• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Михайло Смушак: «Треба вирішувати корінь проблеми, а не боротися із наслідками»

Михайло Смушак: «Треба вирішувати корінь проблеми, а не боротися із наслідками»

DSC 2333 2706

В обласній газеті «Західний Кур’єр» № 25 (1702) від 27.06.2019 р.подано інтерв’ю директора Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради Михайла Смушака. Враховуючи важливість тем, що були висвітлені ми подаємо уривок цієї статті, тобто те, що стосується ДМП «ІФТКЕ». Повний текст читайте в газеті.

Минулого тижня під час засідання виконавчого комітету розглянули питання про підготовку до осінньо-зимового сезону. Наскільки важливо, на вашу думку, такі питання порушувати заздалегідь, щоб потім не виникало критичних ситуацій під час підключення тепла?

Насправді підготовка до опалювального сезону кожного року, особливо, коли мова йде про підготовку теплопостачання підприємств, стає все складнішою і складнішою. Наші мережі новими не стають, кваліфіковані сантехніки та зварювальники не молодіють, а конкурентну заробітну плату місто платити поки що не може. Все впирається у тариф, а тариф сьогодні, на жаль, економічно необгрунтований. Фактично він є скорегований виключно для «Теплокомуненерго» на ціну газу, а це означає, що ніхто не враховував підняття мінімальної заробітної плати, ніхто не враховував того, що потрібно проводити поточні ремонти, не кажучи вже про будівництво та реалізацію великих інвестиційних проектів, енергозбереження і так далі. Тому проблеми є.

Яка ситуація зараз із мережами? І чи реально встигнути усунути всі недоліки до початку опалювального сезону?

Ми зробили гідравлічні випробування. Так, у «Теплокомуненерго» (загальні траси), виявили 95 поривів, у «СТЕК» – 17. Потім підуть випробування в самих будинках, і як мінімум будемо мати дві сотні проблемних будинків, тому що підвальні розгалуження в недуже доброму стані. До речі, якщо говорити про підвали, то вже маємо 41 будинок, де конче потрібно проводити не те що ремонти, а заміну внутрішньобудинкових мереж. Там вже фактично немає до чого зварювати: в одному місці вариш, в іншому – «летить». Мешканці так само мали би розуміти ці проблеми. Але люди грошей не мають, відмовляються проводити ремонт. А коли вже настає опалювальний сезон, ми маємо величезні проблеми. Тоді люди дзвонять і нарікають, чому немає тепла.

Водночас чи не найбільшою проблемою є заборгованість перед підприємствами, яку, власне, й створили мешканці…

Справді, маємо величезну проблему щодо заборгованості за газ. Перед «Теплокомуненерго» – 257 мільйонів, «СТЕК» – 105 мільйонів боргів. Це колосальні суми. Якщо вони не будуть погашені, то газу просто не дадуть. І, знову ж таки, будуть проблеми. Загалом галузь теплопостачання дуже і дуже складна. Треба інвестувати величезні кошти. Це вже не кажучи про котельні, енергозбереження будинків і так далі.

До речі, чи продовжиться перемикання абонентів «СТЕКу» на «Теплокомуненерго», як це було, скажімо, минулого року?

Насправді це крапля в морі. Хтось каже: трубу з’єднати і можна переключити. Насправді все не так. Треба готувати нові котельні, треба робити реконструкцію мереж. Вони розраховані на зовсім інші діаметри, потужності, а тому треба розкопувати дуже велику кількість територій. Зараз проектуємо котельню на Незалежності, 95. Є в нас ще декілька проектів, які ми так само робимо, зокрема на вулиці Чорновола, біля стадіону «Рух» та на вулиці Матейка, 34.

Була інформація про те, що місто розглядає варіант із купівлею котельні на вулиці Індустріальній. Чи це справді так і яка, в такому разі, ціна питання?

Справа зовсім не в котельні, справа в землі. Я так розумію, що, очевидно, власникам ту територію забудувати і продати житло набагато вигідніше, ніж надавати послуги, а також інвестувати в ремонт мереж, котельні та утримувати це 105-мільйонне збиткове підприємство, яким воно на сьогодні є. Навіть попри те, що «Теплокомуненерго» у складній ситуації, вкладаються хоч якісь кошти в заміну обладнання на котельнях, зокрема, на Довгій, 68а та Юності, 11а. Тобто справанавіть не в котельні, справа в бізнесі як такому. А «СТЕК» має власні мережі. Вони зараз прийдуть і скажуть викуповувати. Якою буде ціна питання? Це будуть сотні мільйонів. Чи готове місто, враховуючи те фінансове становище, яке є сьогодні, – питання величезне. Перемовини із ними відбувалися на рівні міського голови та його заступників, тому я би зараз не хотів коментувати це питання.