• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Пт: 8-16
    Обід: 12-13

23.11.2020 – 07:23 «Незалежні Медіа Прикарпаття» «imp.if.ua»

Переведення Івано-Франківська на автономне опалення буде одним із пріоритетів міської влади на наступні 5 років.

За словами міського голови Руслана Марцінківа, з кожним роком містові дедалі важче розпочинати опалювальний сезон. Старі теплові мережі потребують ремонтів, котельні – модернізації, а мешканці й надалі постійно нарікають на якість централізованого теплопостачання, пише Західний кур’єр.

Приватна «Станіславська теплоенергетична компанія», яка мала одну з найбільших котелень на вул. Індустріальній і донедавна забезпечувала теплом майже третину міста, збанкрутувала.

Тож саме з теплового району, який обслуговувала СТЕК, Івано-Франківськ і планують поетапно переводити на автономне опалення.

Але уже зараз зрозуміло, що з цим можуть виникнути великі проблеми як у міської влади, так і у мешканців багатоповерхівок. Адже не всі люди мають достатньо коштів, щоб встановити собі котли, а містові потрібно буде побудувати нові локальні котельні, щоб забезпечити теплом дитсадки, школи та інші бюджетні установи.

Так бути не може

Звичайно, міського голову можна зрозуміти. У міста не вистачає коштів на постійні ремонти теплових мереж і підтримання системи центрального опалення у належному робочому стані. Мешканці скаржаться на якість централізованого теплопо­стачання, відсутність гарячої води, високі тарифи на тепло від котелень і хочуть дозволів на автономне опалення.

Зараз відключення від центрального опалення можливе лише окремими будинками, а дозвіл на встановлення автономного опалення в окремих квартирах донедавна був можливий, якщо від центрального опалення в будинку уже відключені понад 50% квартир. Чимало людей, які хотіли і мали за що встановити собі автономне опалення, уже скористалися такою можливістю та продовжують робити це й надалі.

Але є люди, які просто не мають на це грошей або мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг і не хочуть відключатися від мереж центрального опалення. До того ж спочатку дозволи на відключення від центрального і встановлення автономного опалення давали хаотично. Зараз є чимало будинків, де центральним опаленням користується по кілька квартир. І для того, щоб до них подати тепло, доводиться утримувати усю систему, ремонтувати мережі, що, звісно, економічно невигідно.

Логічно, що такі будинки доцільно переводити на автономне опалення перш за все. А у зв’язку з банкрутством СТЕК, з її неефективною енергозатратною великою котельнею – перевести на автономне опалення частину міста, яку вона обслуговувала. Однак не все тут так просто і однозначно. Адже міській владі треба буде подбати про опалення закладів бюджетної сфери і фінансову допомогу мешканцям, які не мають коштів на встановлення автономного опалення у своїх квартирах.

Потрібна схема теплопостачання.

Три роки тому міська влада перевела на обслуговування Державного міського підприємства «Івано-Франківськтеплокомуненерго» частину будинків мікрорайонів вул. Хоткевича-Надвірнянської, які до того обслуговувала СТЕК. Тоді компанія заявила, що її і так збиткова робота стала ще збитковішою, і оголосила наміри про припинення своєї діяльності з теплопостачання міста. Подейкують, що уже є план забудови території на вулиці Індустріальній, але на заваді його реалізації якраз і стоїть котельня, яку треба вивести з експлуатації. Міська влада підписала меморандум про поетапне переключення абонентів СТЕК до котелень комунального теплопостачальника. Для цього тоді розглядали варіанти будівництва декількох нових котелень, модернізації зі збільшенням потужностей кількох існуючих і навіть будівництва нової великої біо-ТЕЦ. Але через нестачу коштів від цього, очевидно, уже остаточно відмовилися, вирішивши переводити спершу район обслуговування СТЕК, а згодом і все місто на автономне опалення. Куруватиме цей нелегкий процес один із заступників міського голови.

