• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Комфорт у кредит

 

Газета «Західний Кур’єр» № 4 (1525) від 28.01.2016

Zah Kurer

Відсотки за кредитами на енергозбереження іванофранківцям відшкодовуватимуть з міського бюджету

Івано-Франківськ бере курс на енергозбереження. Це буде одним із головних пріоритетів міської влади у цьому році. Щоб не збагачувати країну-агресора і українських олігархів, міський голова Руслан Марцінків доручив керівникам комунальних підприємств зменшувати споживання газу і електроенергії та впроваджувати альтернативну енергетику з метою забезпечення виробничих потреб енергоносіями власної генерації, а мешканців міста закликав брати активну участь в утепленні будинків та проводити у них інші енергоефективні заходи. Щоб стимулювати цей процес, на розгляд сесії міської ради, яка сьогодні розпочне свою роботу, внесений проект Програми підтримки впровадження енергозберігаючих заходів на 2016-20 рр., яка передбачає відшкодування мешканцям з міського бюджету відсотків за кредитами на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів.

Амбітні плани

У своїй передвиборчій програмі Руслан Марцінків обіцяв масове впровадження заходів з енергозбереження і продовження реалізації програм «Теплий дім» та «Теплова модернізація». За оцінками фахівців, у Івано-Франківську є щонайменше 900 будинків, які потребують утеплення. Пріоритетними у цьому плані визнані панельні багатоповерхівки. У попередні роки комунальники уже реалізували два проекти комплексного утеплення будинків №11 на вул. Миколайчука та № 44 на вулиці Івасюка. Завдяки утепленню вони отримали і оновлені різнокольорові фасади. Також мешканцям першого будинку ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» зменшило ціну опалення на 25, а другого – на 30% та ще й пообіцяло встановити тепловий лічильник. Загалом же у міської влади за цю каденцію є амбітний план утеплити чотири сотні будинків, – неодноразово наголошував міський голова. Як приклад мер Івано-Франківська наводить сусідній Тернопіль, де успішно реалізують програму енергоефективності, утеплюють будинки і встановлюють у них індивідуальні теплові пункти. Все це робитимуть і у Івано-Франківську.

Стимул до дії

Зменшити споживання паливно-енергетичних ресурсів усіма категоріями споживачів через стимулювання енергозбереження є основною ціллю Програми підтримки впровадження енергозберігаючих заходів у Івано-Франківську на 2016-20 рр., яку розробив департамент комунального господарства, транспорту і зв’язку. На її реалізацію впродовж вказаного періоду планується передбачити п’ять мільйонів гривень. Серед головних завдань Програми – проведення модернізації та заміни котлів з переведенням їх на альтернативне паливо і використання теплових насосів, формування свідомого ставлення до необхідності підвищення енергоефективності, розвитку і використання відновлювальних джерел енергії та стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування відсотків кредиту, залученого для придбання енергозберігаючого обладнання і матеріалів. Це і котли (за винятком газових та електричних), і теплонасосні та сонячні системи, індивідуальні теплові пункти, рекуператори, регулятори теплового потоку і температури повітря, вузли та прилади обліку, радіатори, вікна і двері (крім однокамерних), і, звісно, матеріали для термомодернізації будівель та мереж тощо. Їхні переліки визначені для конкретних споживачів – населення, ОСББ та ЖБК, мало- і багатоквартирних будинків.

Левко КУТИНСЬКИЙ