише після підпису зазначених документів у місячний строк, зокрема під час складання акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства. У разі непідписання в зазначений строк заяви і декларації подаються нові заява і декларація.

Також постановою додано умову припинення виплат, а саме у разі отримання структурним підрозділом з питань соціального захисту населення за запитом інформації про збільшення чисельності зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, субсидія припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому відбулися зміни.

Франківцям пропонують оформляти субсидії онлайн

За матеріалами Інтернет-сайту «frankivchany.if.ua» 12.08. 2016 13:13

Subs Onlain

Оформити субсидію можна не виходячи із дому. Про це повідомив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман:

В коментарях часто читав запитання, чи можливо оформити субсидію онлайн? – так, це можливо. Більше того, це є простий та швидкий спосіб для отримання субсидій.

Потрібно зайти на сайт Мінсоцполітики: https://subsidii.mlsp.gov.ua/ та зробити 5 кроків. Поширюйте! Написав Volodymyr Groysman

Як у Івано-Франківську оформити субсидію за новим спрощеним механізмом

За матеріалами Інтернет-сайту «pravda.if.ua» 25.07.2016 – 20:51

Subs 2507З 01.07.2016 року в черговий раз підвищено тарифи на оплату житлово-комунальних послуг.

Департамент соціальної політики виконкому Івано-Франківської міської ради рекомендує мешканцям міста не чекати початку опалювального сезону, а завчасно звертатись за оформленням субсидії.

На даний час правом одержання житлової субсидії скористались вже понад 32 тисячі домогосподарств Івано-Франківська, інформує МВК.

Новий механізм нарахування субсидій значно спрощений та передбачає індивідуальний підхід щодо розрахунку розміру субсидії, який здійснюється окремо для кожної сім’ї і залежить виключно від доходів.

Субсидія призначається на 12 місяців, а не на півроку, як було раніше, та без додаткових заяв автоматично перераховується на наступний термін.

Уряд скасував обмеження щодо наявності у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не мають офіційної зайнятості і не перебувають на обліку як безробітні. Якщо дохід для працездатних осіб менший від прожиткового мінімуму, для розрахунку субсидії береться сума двох прожиткових мінімумів. Для громадян, які одержують стипендію або соціальні виплати, під час визначення сукупного доходу враховуються фактичні розміри стипендій та соціальних виплат. Субсидію мають можливість отримати навіть ті, хто орендує житло.

1. Кому призначається субсидія

Субсидія призначається одному із членів сім’ї, який зареєстрований у житловому приміщенні. Субсидія також може бути призначена особам, які орендують житло на підставі договору найму (оренди) житла.

Право на отримання житлових субсидій мають сім’ї, у яких розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу.

2. Куди подаються документи

З питання призначення житлової субсидії в м.Івано-Франківську можна звернутися за адресами:

вул. Військових ветеранів, 10а

вул. Гетьмана Мазепи, 185;

вул. Івана Павла ІІ, 4;

вул. Галицька, 124а.

3. Перелік документів для призначення житлової субсидії:

– Заява (за встановленою формою);

– Декларація про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні( за встановленою формою).

4. Порядок розрахунку обов’язкового платежу:

1) розраховується середньомісячний дохід сімї на одну особу за попередні 12 місяців (сукупний дохід сімї за попередні 12 місяців ділиться на кількість осіб, які входять до її складу, та ще на 12 місяців).

2) визначається обов’язковий відсоток платежу (середньомісячний дохід на одну особу ділиться на прожитковий мінімум ( з 1 травня 2016 року – 1399 грн) і на базовий коефіцієнт 2, після чого множиться на базовий коефіцієнт 15%).

3) розраховується розмір обов’язкового платежу (обов’язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід сім’ї).

5. Розмір субсидії

Субсидія = розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг – розмір обов’язкового платежу.

Оформлення субсидій стає ще простішим та ближчим до людей

By Вадим Войтик

Інтернет-сайт «galka.if.ua»18.12.2015 08:56

Відповідно до доручення міського голови Руслана Марцінківа на базі територіальних офісів КП «Єдиний розрахунковий центр» буде організовано прийом документів для оформлення субсидій.

Працівники Департаменту соцполітики вже розпочали роботу в Південному (вул. Гетьмана Мазепи, 185) та Східному (вул. Івана Павла II, 4) офісах ЄРЦ.

Наразі організовано обмін документами, а вже ближчим часом всі процедури будуть проводитись через єдину інформаційну базу соцполітики. Також планується автоматизувати обмін даними з комунальними підприємствами.

В планах міської влади також створення Пасічнянського територіального офісу.

