• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Лічильник у «сплячому режимі»

26.01.2021

Головний метролог ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Володимир Шотурма прокоментував певні аспекти, які час-від-часу виникають у наших споживачів.

  • До нашого підприємства вже неодноразово зверталися споживачі, які вирішили самостійно перевірити, наскільки правильно здійснює облік теплової енергії тепловий лічильник, встановлений в їх будинку. Беруть із собою ліхтарик, фотоапарат, дивляться на табло лічильника, а воно не світиться і показники не показує! Гвалт! Висновок: «Лічильник не діючий, а ДМП «ІФТКЕ» нараховує якісь міфічні показники!» Фотографують темне табло лічильника і мерщій пишуть скаргу.

А все виявляється набагато простіше. Теплові лічильники «Pollustat Ex» в робочому режимі працюють у, так званому, «сплячому режимі». Тому табло не висвітлює жодних показників.  Побутові смартфони, до речі, також не висвітлюють табло у «сплячому режимі», проте сприймають виклики, обліковують день і час доби, тощо.

Так і тепловий лічильник «Pollustat Ex» у «сплячому режимі» проводить опитування датчиків витрат теплового носія, фіксує його температуру, миттєве споживання теплової енергії, виконує обчислення кількості теплоносія, що пройшов через лічильник і архівує у пам’яті всю базу параметрів.

Показники теплових лічильників знімаються контролерами ДМП «ІФТКЕ» два рази на місяць: в середині і наприкінці місяця. Переважно ця процедура виконується дистанційно, спеціальним зчитуючим приладом без потрапляння до підвальних приміщень. По окремих будинках контролери змушені візуально знімати показники, виводячи прилад обліку теплової енергії зі «сплячого режиму».

Прилад обліку теплової енергії є високоточним метрологічним приладом, який непідготовлена людина може вивести з ладу. Враховуючи його високу вартість ми застерігаємо від втручання непідготовлених осіб.

Для додаткового контролю з боку мешканців багатоквартирних житлових будинків є можливість обрати на зборах мешканців уповноважених представників, яких фахівці ДМП «ІФТКЕ» проінструктують, як  потрібно знімати показники приладу обліку теплової енергії.

Також, обрані на зборах мешканців довірені особи, матимуть право самостійно знімати показники лічильника і приносити до Сервісного центру підприємства.

Отже, хвилюватися, що прилад обліку тепла не діє – марно.