• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Про повернення невикористаних коштів субсидій

Про повернення невикористаних коштів субсидій

Останнім часом до абонентського відділу нашого підприємства звертається велика кількість людей, а також лунає значне число телефонних дзвінків від наших абонентів, які отримали в платіжках за липень поточного року повернення суми субсидії (в кожному конкретному випадку певна сума) за минулий опалювальний сезон 2015/2016 рр., тобто зазначено борг перед ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго». Тому для внесення ясності в цьому питанні подаємо наступне роз’яснення.

Перед початком опалювального сезону теплогенеруючі підприємства мають до виконання Постанову НКРЕКП (під час опалювального сезону 2015/2016 була чинна Постанова НКРЕКП № 1171 від 31.03.2015 р.) в якій визначається умовно-змінна частина тарифу для абонентів житлових будинків та квартир. Саме ця складова двоставкового тарифу за послуги централізованого опалення є базою при розрахунку субсидії для громадян. Вона відображає середній розрахунковий температурний показник опалювального періоду при визначенні суми субсидії державними установами соціальної політики за спожиту теплову енергію впродовж зимового періоду.

Проте останніми роками зими спостерігаються досить теплими, а це призводить до того, що фактично абоненти теплогенеруючих підприємств отримують через субсидії більші суми відшкодування за надану теплову енергію, ніж мали би отримувати під час теплих зимових температурних показників. Тому за час опалювального сезону, впродовж шести місяців, на особових рахунках абонентів накопичуються кошти, які, по-суті, належать державі, адже утворилися від врахування більш суворих зимових температурних показників.

Тут варто зазначити, що споживач – отримувач субсидії, упродовж цілого періоду її призначення є зобов’язаний сплачувати щомісяця суму обов’язкового платежу, визначенну у субсидійному листку, не зважаючи на те, чи були у платіжних документах, що надходили від теплогенеруючого підприємства, переплати.

На відміну від інших теплогенеруючих підприємств, ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» впродовж років виставляє рахунки своїм абонентам у відповідності із реальними температурними показниками впродовж кожного зимового місяця.

Нині, виконуючи Постанову Кабінету Міністрів України №319 від 27.04.2016 р., «сума невикористаної субсидії на оплату послуг з централізованого опалення (теплопостачання) повинна бути повернута виробником (постачальником) таких послуг до державного бюджету в повному обсязі».

Отже, саме виконуючи постанову Кабміну №319 в платіжних документах абонентів з’явилася сума повернення закумульованих коштів від субсидій, що підуть у державний бюджет. Варто зазначити, що ці кошти в жодному разі не поступають на рахунок нашого підприємства.

По всіх можливих запитаннях просимо звертатися по телефону (0342) 50-62-00