• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій  

11.10.2021

11 жовтня відбулося позачергове засідання  комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Розглядалося питання про загрозу виникнення надзвичайної ситуації на території Івано-Франківській міської територіальної громади, пов’язаної з відсутністю постачання природного газу бюджетним установам в осінньо-зимовий період 2021-2022 роки.

Міський голова Руслан Марцінків зазначив, що по всій Україні  сьогодні відбуваються засідання комісій з надзвичайних ситуацій, яка виникла з постачання природного газу для шкіл, дитячих садочків, лікарень.

«Зважаючи на те, що був підписаний Меморандум між Президентом, прем’єром і громадами, де було обумовлено пільгову ціну для бюджетних установ, для нас надзвичайно важливо, щоб це відбулося в нормах права, у нормах відповідних документів», – наголосив очільник міста.

Марія Бойко – начальник Управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради, у своєму виступі зазначила:

  • Заклади охорони здоров’я на сьогодні не мають опалення. Температура у стаціонарах складає всього лише плюс 18 градусів, хоча має бути забезпечено 20-21 градуси. МКЛ №1, Центр первинної медичної і консультативно- діагностичної допомоги мають газопостачання і мають договори на постачання газу. За угодами вартість газу була у межах 7.85 грн за куб. Зважаючи на підвищення, про яке ми сьогодні говоримо, загальна кількість газу, яка нам потрібна – 25 тисяч кубів. За ціною 7,85 грн це мало б бути 250 тисяч грн, які потрібні для охорони здоров’я. Якщо рахувати ціну 30 грн, то це 750 тисяч грн. Додатково нам потрібно 500 000 грн, щоб обігріти заклади. Це великі кошти, і ми не маємо звідки їх взяти, як тільки просити у міського бюджету. Питання дуже гостре, кричуще. Ми просимо комісію звернутися до уряду, що неможливо приймати вищу ціну, ніж була прописана у договорах на початку року.

Ігор Максимчук – директор Департаменту освіти, який опікується забезпеченням теплом 11 шкіл, 10 садків і 5 закладів позашкільної освіти наголосив:

– До кінця року, щоб опалити ці заклади, потрібно 253 655 тисяч кубічних метрів газу. Ми порахували: якщо брати ціну у Меморандумі, то нам додатково буде потрібно 4 млн. 312 тис. грн. Якщо брати ціну, яку нам пропонують на ринку, то треба 7 млн. 609 тисяч грн. Це непідйомні цифри для освітнього бюджету Івано-Франківська. Прошу прописати у рішенні комісії, що це надзвичайна ситуація з постачанням газу”.

Т.в.о. директора ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Микола Тимченко у своєму виступі зазначив, що відповідно до підписаного Меморандуму очікують від НАК «Нафтогаз України» офіційних пропозицій щодо трьох категорій споживачів.

– Сьогодні зідзвонювалися, обіцяли надати, але поки офіційного підтвердження ціни немає. Це суттєво впливає на підготовку, оскільки не маємо офіційної комерційної пропозиції по ціні… Ми від себе звернулися до «Івано-Франківськгазу» з проханням відкрити вентилі, але, напевно, зважаючи на борг у 22 млн грн за транспортування газу, будуть важкі переговори.

Як ідеться у рішенні комісії, відсутність постачання газу бюджетним установам в осінньо-зимовий період може призвести до порушення нормальних умов життєдіяльності міської громади, викликати загрозу життю та здоров’ю населення, завдати значних матеріальних збитків у разі порушення систем опалювання. Подальша відсутність газопостачання  в умовах опалювального періоду призведе до блокування і припинення роботи органів виконавчої влади, закладів освіти, культури, соціальної сфери, закладів охорони здоров’я.

За результатами доповідей та з урахуванням їх обговорення, комісія вирішила:

  1. Визнати ситуацію, що склалася у зв’язку з відсутністю постачання природного газу бюджетним установам міської територіальної громади на осінньо-зимовий період 2021-2022 роки та подальшим виникненням загрози життю та здоров’ю населення громади і нанесення значних матеріальних збитків, відповідно до пункту 24 частини першої статті 2 Кодексу цивільного захисту України, надзвичайною ситуацією.
  2. Надзвичайну ситуацію, що склалася у зв’язку з відсутністю постачання природного газу бюджетним установам на осінньо-зимовий період 2021-2022 року, відповідно до Національного класифікатора надзвичайних ситуацій ДК 019:2010, пункту 4.3 Порядку класифікації надзвичайних ситуацій за їх рівнями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 р. № 368, класифікувати як надзвичайну ситуцацію техногенного характеру (код 10800 – С унаслідок аварій на системах життєзабезпечення) регіонального рівня.
  3. Керівникам бюджетних організацій та установ міської територіальної громади:

вжити заходів щодо заключення угод на постачання природного газу по пільговій ціні в період опалювального сезону 2021-2022 року на підпорядковані підприємства, в установи, організації;

забезпечити економне і раціональне використання енергоресурсів. Не допускати випадків використання природного газу понад мінімально необхідні норми;

перевірити готовність підвідомчих котелень до переходу на альтернативні види палива;

вжити додаткових заходів щодо забезпечення належного проходження опалювального сезону на підпорядкованих підприємствах, організаціях та установах.

Переглянути перебіг засідання комісії можна за електронною адресою:

https://fb.watch/8zUMAOCRVy/