Звернувшись за субсидією – маєш можливість отримати інформацію про стан обробки запитів щодо своїх доходів

Інтернет-сайт «vezha.org»Гарячі Новини, Економіка 31.11.2015

Державна фіскальна служба України запровадила новий електронний сервіс «Інформування громадян про результати обробки файлів-запитів щодо доходів фізичних осіб, які звернулись за призначенням житлових субсидій, що надходять від підрозділів соціального захисту населення».

Зазначений сервіс надасть можливість у телефонному режимі отримати необхідну інформацію в Інформаційно-довідковому департаменті ДФС, як громадянам так і працівникам органів соціального захисту населення, вказавши при цьому реєстраційні дані фізичної особи.

Контактні телефони для отримання інформації:

0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів)

Підготовлено відділом комунікацій ДПІ у м. Івано-Франківську.

Прикарпатців попереджають про зміну соцнормативів за якими надається субсидія

Інтернет-сайт «Firtka.if.ua» 26.11.2015 07:24

Урядом внесено зміни до державних соціальних нормативів споживання житлово-комунальних послуг.

3 листопада 2015 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року №842, якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів від 6 серпня 2014 р. №409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», якою, у свою чергу, затверджено соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, в межах яких надаються пільги та житлові субсидії населенню, інформує прес-служба ІФ ОДА

Згідно з новоприйнятими змінами встановлено:

диференційовані за періодами часу обсяги електричної енергії у разі використання її для індивідуального опалення;

соціальний норматив на теплову енергію у разі використання її для централізованого опалення (теплопостачання) для абонентів, житлові будинки яких обладнані будинковими та/або квартирними приладами обліку;

коригуючі коефіцієнти для розрахунку витрат теплової енергії, електричної енергії, природного газу та інших видів палива на потреби опалення для 1-2-поверхових, 3-4-поверхових будівель та будівель на 5 і більше поверхів в розрізі регіонів України;

соціальні нормативи користування послугами з вивезення рідких побутових відходів.

З метою своєчасного перерахунку призначення житлових субсидій (з урахуванням змін), громадяни можуть звернутися до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення для уточнення інформації щодо поверховості будинку

Звертаємо увагу, що зміни державних соціальних стандартів в умовах опалювального сезону 2015-2016 років торкнуться, в першу чергу

1) споживачів, які проживають у житлових будинках, в яких розташовано дві чи більше квартири та використовують природний газ для індивідуального опалення;

2) споживачів, що проживають у 3-4-поверхових будинках та будинках 5 і більше поверхів, з централізованим опаленням та ті, які використовують природний газ та електричну енергію для індивідуального опалення;

3) споживачів, будинки чи квартири яких оснащені приладами обліку.

Прикарпатці зможуть оформити субсидію, не виходячи з дому

Інтернет-сайт «Firtka.if.ua» 23.11.2015 14:55

З 20 листопада 2015 року в жителі Івано-Франківська можуть скористатись унікальним сервісом, який дозволить оформити субсидію через інтернет.

Міністерство соціальної політики одним з перших публічно підтримало проект iGov на національному рівні, відтепер на сайті igov.org.ua можна оформити субсидію просто не встаючи iз-за комп’ютера

«Сьогодні ми оголошуємо, що ми завершили всі технічні доопрацювання і запускаємо оформлення субсидій через iGov на всю Україну! Раніше ця послуга була доступна тільки в Дніпропетровській області та ще кількох містах»,– повідомив ІТ-директор ПриватБанку та координатор iGov Дмитро Дубілет.

Це означає, що від тепер іванофранківці можуть подавати заявки на субсидії та гарантовано отримають по них офіційну відповідь протягом 1-2 тижнів і для цього не потрібно відвідувати центри соціальної допомоги

«Держава запустила крутий сервіс, не витративши на це ні копійки бюджетних або грантових коштів. Сподіваємось, що найближчим часом ми запустимо на всю країну і решта послуг міністерства соціальної політики, які були раніше запущені в Дніпропетровську», – відмітив Дмитро Дубілет.

Запуск цього проекту – лише початок, – кажуть в iGov.

«Попереду кропітка робота “на місцях”, підготовка на навчання урядовців. Відмітимо, що допомогти може кожен, достатньо зареєструватись на порталі держпослуг та стати волонтером», – наголошують координатори сервісу.

Субсидію на опалювальний період нарахують восени

Відповідно до постанови КМУ від 28.02.2015 № 106 «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій» з 02 травня 2015 року затверджено оновлений порядок надання населенню житлових субсидій, згідно з яким субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 12 місяців, при цьому розмір субсидії розраховується окремо на опалювальний і неопалювальний періоди.