Водночас тепловики наголошують, що спершу Івано-Франківськ повинен отримати нову схему теплопо­стачання міста, бо термін дії попередньої якраз завершується. Розробити нову схему теплопостачання, відповідно до чинних нормативних документів у цій сфері, може лише ліцензована організація, яку місто має визначити на тендерній основі. Адже схема теплопостачання міста і є тим основоположним документом, який повинен визначити стратегію подальшого забезпечення теплом житлового фонду, соціально-побутових об’єктів та закладів бюджетної сфери. Розроблену ліцензованою організацією схему теплопостачання Івано-Франківська міська влада повинна затвердити і погодити в профільному міністерстві. Без цього документа національний регулятор у сфері енергетики та комунальних послуг навіть не може брати до розгляду і затверджувати тарифи на теплопостачання. А на розроблення схеми теплопостачання може піти пів року.

Наразі співвідношення центрального і автономного опалення в Івано-Франківську орієнтовно становить 65-70 та 30-35% відповідно. За таких умов у місті ще можна налагодити ефективну роботу системи централізованого теплопостачання, але потрібно вкласти кошти в її модернізацію. Якщо ж у місті продовжуватиметься хаотичне встановлення автономного опалення і його частка збільшуватиметься, підтримувати роботу системи централізованого теплопостачання стане економічно невигідно.

Два основні етапи

Тим часом ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» уже напрацювало поперед­ні пропозиції щодо відключення від центрального опалення споживачів котельні СТЕК. За словами головного інженера «Теплокомуненерго» Михайла Кобилянського, таких абонентів загалом є 246, 97 з яких – це об’єкти соціальної сфери. Їхнє відключення відбуватиметься у два етапи. Спершу планують відключити 150 житлових будинків. З них 21 будинок уже перейшов на автономне опалення і ще 21 будинок отримав необхідні дозволи на відключення. Але залишаються об’єкти бюджетної сфери. Для забезпечення їхнього теплопостачання потрібно на першому етапі побудувати 5 нових та провести модернізацію двох існуючих котелень. Зокрема, нові окремі котельні необхідно будувати для опалення дитсадків та шкіл, у яких заборонено використання газу. Не можна залишити без тепла лікарні, гуртожитки, адміністративні приміщення. У більшості випадків до котелень, які обслуговуватимуть об’єкти бюджетної сфери, треба буде прокладати нові мережі. У скільки все це обійдеться, зараз не береться говорити ніхто. Адже спершу потрібно розробляти проєктно-кошторисну документацію, отримувати технічні умови на прокладання і підключення мереж. Але, за умови необхідного фінансування, будівництво наступного року п’яти передбачених котелень абсолютно реальне.

Другим етапом передбачається відключення центральної частини міста – фактично від Майдану Шептицького, усю «стометрівку» і аж до драмтеатру та прилеглих вулиць цього району. Саме в центрі міста, за словами М. Кобилянського, буде найбільше проблем. Адже якщо житлові будинки ще можна перевести на автономне опалення, то треба думати, яким чином опалювати бюджетні установи – Музей мистецтв, корпуси медуніверситету та університету ім. В. Стефаника, лікарню на вул. Франка, низку дитсадків і шкіл. За попередніми підрахунками, треба буде побудувати до 90 малих локальних котелень. В адмінбудинку податкової інспекції можна буде влаштувати дахову котельню. Деякі центральні теплові пункти і котельні можна буде ще модернізувати, але для обігріву решти об’єктів таки треба будувати нові котельні. А для цього, окрім коштів, потрібні ще й вільні земельні ділянки, яких у центрі міста майже нема.

Зрештою, ще залишиться район вулиці Сахарова, адмінбудівлі поліції та СБУ, «Укртелекому». Великі дитсадок і школа у тому районі. А тому до поетапного переведення житлового фонду на автономне опалення треба підходити дуже зважено. Щоб не вийшло так, що будинки відключили, котельні зупинили, а об’єкти соціальної сфери і бюджетні установи залишили без тепла.

Дороге задоволення

Щоб перевести середньостатистичну квартиру на автономне опалення, за різними підрахунками, без вартості робіт з газопостачання, доведеться витратити від 50 до 70 тис. грн. Треба буде купити котел, батареї, нові труби, запірну арматуру, фільтри на газ, воду, систему опалення. Треба найняти майстрів, які все це встановлять і змонтують. Укласти угоду на обслуговування, проведення щорічних перевірок обладнання і теж платити за це все гроші. Крім цього, у деяких будинках при переведенні на автономне опалення потрібно буде поміняти фасадні газопроводи і газові стояки, до деяких будинків замінити газогони. А все це може обраховуватися не однією сотнею тисяч гривень. Скажімо, мешканцям одного будинку, де на централізованому опаленні досі залишається 17 квартир, бо люди не мають грошей, щоб встановити автономне опалення, за такі роботи виставили рахунок на 300 тис. грн. Тож без допомоги міської влади у таких випадках тут не обійтися.

