• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Секрети економії тепла в оселях

          Сьогодні ми спостерігаємо значне зростання ціни на газ для населення та теплопостачальних організацій, і, як наслідок, – збільшення частки комунальних платежів у сімейному бюджеті.

Отже, тарифи на газ зросли, і будуть зростати надалі по 20% на рік до 2017 року. На електроенергію підвищені від 10 до 40%, але поки ми платимо згідно мінімального тарифу всього 31 коп за квт/год за економічно обґрунтованою ціною близько 1,2 грн. Але підвищення також не за горами.

В умовах жорсткої економії природного газу, який використовується для опалення та підігріву гарячої води, ми починаємо шукати, як можна знизити рахунки за опалення і гаряче водопостачання, а, отже, і знизити споживання газу. Які ж є варіанти економії?

Для початку давайте розглянемо, як, в основному, втрачається тепло в будинках. Наведені нижче цифри стосуються як приватних, так і багатоквартирних будинків.

Втрати тепла в будівлях:

30-40% – з вентиляційним повітрям

20-30% – через стіни

15-25% – через вікна

10-25% – через дах

3-6% – через підвал

Зауважте, утеплюючи стіни або замінюючи вікна, ми зменшуємо втрати тепла в будинку, але не заощаджуємо тепло. Якщо система опалення нерегульована, то утеплення призводить до того, що нам стає гаряче, ми починаємо відкривати вікна, і випускаємо дороге тепло на вулицю.

Вихід один: в першу чергурегулювання, у другу – утеплення.

У приватному будинку все просто: можна відрегулювати котел вручну або встановити електронний погодний регулятор, підкрутити ручний кран на радіаторі або поставити радіаторний терморегулятор – все, що робиться, призводить негайно до результату у вигляді зниження рахунки за газ та/або електроенергію. Різниця в ефективності ручного і автоматичного регулювання. Адже ми не регулюємо температуру в холодильнику або прасці вручну, включаючи і вимикаючи його з розетки, оскільки ці прилади вже обладнані регуляторами. В автоматичному режимі (встановивши сучасний котел з автоматикою, і радіаторні терморегулятори) можна знизити споживання газу відсотків на 25-35%. А якщо до того ж утеплити будинок, то й на всі 50%.

Альтернативою радіаторному опалення є підлогове опалення. Це більш економічно, оскільки забезпечує рівномірний прогрів приміщення, і за рахунок чого середня температура в приміщенні опускається на 1-2 С, а зниження температури на кожен градус в приміщенні – це 6-7% економії.

З багатоквартирним будинком складніше. Економити можна за рахунок встановлення електронного регулятора в тепловому пункті, який буде регулювати подачу тепла в систему опалення будинку відповідно до погодних умов, а так само встановивши балансувальні клапани на стояках, які дозволять уникнути недоопалення одних стояків і надмірне опалення інших, розподіливши тепло рівномірно по всьому будинку. Це дозволить заощадити 35-40% на опаленні. А установка терморегуляторів на радіаторах дасть можливість заощадити ще близько 20%.

Радіаторний терморегулятор – це пристрій, який дозволяє підтримувати необхідну температуру в кожній кімнаті окремо. Наприклад, у спальні та кухні +18С, вітальні +21С, дитячої +23С. Але щоб отримати ці 20% економії, необхідно встановити терморегулятори на всіх радіаторах у всіх квартирах, а для цього важливо, щоб мешканці свідомо підійшли до питання економії.

Безумовно, якщо відсутній індивідуальний облік тепла (а це понад 95% існуючого житлового фонду), мотивація мешканців економити у себе в квартирі на опаленні набагато нижче, ніж у приватному будинку. Якщо в будинку стоїть загальний лічильник тепла на вводі в будинок, то, як правило, його показання розподіляються пропорційно на кількість квадратних метрів, і якщо я буду економити, а мій сусід ні, то мені від цього ніякої користі.

У більшості багатоквартирних будинків система опалення спроектована таким чином, що встановити індивідуальний облік за допомогою звичайного теплолічильника технічно неможливо.

У цьому випадку використовують так звані «розподільники тепла», які кріпляться на радіатор, і «вважають» тепло, що виділяється радіатором. Показання цих приладів використовуються замість квадратних метрів при розподілі показів загальнобудинкового теплолічильника між квартирами.

Використання підлогового опалення в багатоквартирних будинках вкрай обмежено. Врізати в існуючу систему опалення «гідравлічне підлогове опралення» не можна, оскільки втручання в систему опалення багатоквартирного будинку категорично заборонено (ст. 382.2, 383.2 Цивільного Кодексу України; 1.4 Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій Наказ Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 травня 2005 року №76), оскільки спричинить за собою разрегулировку системи опалення всього будинку. Крім того, параметри теплоносія (температури і тиску), які використовуються для радіаторного опалення, просто не застосовні для підлогового.

Андрій Берестян

(Інтернет-сайт «Комугнальна Україна»)