• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Полімерні труби здатні вирішити комплекс проблем теплопостачання

30.11.2021

Однією з проблем розвитку централізованого теплопостачання є велика протяжність магістральних і розподільчих теплових мереж і їх висока зношеність  (в межах 70-80%) через тривалий термін експлуатації.

Саме тому після гідравлічних випробувань на міцність і щільність  у весняно-літній період констатують численні пориви, які вимагають багато зусиль, матеріалів,  часу та фінансових витрат для відновлення їхньої цілісності.

Раніше теплові магістральні трубопроводи, встановлені у бетонних лотках,  теплоізольовували: скловатою, рубероїдом, тощо. Проте це не гарантувало надійного збереження теплової енергії. Тому частими явищами було «вічнозелена трава» в місцях прокладених тепломереж чи теплових пунктів.

На заміну звичайним трубам прийшли попередньо-ізольовані, які в місцях зварного з’єднання стиків герметизуються спеціальною теплоізолюючою пінкою. Нині під час зимових холодів вже практично не побачиш паруючих ділянок тепломереж.

Проте заміна старих магістральних і розподільчих тепломереж на попередньо-ізольовані труби залишається високовартісною, ресурсовитратною операцією.

ДМП «ІФТКЕ» має у своєму підпорядкуванні 131 км теплових мереж у двотрубному обчисленні. Більшість магістральних і розподільчих тепломереж мають значну корозійну зношеність через багатодесятирічний термін експлуатації.

Із 2010 року заміна застарілих труб на попередньо-ізольовані стала пріоритетною в Інвестиційних програмах підприємства. Було здійснено заміну великих ділянок магістральних тепломереж в районах вулиць Стуса, Івана Павла ІІ, Надвірнянській-Хоткевича, Млинарській-Флотській та біля автостанції №2.

Після проведення цих робіт, пориви тепломереж на колись проблемних ділянках, практично не спостерігаються. Позитив попередньо-ізольованих труб очевидний, проте стримує цей процес висока вартість і малий темп швидкості заміни зношених корозією ділянок.

Натомість, у країнах Західної Європи заміну зношених часом і корозією магістральних  і розподільчих тепломереж нині здійснюють за допомогою гнучких теплоізольованих полімерних труб, які мають термін експлуатації 50 років. Вони постачаються у котушках і бухтах довжиною від 220 до 750 м, в залежності від діаметру труби. Високий темп прокладання полімерних гнучких труб за зміну однією бригадою сягає до 400 м.

Такі труби не піддаються внутрішній та зовнішній корозії, гладка внутрішня поверхня труби перешкоджає утворенню відкладань, тому пропускна здатність зберігається протягом цілого терміну експлуатації.

Особливо важливим є те, що нема потреби для проведення щорічних весняно-літніх гідравлічних випробувань полімерних теплотрас на міцність і щільність. Це дає можливість зберегти час, кошти, матеріальні ресурси.

Через високу стійкість до впливу агресивних зовнішніх факторів, застосування полімерних труб дозволяє прокладання теплотрас в умовах високого стояння грунтових вод та на підтоплених територіях. Це є актуальним в окремих теплових районах Івано-Франківська, де стан водопровідних і каналізаційних мереж через зношеність вкрай незадовільний. Перебування теплотрас в «росолі» каналізаційних стоків дуже швидко руйнує їхню фізичну цілісність.

За останні роки в Україні з’явилися ряд виробничих потужностей гнучких теплоізольованих полімерних труб, що взяли за взірець технології Австрії, Німеччини, Швейцарії. Так, окрім Києва подібні виробничі потужності представництв фірм з’явилися у Львові, Рівному, Винниці, Полтаві, Одесі, Запоріжжі, Харкові та Сумах.

Діяльність ДМП «ІФТКЕ» привернула увагу виробників гнучких полімерних труб. Саме тому до нашого підприємства за останні роки активно навідувалися представники цих структур, пропонуючи співпрацю з модернізації теплового господарства.

У березні 2018 року на вулиці Набережна, 10 було здійснено експериментальну заміну труб вводу теплової мережі на гнучкі труби «Ізопрофлекс» із зшитого поліетилену, в поліуретановій теплоізоляції.

Міський голова і міська рада активно долучилися до кардинальної модернізації теплового господарства міста. Про результати цієї діяльності йшла мова у попередній статті.

Фінансова підтримка, гарантії надійності з боку очільника міста і органу місцевого самоврядування створили добру репутацію у співпраці керівництва ДМП «ІФТКЕ» із Європейським банком Реконструкції і Розвитку, іншими інвестиційними та грантовими європейськими організаціями по впровадженню новітніх технологій. На нинішньому історичному етапі є реальна можливість і потреба подальшого розвитку і співпраці із цими європейськими структурами.

Швидка заміна магістральних і розподільчих тепломереж міста на гнучкі полімерні труби впродовж 2-3 років дасть можливість забути на півсторіччя про щорічні гідравлічні випробування і латання застарілих, зношених теплотрас у міжопалювальний сезон, а всі фінансові і матеріальні ресурси акумулювати і зосередити на встановленні новітніх енергозберігаючих, альтернативних  європейських технологій в котельнях і ЦТП, аби суттєво зменшити ціновий тарифний прес на споживачів тепла. Зрештою, це дає можливість спеціалістам підприємства долучитися до модернізації занедбаних внутрішньобудинкових мереж при дольовій участі жильців та закумульованих фінансових ресурсах кредитних та інвестиційних Програм органів місцевого самоврядування.

На фото: Заміна тепломереж на вул. Стуса;

Встановлення попередньо-ізольованих труб на вул. Надвірнянська-Хоткевича;

Заміна труб на вул. Івана Павла ІІ;

Заміна труб на вул. Млинарська-Флотська;

Заміна труб біля АС №2

Монтаж гнучких полімерних труб на вул. Набережна, 10.