У мерії це теж розуміють. Міський голова каже, що при переведенні будинків на автономне опалення міська влада готова брати участь у співфінансуванні виконання робіт, які стосуватимуться заміни газових мереж. А також надаватиме допомогу на встановлення автономного опалення потребуючим. Щоправда, у якому розмірі та на яких умовах, наразі достеменно не відомо. Механізм виділення такої допомоги ще розробляють. Але міський голова наголосив, що умови отримання мешканцями допомоги на встановлення автономного опалення будуть досить жорсткими, щоб люди цим не зловживали і могли скористатися такою допомогою лише ті, хто дійсно цього потребує.

Назад дороги не буде

Фахівці та експерти у галузі теплоенергетики зазначають, що процес відмови від централізованого та пов­ний перехід на автономне опалення є суперечливим та неоднозначним. Зруйнувати систему централізованого опалення зараз можна легко, а потім її відновити у наших умовах майже не реально і, в разі чого, це доведеться робити фактично з нуля. Яким шляхом доцільно рухатися Івано-Франківську, власне, і мала б визначити схема теплопостачання міста.

Якщо відключення району СТЕК – питання уже остаточно вирішене, то з подальшим відключенням районів міста поспішати не варто. Європейський досвід доводить, що центральне опалення для міст є вигіднішим. Однак там воно працює у зовсім інших умовах і на інших засадах. Котельні переводять на альтернативні джерела енергії. Вони можуть працювати на сонячній, вітровій енергії, котельні можна переводити на тверде паливо, у них можна спалювати все, що горить, і з цього отримувати теплову енергію. Але для її транспортування до споживачів мають бути теплові мережі. Якщо вони є, то місто у будь-який момент можна перевести на альтернативну енергію забезпечення централізованого теплопостачання.

Європейський досвід доводить, що центральне опалення для міст є вигіднішим. Однак там воно працює у зовсім інших умовах і на інших засадах. Котельні переводять на альтернативні джерела енергії. Вони можуть працювати на сонячній, вітровій енергії, котельні можна переводити на тверде паливо, у них можна спалювати все, що горить, і з цього отримувати теплову енергію.

Котел автономного опалення у кожній квартирі, особливо у багатоповерхівках, – це бомба сповільненої дії, основними загрозами якої є проблеми техніки безпеки та екологічні проблеми. Котел, його можлива несправність, відкрите полум’я газу у будь-який момент можуть призвести до трагедії. Труба під кожним вікном, продукти горіння, які нюхатимуть сусіди, завдаватимуть шкоди здоров’ю людей та довкіллю. Згідно з новими Державними будівельними нормами, парапетні котли не можна встановлювати вище 3 поверху. Але на це ніхто не зважає. Згідно з тими ж нормами, при переході на автономне опалення будинків, до них мають добудовувати окремі димоходи, які б виводили продукти згорання над будинками, щоб забезпечити зону розсіювання, але цього теж не дотримуються. Кажуть, нові ДБНи стосуються лише нового будівництва, а проєкти усіх новобудов, які зараз зводять у місті, розроблені ще до їх вступу в дію. Встановлювати котли на місце газової колонки і виводити продукти згорання з котла в існуючі старі димово-вентиляційні канали – ще небезпечніше. Через конденсацію утворюватиметься вугільна кислота, яка руйнуватиме цегляну кладку, і гази можуть потрапити у вентиляційні канали.

Тож найперше при встановленні автономного опалення треба дбати про безпеку. А також керуватися здоровим глуздом і відключатися від центрального опалення лише тоді, коли вирішені усі суміжні питання з газозабезпеченням та електропостачанням і замінені усі передбачені проєктом мережі. Щоб не вийшло так, як з будинком №186 на вул. Вовчинецькій. Отримавши дозвіл, люди швиденько відключились від центрального опалення, порізали труби, а автономне опалення до початку опалювального сезону встановити встигли не всі…

Іван ГІРАК