• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Пт: 8-16
    Обід: 12-13

Старі котли – в музей: в Івано-Франківську модернізували ще одну котельню

Газета «Західний Кур’єр» № 15 (1588) від 13.04.2017

F MVK 1004

Еволюцію від старих парових котлів до сучасних на біопаливі продемонстрували в Івано-Франківську. 10 квітня міський голова Руслан Марцінків разом з послом Швеції в Україні Мартіном Хагстрьомом урочисто відкрили відремонтовану котельню на вул. Медичній, 17. Тут за кредитні кошти Європейського банку реконструкції та розвитку і грантові шведського агентства «Sida» встановили три нові котли, один з яких на біопаливі- деревній трісці.

«Чому шведи зацікавлені у підтримці енергоефективності в Україні? Тому що захист довкілля є дуже важливою темою для нашої політики на всіх рівнях. Івано-Франківськ – один з провідних партнерів Швеції у питаннях енергозбереження. З 2009 року ми допомагаємо впроваджувати тут низку проектів разом з НЕФКО та ЄБРР», – пояснив Мартін Хагстрьом. Та додав, що на цьому співпрацю з Івано-Франківськом не припиняють, адже бачать в місті великий потенціал і готовність до змін.

В опалювальний сезон 2016/2017 вже вдалось випробувати на ділі нове устаткування. Так взимку забезпечили безперебійним централізованим теплопостачанням та гарячою водою два великі медичні заклади: Обласну психіатричну лікарню №3 та Обласний онкологічний диспансер. А один зі старих котлів, що раніше працював на вул. Медичній,17, залишили тут як музейний експонат.

«Ми модернізуємо систему централізованого опалення та постачання гарячої води в місті. Для нас важливо, щоб система була максимально незалежною від природного газу. Зрозуміло, що не відразу вдасться повністю відійти від споживання «блакитного палива», але поступово, крок за кроком, ми до цього йдемо. У перспективі це дозволить перерахувати тариф на користь мешканців. Ну і ще одна ціль – безперебійне постачання гарячої води. Адже через складну ситуацію з газом не вдається забезпечити франківцям цю послугу поза опалювальним сезоном», – зазначив міський голова Руслан Марцінків.

Щоб правильно зберігати деревну щепу, довелось облаштувати окреме приміщення. Воно здатне одночасно вміщувати 20-25 тонн сировини. Цього, за словами директора ДМП «Теплокомуненерго» Василя Рущака, вистачає приблизно на 3 доби. А Руслан Марцінків підкреслив, що деякі котельні неможливо повністю перевести на біопаливо, оскільки їхня площа не дозволяє виділити окреме приміщення саме під біомасу.

Окрім цієї котельні, тривають роботи на вулиці Тролейбусній. Вона працюватиме лише на біопаливі завдяки котлу потужністю 4 МВт. Комунальники запевняють, що роботи завершать вже вкінці літа. Наступний проект модернізації готують для котельні на вул. Дорошенка.