• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Повірка лічильників – обов’язкова!

Повірка лічильників – обов’язкова!

Угринов 12 12

У кожному будинку чи квартирі нині встановлені засоби обліку теплової енергії та гарячого водопостачання. Ці прилади підлягають обов’язковій повірці через певний, наперед визначений, термін своєї експлуатації. Саме про це і буде іти мова надалі.

У своїй роботі ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» керується чинним законодавством України та проводить нарахування за послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання, що регламентовано “Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення”, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21. 07. 2005р. (далі – Правила).

Згідно п. 15. Правил«Засоби обліку води і теплової енергії, встановлені у квартирі (будинку садибного типу) та на вводі у багатоквартирний будинок, підлягають періодичній повірці».

Дана повірка здійснюється залежно від типу лічильника та фірми виробника раз у 3-4 роки. Ця інформація має бути вказана безпосередньо у технічному паспорті лічильника. Причому повірці підлягають усі без винятку лічильники, не залежно від того чи обліковували вони воду протягом терміну експлуатації від початку свого монтажу на лінії. Тобто, не зважаючи, чи користувався власник лічильника гарячої водою впродовж зазначеного терміну чи ні, але лічильник має пройти повірку.

Окремо повірку приладів обліку регламентує Постанова Кабінету Міністрів України від 8 липня 2015 р. № 474 «Про затвердження Порядку подання засобів вимірювальної техніки на періодичну повірку, обслуговування та ремонт». Згідно якого:

п.3 – «Періодичній повірці, обслуговуванню та ремонту підлягають засоби вимірювальної техніки, які введені в експлуатацію в установленому порядку».

п-8 – «Споживач забезпечує у зазначений в повідомленні строк доступ представника виконавця до засобу вимірювальної техніки».

Періодична повірка засобів обліку води і теплової енергії проводиться у терміни, що не перевищує одного місяця.Повірку здійснює ДМП «ІФТКЕ» безкоштовно.

ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго», веде відповідний облік термінів повірки та періодично повідомляє свого споживача про обов’язкове проходження цієї процедури. Мешканці Івано-Франківська можуть виконати повірку протягом повірочного кварталу.

Для виконання повірки квартиронаймач повинен зателефонувати до «ІФТКЕ» для зв’язку з контролером, який у домовленості з вами визначить час візиту, зніме пломби з лічильника та складе відповідний акт про кінцевий показник. Також працівник підприємства повинен повідомити сам порядок повірки лічильників.

Після зняття пломб споживач може самостійно демонтувати та доставити лічильник у метрологічну лабораторію ДМП «ІФТКЕ» де лічильник пройде повірку. По закінченні повірки, власник забирає лічильник, та ще раз телефонує до контролера, задля домовленості про поставлення пломб таскладення акту.

У випадку якщо споживач не має можливості самостійно демонтувати та доставити прилад обліку в метрологічну лабораторію існує ще й спрощена форма повірки, коли спеціальна бригада приїде в помешкання споживача та самостійно демонтує лічильник, забере на повірку і привезе та встановить згідно усіх правил дотримання процедури.

Для споживачів, які відмовляться проводити повірку засобів обліку води ДМП «ІФТКЕ» вправі зняти такі прилади з реєстрації та проводити нарахування по нормах споживання. Причому при знятті приладів обліку з реєстрації споживач втрачає право на безкоштовну повірку свого лічильника.

Тому, при отриманні повідомлень щодо необхідності проведення повірки лічильників, ПРОСИМО проконсультуватися з працівниками ДМП «ІФТКЕ» щодо узгодження порядку наступних дій.

За додатковими консультаціями щодо процесу повірки лічильників можна звернутися за телефоном: 72-07-68 з 8.00 до 10.00.

Ігор Угриновський,

заступник директора з розрахунків і реалізації теплової енергії.