Звертаємо увагу!

У повідомленні про призначення житлової субсидії, що видається заявнику, який звернувся в неопалювальний період, зазначається, що субсидію призначено на 12 місяців, а розмір субсидії розраховано на неопалювальний період.

Субсидія на опалювальний період буде розрахована додатково, на початку опалювального періоду після отримання інформації від організацій, що надають послуги, про розмір платежу за житлово-комунальні послуги виходячи з цін і тарифів, які діятимуть на той час.

Соціальний захист населення

Що суттєво нового при призначенні субсидій

Призначення субсидії відбуватиметься на підставі лише двох документів – заяви та декларації (скасовується необхідність надання довідок про доходи, у тому числі й працюючих осіб).

При цьому запроваджуються спрощені форми заяви та декларації про доходи і витрати осіб для звернення за субсидією (форма на 1 аркуші).

Запроваджується принцип призначення субсидії на підставі задекларованих даних заявником.

При цьому перевірка достовірності цих даних здійснюватиметься органами соціального захисту вже після призначення субсидії, шляхом здійснення запитів до відповідних органів, установ та організацій.

Кожне домогосподарство одночасно з рахунком для оплати енергоносіїв у квітні та жовтні 2015 року отримає спрощені форми заяви та декларації для звернення за призначенням субсидії.

Підприємства, що надають послуги з газопостачання, електропостачання та централізованого опалення мають забезпечити виготовлення бланків Заяви та Декларації і доставку їх до споживачів разом з рахунками на оплату послуг.

Скасовуються всі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій крім здійснення одноразової дорого вартісної покупки (на суму понад 50 тис. гривень):

наявність у власності двох житлових приміщень;

наявність у власності двох автомобілів;

наявність у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні;

здача в найм житлового приміщення;

здійснення покупки товарів, робіт та послуг (у тому числі оплата медичних послуг та навчання) на суму понад 10 прожиткових мінімумів.

Запроваджується надання субсидії на 12 місяців, а не опалювальний період як раніше.

Встановлюється автоматичний принцип надання субсидії на новий період (скасовується необхідність повторного звернення до органу соціального захисту населення для призначення субсидії на новий період у разі відсутності змін).

Надається право на оформлення субсидій особам, які не зареєстровані у житловому приміщенні, але орендують житло і оплачують вартість житлово-комунальних послуг на підставі письмового договору найму (оренди) житла.

Порядок звернення за житловою субсидією

1. Кому призначається субсидія

Субсидія призначається одному із членів домогосподарства, який зареєстрований у житловому приміщенні і на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг.

Право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу.

2. Куди і як подаються документи

З питання призначення житлової субсидії необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Документи для призначення субсидії можуть бути надіслані до місцевого управління праці та соціального захисту населення поштою.

спрощена заява (за встановленою формою на 1 арк.);

спрощена декларація про доходи і витрати осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (за встановленою формою на 1 арк).

Всі інші відомості, що необхідні для призначення житлових субсидій (про забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами) надають організації, які надають ці послуги, на запит органів соціального захисту населення.

Інформацію про доходи для призначення житлової субсидії органи соціального захисту населення будуть отримувати у порядку обміну від Державної фіскальної служи та Пенсійного фонду.

При цьому, заборонятиметься вимагати від заявників інші документи, ніж передбачені Положенням про призначення житлових субсидій.

Субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначатиметься на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням.

Для призначення житлової субсидії застосовуватимуться доходи за попередній календарний рік без урахування сплачених податків.

Після закінчення терміну отримання субсидії органи соціального захисту населення здійснюватимуть розрахунок субсидії на наступний період автоматично.

Для цього вони збиратимуть необхідну інформацію без звернення громадянина і протягом двох місяців з початку нового періоду прийматимуть рішення щодо призначення (непризначення) субсидії цим домогосподарствам та письмово інформують про прийняте рішення громадян, які зверталися.

Всі члени домогосподарства дають згоду на обробку персональних даних про сім’ю, доходи, витрати, що необхідні для призначення житлової субсидії.

У разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання житлової субсидії (зміни у складі зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, зміни у переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, про купівлю товарів або оплату послуг) заявник зобов’язується у місячний термін повідомити орган соціального захисту населення.

Якщо подано неповні чи недостовірні відомості про доходи та витрати зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб може бути відмовлено в призначенні субсидії або припинено її надання. У такому разі заявник зобов’язується повернути надміру перераховану (виплачену) суму субсидії у подвійному розмірі.

ÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