• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

В Івано-Франківську переведуть на деревні пелети цілий мікрорайон

Інтернет-сайт «firtka.if.ua» 11.05.2016 21:49

1 biofrank

До початку опалювального сезону в Івано-Франківську мають намір відключити від природного газу і перевести на деревні пелети мікрорайон Пасічна.

Для реалізації пілотного проекту обласний центр сподівається залучили кошти Європейського банку реконструкції та розвитку, передає “Галицький Кореспондент”.

Як зазначає мер Франківська Руслан Марцінків, Пасічна стане першим мікрорайоном, який буде повністю відключений від російського газу.

«Можливо, відходами деревини буде дешевше підігривати воду та генерувати тепло – і вдасться знизити тариф, – розмірковує міський голова. – Приміром, тариф для мешканців будинку на вул. Івасюка після утеплення зменшився на 30%».

В той же час директор ДМП “Теплокомуненерго” Василь Рущак не гарантує переведення мікрорайону Пасічна на біопаливо у цьому році. «Котел на деревних пелетах буде введений в експлуатацію у 2017 році», – запевняє фахівець.

За словами Василя Рущака, котли на альтернативних видах палива – дровах, щепі та пелетах – забезпечують франківців теплом та гарячою водою як влітку, так і взимку.

«Сьогодні у нашому підпорядкуванні знаходяться 32 котельні, 5 з яких працюють на альтернативному паливі, – зазначає він. – У планах – перевести ще 4 котельні на біопаливо: на вулицях Тролейбусній, 40, Медичній, 17(онкодиспансер та геріатричний пансіонат), Чорновола, 130 і Чорновола, 47».

Термін окупності котлів на альтернативному виді палива в середньому становить 4-5 років, а економія є досить значною, особливо для бюджетних установ, запевняє Василь Рущак.

“Ми ставимо за мету перевести у Франківську 10% котлів на альтернативне паливо, – говорить керівник “Теплокомуненерго”. – Зараз у нас таких котлів є приблизно 1,5%, але й це вже великий крок і досвід»

Газове обладнання працюватиме у випадку поломки «альтернативного» та у сильні морози, під час яких біокотли не здатні забезпечити необхідну температуру.

“Є режимна карта, проведені розрахунки, і, наприклад, якщо на вулиці – +2, то, згідно з розрахунками, у котельні має бути температура, наприклад, +54, – розповідає фахівець. – В залежності від потужності котельні і завантаженості мікрорайону в пікові періоди, коли на вулиці дуже холодно, можна допалювати газом”.

Тариф на альтернативні види палива є складовою загального тарифу і впливає в цілому на його зменшення, запевняє директор “Теплокомуненерго” Василь Рущак.

«Зі збільшенням складової альтернативного виду палива загальний тариф буде зменшуватися, – наголошує фахівець. – Нинішні 1,5% котлів на альтернативних видах палива – це як у відро холодної води влити літр кип’яченої – на загальну картину не впливають».