• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Потрібні конкретні дії, а не скарги

11.11.2021

В обласному центрі триває запуск тепла. Ряд будинків ще й досі не має його в силу різних причин. Багатоканальний телефон (0342) 56-47-82 та 15-82 Аварійно-диспетчерської служби ДМП «ІФТКЕ» не змовкає вдень і вночі, працівники служби фіксують в журналах обліку десятки звернень і спрямовують за цими адресами бригади спеціалістів, щоб розповітрити повітряні корки в стояках чи залагодити аварійні ситуації з поривами зношених внутрішньобудинкових мереж.

У цей же час, як це може на перший погляд здатися дивним, надходять коментарі від наших абонентів з обуренням про перегрів квартир. Дивним це може виглядати тому, що температура зовнішнього середовища нині не фіксує більш-менш значного зниження температурних показників, тож і котельні, котрі працюють строго в автоматичному режимі, подають теплоносій у відповідності із зафіксованими датчиками  температурними показниками. Отже, перегріву в принципі не повинно бути! Хоча…

Коли в квартирі встановлено додаткова, понаднормова кількість ребер батарей обігріву, то й температура в приміщенні буде однозначно понаднормовою. Таку ситуацію можна було спостерігати днями в телеефірі одного з місцевих телеканалів. Мешканка обговорює з журналістами вартість централізованого опалення, а телекамера фіксує під вікном батарею обігріву із майже 15 ребрами.

Логічно, що Теплова інспекція ДМП «ІФТКЕ» в таких випадках мала би реагувати на подібні факти, перевірити і засвідчити наявність надлишкових (понаднормових) ребер із наступним відповідним коригуванням в бік збільшення оплати за отриману додаткову теплову енергію окремим споживачем.

Мешканець житлового будинку, що на вул. Мазепи, 91 скаржиться, що в квартирі температура становить +23-24 градуси тепла, що потрібно відкривати кватирки. Та й  «бетонна підлога на вході у під’їзд прогріта до +18 +20 градусів».

Як з’ясувалося, нині у цьому будинку із 30 квартир від’єдналися від централізованого теплопостачання і встановили автономне 11 квартир.  У той же час труба, яка подає теплоносій до будинку продовжує подавати тепло, як на всі 30 розрахованих квартир. Що в таких випадках слід робити?

По-перше, будинок оснащений приладом обліку спожитої теплової енергії. Тож в подібній ситуації представник управляючої компанії чи уповноважена особа від жильців будинку, що зберігає ключі до приміщення, де розташований вузол обліку теплової енергії,  мала би зменшити подачу теплоносія на вході до будинку, відповідно до побажань інших мешканців.

По-друге, нагріта підлога у під’їзді свідчить, що теплоізоляція внутрішньобудинкових систем в будинку не відповідає своєму призначенню і в міжопалювальний період свідомі мешканці мали б звернутися до управляючої компанії для здійснення робіт з належної теплоізоляції. Турбота щодо ощадного використання високовартісного газу повинна відповідати реальним діям в цьому напрямку, а не словам констатації наявного факту без подальших конкретних дій.

По-третє, активіст цього будинку скаржиться на наявність обігріву в загальних коридорах будинку. Тож і цю «проблему» можна легко вирішити впродовж міжопалювального періоду, зібравши підписи жильців з вимогою до управляючої компанії демонтувати прилади обігріву із місць загального користування. Завжди в пріоритеті потрібні конкретні дії, а не численні скарги.