• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Пт: 8-16
    Обід: 12-13

11.10.2021 – 13:13 Інтернет-сайт «Фіртка» «firtka.if.ua»

Сергій Білий

Івано-Франківській міській територіальній громаді загрожує виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру.

Про це йшлося на сьогоднішньому позачерговому засіданні Комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Івано-Франківської міської ради, повідомляє Фіртка.

Як зазначають, такий стан речей пов’язаний з відсутністю постачання газу бюджетним установам на осінньо-зимовий період 2021 – 2022 роки.

Так, відповідно до протоколу № 13 засідання комісії, що його зачитав Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків, на території міської територіальної громади «виникла складна ситуація, пов’язана з відсутністю постачання природного газу бюджетним установам на осінньо-зимовий період 2021 – 2022 року», яка своєю чергою може призвести до порушення нормальних умов життєдіяльності мешканців громади, виникнення загрози життю та здоров’ю населення, завдання значних матеріальних збитків у разі замороження системи опалення, а тому потребує вжиття термінових заходів реагування.

Як зазначається, подальша відсутність газопостачання в умовах опалювального періоду призведе до блокування роботи органів виконавчої влади, закладів, освіти, культури, соціальної сфери та закладів охорони здоров’я.

Присутні на засіданні керівники Департаментів освіти та науки, соціальної політики, культури, а також управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради констатували, що на сьогодні тепло у закладах охорони здоров’я, освіти та соціального забезпечення Івано-Франківської міської територіальної громади відсутнє.

«В закладах охорони здоров’я сьогодні температура 18 – 19 градусів при тому, що має бути забезпечено 20 – 23 градуси у режимних приміщеннях і щонайменше 21 градус – у палатах», – розповіла Марія Бойко.

Для того, щоб забезпечити теплом в опалювальний період, скажімо, заклади освіти, необхідно понад 253 тисячі м3 газу, для закладів охорони здоров’я – 25 тисяч м3 газу. В разі, якщо газопостачальні організації не продаватимуть бюджетним організаціям «блакитне» паливо за пільговою ціною, переплатити за газ бюджетним установам доведеться щонайменш втричі. Так, для галузі охорони здоров’я це 750 тисяч гривень замість 250 тисяч, як розраховано у бюджетних призначеннях.

Нагадаємо, 30 вересня, представники Кабінету Міністрів України, Офісу Президента, НАК «Нафтогаз України» та місцевих територіальних громад підписали меморандум, відповідно до якого ціну на газ для бюджетних установ газовики обіцяли не підвищувати, а керівництво країни зобов’язувалось забезпечити безперебійну подачу газу громадам.

Разом з тим, зі слів Миколи Тимченка, тимчасово виконуючого обов’язки директора ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго», теплопостачальники досі очікують на комерційні пропозиції від газовиків і підтвердження пільгової ціни на газ для бюджетних організацій на підприємстві ще досі не отримали.

У зв’язку з можливим виникненням надзвичайної ситуації комісія визначила низку заходів реагування.

Серед них – введення режиму економії енергоресурсів, недопущення витрат бюджетними установами природного газу понад мінімально необхідні норми. Крім того, розглядається можливість переходу котелень на альтернативні види палива використання альтернативних видів палива тощо.

Про можливе виникнення надзвичайної ситуації також планують поінформувати керівництво управління з питань цивільного захисту Івано-Франківської облдержадміністрації та Головне управління ДСНС в області.