• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Запуск тепла і реакція абонентів

26.10.2020

Початок опалювального сезону, який пов’язаний із запуском тепла у  багатоквартирні житлові будинки, завжди відбувається в авральній ситуації для працівників «Теплокомуненерго» і особливо для бригад Аварійно-диспетчерської служби підприємства і спеціалістів теплових районів міста.

Внутрішньо-будинкові системи багатоквартирних житлових будинків вже давно потребують ремонту і заміни. Про це ми неодноразово нагадували абонентам нашого підприємства впродовж літнього періоду. І ці системи за діючими Законами є власністю жильців, які повинні впродовж міжопалювального періоду потурбуватися про їхній стан разом із управляючою компанією чи керівництвом ОСББ.

Слід було перевірити наявність плям іржі на трубах, що підводять теплоносій до квартирних батарей опалення, та на самих ребрах нагрівальних пристроїв і в разі виявлення таких ділянок слід було замінити їх на нові. Адже порив у цих місцях є найбільш імовірний під час наступної подачі тепла і тиску.

Якщо впродовж минулого опалювального сезону частина ребер батареї  залишалися напівтеплими, це свідчить, в першу чергу, про їх засміченість і необхідність здійснити промивку впродовж літніх місяців, аби взимку не жалітися, що в квартирі зимно.

Слід було потурбуватися про надійність спускних кранів Маєвського жильцям верхніх поверхів, замінити їх, в разі потреби, щоб без проблем здійснити розповітрення теплових стояків для надійної циркуляції теплоносія. Адже в першу чергу повітряні корки блокують нормальну циркуляцію теплоносія і левова частка скарг на відсутність тепла поступає саме через нерозповітрення теплових стояків.

Здійснити розповітрення дуже просто і не вимагає особливих навиків. Про це ми постійно нагадуємо і створили наочний відповідний відеоролик.

Проте, вже з цьогорічного початку подачі тепла надходять на сторінку «Фейсбук» скарги:

«А що робити, коли на 5 поверсі індивідуальне, а на 4 крана нема і єдиний вихід розповітрити через підвал, а тепловики відповідають “я не маю коли бігати, ідіть до Марцінківа”. Це нормально? В квартирі малі діти.»

Виникає закономірне питання: ви бачили минулого опалювального сезону ТАКУ ситуацію, що зробили впродовж літа, щоб встановити кран Маєвського і позбутися проблеми? Адже будинків і стояків, яких треба розповітрити – сотні, а працівників аварійних бригад і теплових районів – обмаль. Тут наклалося багато чинників: і виїзд на заробітки за кордон фахівців, бо як засвідчив під час наради в Облдержадміністрації

начальник Управління житлово-комунального господарства Ігор Гунін тариф на теплову енергію в нашій області один з найнижчих в Україні. До речі, встановлення тарифів – прерогатива НКРЕКП і наше підприємство постійно наголошує на невідповідність, збитковість тарифів існуючим компонентам тарифоутворення. Тому і рівень заробітних плат на підприємстві не високий, що впливає на плинність кадрів.

Як свідчать начальники теплових районів, за літо прийняли ряд людей на посаду слюсарів, але необхідної кваліфікації в новачків ще не завжди вистачає для вирішення проблеми: як здійснити подачу теплоносія в кожному окремому будинку.

До того ж нині в більшості будинків встановлені кодові замки і системи домофонів, що ускладнює доступ до під’їздів та підвальних приміщень.

А відсутність жильців у квартирах на верхніх поверхах, які виїхали за кордон на заробітки , створює проблему для розповітрювання системи подачі тепла. Все це мають вирішувати жильці, керівництво ОСББ чи управляюча компанія, яка обслуговує житлові будинки.

Ще однією суттєвою проблемою стала епідеміологічна ситуація в країні. На COVID-19 хворіють не лише мешканці квартир, а й працівники «Теплокомуненерго». Рівень захворюваності досяг того, що деякі відділи закрилися через повну захворюваність працівників, в деяких відділах здоровими лишаються одиниці. Те саме спостерігається і серед виробничників. До речі, уявіть себе на місці того слюсаря, який під час тотальної епідемії і хвороби колег, тим не менш обходить квартири для розповітрювання стояків, чудово усвідомлюючи, що там можуть бути хворі на  COVID-19.

Проте, деякі вважають, що лише працівники «Теплокомуненерго» мають здійснити розповітрення, а вони готові скаржитися на холод, обривати телефони в Аварійно-диспетчерській службі і нічого не зробити самим ані заздалегідь, ані на даний момент.

Телефони в Аварійно-диспетчерської служби не змовкають, хоча працюють люди цілодобово. Навіть під час виборів журналісти місцевих видань звернули увагу, що, не зважаючи на неділю і вибори, аварійні бригади раз за разом виїжджають на виклики.

Все це ускладнює і сповільнює подачу теплоносія на початках опалювального сезону.

В той же час окремі працівники пера надсилають просто провокаційні запитання: які пріоритети подачі тепла, який список будинків для подачі тепла, тощо.

Окремих пріоритетних списків НЕ існує! З пріоритетних, як ви всі, сподіваюсь, помітили, згідно Розпорядження міського голови Руслана Марцінківа ще 15 жовтня розпочали подачу тепла закладам охорони здоров’я. А 19 жовтня розпочали запуск усіх котелень житлового фонду і забезпечувати в першу чергу теплом заклади освіти, дитячі дошкільні заклади. ЦЕ ПРІОРИТЕТ! Слава Богу на дворі ще нема заморозків, проте шквал телефонних дзвінків не вшухає. І лише зафіксовано поодинокий випадок, коли Oleh Demchooq  на сторінці «Фейсбук» написав: «Добрий день! Опалення є, дякую за оперативність!! З повагою, споживач.» Такий відгук – справжня рідкість!

Зрозумійте, ми працюємо для ВАС, ми прагнемо максимально прискорити подачу тепла ВАМ! У нас НЕМА бажання морозити ВАШІ оселі. Коли ж трапляється аварійний порив мереж чи вищенаведені ситуації, в тому нема нашого злого умислу. Майте витримку і все скоро стабілізується.