• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Борги доведеться погасити

Борги доведеться погасити

DSC 1404

Опалювальний сезон для ряду абонентів ДМП «ІФТКЕ» завжди створює фінансові складності із своєчасною оплатою за послуги централізованого теплопостачання та гарячого водозабезпечення. Слід врахувати, що із 01 січня 2019 року гряде підвищення тарифу, встановлене НКРЕКП для теплогенеруючих підприємств на ці послуги через зростання ціни на природний газ, яку запровадив Кабмін.

Отже, при створенні абонентами боргів за послуги з теплопостачання ті абоненти, які отримують субсидію, мають шанс її втратити. Адже ситуацію з боргами постійно моніторить державна соціальна служба. Ті ж, хто субсидію не отримують, мають небезпеку через створені борги погашати їх через суд та перспективу втрати майна в рахунок погашення боргу через виконавчу державну службу.

Як уникнути такої невтішної перспективи? Звичайно ж – вчасно оплачувати рахунки за тепло та гарячу воду чи реструктуризувати борги, звернувшись до працівників групи по роботі з боржниками Сервісного центру, що діє на підприємстві. Очолює цю групу Руслан Коростіль. Тож просимо розповісти Руслана Васильовича про нюанси роботи з боржниками, з якої суми боржників беруть під свій контроль працівники групи?

Наша група працює з тими, хто має борг перед ДМП «ІФТКЕ» за спожите тепло та гарчу воду в сумі понад 5000 грн. Проте підставою для зацікавлення працівників нашої групи може слугувати і факт відсутності оплати за надані послуги з теплопостачання протягом трьох місяців. До таких людей ми направляємо працівника із попередженням та викликом, аби боржник з’явився до Сервісного центру для залагоджування справи із боргами. Не секрет, що більшість абонентів протягом зимових місяців частково оплачують рахунки, що надходять, аби в літні місяці, коли фінансове навантаження спадає, погасити створені борги. Проте із зростанням тарифу із січня 2019 року буде набагато складніше здійснити це до наступної подачі тепла.

Коли боржник не може оплатити борг, ми пропонуємо здійснити реструктуризацію заборгованості. Для підписання договору про реструктуризацію слід надати копії паспорта, ідентифікаційного коду та квитанцію про оплату 25% від суми боргу. Реструктуризація надається на один рік.

Проте часто-густо боржник не реагує, не йде на контакт чи відмовляється сплатити борг. Тоді справа передається на розгляд суду. При позитивному судовому вирішенні боржник стає зобов’язаний погасити окрім боргу і всі судові витрати.

Навіть після рішення суду на користь підприємства ми готові піти на зустріч із «полюбовного» вирішення справи, якщо боржник готовий реструктуризувати борг. Але в цьому разі від боржника вимагається ще й квитанція про сплату судових витрат, окрім вище зазначених документів.

Коли і в цьому випадку боржник не йде залагодити борги, справу передається до Державної чи приватної виконавчої служби. У цьому разі боржник змушений буде оплатити додатково 10% від суму боргу за послуги виконавчої служби. А працівники виконавчої служби здійснюють опис і арешт рухомого та нерухомого майна боржника в рахунок погашення боргу. Одночасно повідомляється міграційна служба, щоб унеможливити боржникові виїзд за кордон без виконання рішення суду та сплати усіх боргів. Як один з варіантів роботи державної виконавчої служби передбачається накладається стягнення на отримання пенсії чи заробітної плати боржнику, блокуються всі картки рахунків у банках.

Хочу наголосити: не варто створювати борги, а тим більше доводити справу до суду і виконавчої служби. Вчасно сплачуйте за послуги центрального теплопостачання та постачання гарячої води.