• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Збережемо тепло – закриймо двері!

Збережемо тепло – закриймо двері!

Vidkryti dveri 2101 2019

Питання економного, ощадливого використання енергоносіїв і теплової енергії, зокрема, в наш час, набули вирішального значення. Особливо, враховуючи постійне зростання тарифів на централізований обігрів житла та природний газ. Експерти стверджують, що в Україні до 30% спожитої енергії витрачається на марно. Як це не прикро, але ми ще не навчилися ефективно використовувати енергоресурси і, особливо, у побуті. Проте спеціалісти оцінюють ресурс енергозбереження в Україні на рівні 40% і основною частиною економії має стати насамперед використання українцями простих, доступних правил.

За статистикою найбільші втрати теплової енергії відбуваються через конструктивні елементи будівлі. Так, через стіни «тікає» до 33 % тепла, через вікна і двері – до 23%, через вентиляцію- до 20%, через дах – до 12%, через підвали – до 7%. Тому останнім часом набуло такого поширення утеплення стін та горищ, а також заміна старих дерев’яних вікон на металопластикові з енергоощадним багатокамерним склопакетом. Тим більше, що нині існує ряд державних програм, так би мовити, «теплі кредити» по утепленню стін та заміні вікон. Адже, навіть при використанні старої системи централізованого опалення утеплення фасадів, підвалів і горищ дає ефект з енергозбереження до 55-60%, від встановлення енергозберігаючих вікон – 40-50%. Тобто, при тій самій оплаті за послуги централізованого теплопостачання в оселях буде набагато тепліше.

Тож варто використати такі загальновідомі поради:

  1. Декоративні панелі на батареях забирають до 20% тепла кімнати. Крім того, тепловіддача батарей, розташованих у нішах, на 10% менша, ніж у тих, які виступають в кімнату. Отже, краще обійтися без декору. Не «ховайте» батарею в нішу.
  2. Майже 20% тепла йде на обігрів вікна з довгими шторами. Обирайте штори, які не закривають батарею.
  3. Через утворення повітряних пробок батареї можуть нагріватися недостатньо. Тому слід відкрутити кран Маєвського на батареї і дочекатися доки вийде повітря і потече вода. Якщо в опалювальний період батарея нагрівається не повністю, це свідчить, що вона забита брудом, що утворився і накопичився впродовж ряду років експлуатації. Тому під час міжопалювального сезону варто промити внутрішню поверхню таких батарей опалення.
  4. Батарея з гладкою поверхнею підвищує тепловіддачу приблизно на 10%. Багаторазове фарбування ребер батарей опалення зменшує їхню тепловіддачу. Тому батарею варто очистити від старої фарби і пофарбувати.
  5. Вкритий фольгою теплозахисний екран, розміщений між стіною та батареєю, здатен підвищити тепловіддачу радіатора на 20%.

І наостанок: треба пам’ятати, що збереження тепла у багатоквартирному житловому будинку становить єдиний тепловий баланс житлових квартир, підвалів, горищ, загальних сходових прольотів. Тож тепло може витрачатися через розбиті шибки у під’їздах будинку, через неізольовані труби та незакриті вентиляційні канали у підвалі, а також через навстіж відчинені вхідні двері до під’їзду. Особливо це стосується морозних днів. У більшості під’їздів на даний час встановлені сучасні металеві двері з домофоном чи кодовим замком. Але часто-густо можна спостерігати їх не тільки не закритими, але для надійності ще й із підставленим каменем, щоб не закривалися. Від такого поводження відбувається охолодження цілих сходів під’їзду багатоквартирного будинку і, відповідно, збільшуються витрати тепла у самих квартирах. Про що наочно свідчить наведена фотографія.