• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Модернізоване, сучасне  теплове господарство – запорука низьких тарифів за тепло

23.11.2021

За свою майже 60-річну історію ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» завжди був в авангарді впровадження нових європейських технологій у виробництві і транспортуванні теплової енергії. Пріоритетним є комплексний підхід до розвитку і модернізації теплогенеруючого господарства, що грунтується на зменшенні залежності споживання природного газу і електриичної енергії при виробництві і транспортуванні тепла, мінімізації втрат теплової енергії при транспортуванні, запровадженні прогресивних енергоощадних європейських технологій, застосуванні альтернативних джерел енергії і автоматизації виробничих процесів.

І це реальні факти. Поглянемо на  них неупереджено. Тим більше, що у деяких напрямках прикарпатські тепловики йшли попереду колег з інших областей. До нас приїздили переймати досвід.

Починаючи з 2003 року на Прикарпатті розпочався процес впровадження когенераційних установок, які при спалюванні природного газу окрім теплової  виробляють ще й електричну енергію. На сьогодні чотири когенераційні установки, що змонтовані в котельнях на вулицях Федьковича, Симоненка, Тролейбусна та Довга здатні забезпечити потреби підприємства в електричній енергії.

Впровадження енергоефективних європейських технологій в котельнях обласного центру стало головним напрямком модернізації теплогенеруючого обладнання. Так в найбільш потужних котельнях міста відбулася заміна старих подових пальників на європейські пальники італійської фірми «RIELLO» — лідера енергоефективних технологій на ринку пальників для котелень. Тут втілено максимально ефективний метод спалювання газу, коли факел полум’я утворюється у найбільш оптимальній пропорції газ-повітря, що дає можливість досягти майже 100% згорання газу. Такого ефективного спалювання природного газу практично не можливо досягти в будь-яких побутових автономних газових котлах.

Нині пальники фірми «RIELLO» встановлені у ряді найпотужних котелень по вулицях Федьковича, Дорошенка, Довгій, Тролейбусній, Медичній, Військових Ветеранів тощо.

Плідна співпраця ДМП «ІФТКЕ» з Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР) та Швецьким Агентством Міжнародного Розвитку (SIDA) дала можливість докорінної зміни застарілого котельного обладнання. У котельнях Військових Ветеранів та Медичній були встановлені високоекономічні котли італійської фірми «RIELLO». Варто зауважити, що встановлені в котельні на вул. Військових Ветеранів чотири котли «RIELLO» потужністю 2 МВт кожний дали можливість запровадити повну автоматизацію процесу виробництва тепла без присутності обслуговуючого персоналу.

У 2020 році в котельні на вул. Довгій було запущено в роботу високоекономічний італійський газовий котел ICI Caldaie S.p.A. потужністю 9 МВт з німецьким пальником Weis Haupt та насосним обладнанням фірми Wilo. Застосування надійних, економічних насосних агрегатів Wilo стало пріоритетним в котельнях підприємства.

Використання альтернативних видів палива замість високовартісного природного газу в умовах військового протистояння між Україною і Росією є питанням стратегічно важливим. Проте ідея застосування відходів деревини замість газу знайшла своє впровадження на нашому підприємстві ще далеко до нинішніх грізних подій.

2008 рік став роком введення в експлуатацію у селі Крихівці першої котельні, на якій встановили водогрійний котел потужністю 250 кВт, що працює на деревинній тирсі, яка забезпечує теплом місцеву середню школу.

Нині спеціалісти ДМП «ІФТК» обслуговують 8 котелень територіальної громади на відходах деревини різної потужності. Апофеозом став грудень 2017 року, коли в котельні на вул. Тролейбусна запрацював котел на відходах деревини литовської компанії «ENERSTENA», потужністю 4 МВт. Це найбільш потужна, сучасна,  екологічна котельня на альтернативному паливі в Західному регіоні.

Плідна співпраця підприємства з міжнародною Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO) дала можливість встановити в нашому місті з 2018 року 59 індивідуальних теплових пунктів (ІТП), які працюють в автоматичному режимі. Усі параметри поступають на комп’ютерні монітори пульту централізованого керування. Наше підприємство стало одним з перших по встановленню ІТП. З сусідніх областей приїздили переймати досвід і тепер там успішно працюють сотні сучасних ІТП.

В якості резюме.. Головною метою всебічної модернізації теплового господарства є надійна високоекономічна робота теплогенеруючих потужностей і засобів постачання тепла, а найголовніше –  зменшення цінового тарифного навантаження на споживачів.

На фото: когенерацйійна установка фірми «Caterpillar»;

пальники фірми «RIELLO»;

котли фірми «RIELLO» в котельні на вул. Військових Ветеранів;

котли фірми «RIELLO» в котельні на вул. Медичній;

італійський газовий котел ICI Caldaie S.p.A  в котельні на  вул. Довгій;

котельня на відходах деревини литовської компанії «ENERSTENA»;

сучасне ІТП.