• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Проблеми з розповітренням системи опалення

Проблеми з розповітренням системи опалення

Початок опалювального сезону завжди супроводжується проблемами із запуском теплоносія по багатоквартирних житлових будинках. Під час підключення будинку на верхніх поверхах стояків розводки теплової енергії по квартирах утворюються повітряні корки, які блокують нормальну циркуляцію теплоносія. В таких випадках необхідно виконати нескладну технічну операцію – розповітрити систему. Для цього призначені крани Маєвського, що встановлені на батареях централізованого опалення у квартирах на верхніх поверхах житлових будинків.

Проте кожного року спеціалісти нашого підприємства стикаються з певними проблемами при виконанні розповітрення теплових систем будинків наших абонентів.

Мало того, що жильці самі не виконують цих простих технічних операцій по випусканню повітряних корків з батарей, чекають на прихід представників ДМП «ІФТКЕ» і раз за разом телефонують на Аварійно-диспетчерську службу, що мерзнуть у квартирах, то ще й створюють перешкоди спеціалістам нашого підприємства, аби ті виконали в квартирах розповітрення.

Непоодинокі випадки зафіксовані і цього року, коли наших працівників не пускають до квартир для виконання розповітрення, мовляв, йдіть до підвальних приміщень і випускайте воду з цілого стояка. Проте часто навіть спускання води з цілого стояка не дає бажаного ефекту з відновлення циркуляції. Часто-густо лише випуск повітря з батарей на верхніх поверхах усуває повітряні корки. Непоодинокі випадки вже мали місце, коли працівників нашого підприємства ображали, погрожували побиттям і не давали можливості здійснити розповітрення.

Слід також замислитися мешканцям багатоповерхівок, адже випуск води зі стояка у підвальному приміщенні не сприяє збереженню труб підвального розгалуження внутрішньобудинкової тепломережі від корозії, радше навпаки. Скільки часу має минути, допоки ця вода висохне? А труби кородують.

Ще одна проблема, яка чимраз частіше з’являється на сьогодні – зачинені квартири на верхніх поверхах, де власники виїхали на заробітки і ключі не залишили сусідам, знайомим чи головам ОСББ. То як, в такому випадку, розповітрити систему і запустити нормальну циркуляцію теплоносія?

Вихід залишається єдиний – керівник ОСББ чи управитель житлового будинку повинен забезпечити доступ до кранів Маєвського у таких зачинених квартирах працівникам теплогенеруючого підприємства. І подбати про це має зацікавлена сторона, тобто самі мешканці багатоквартирних житлових будинків.

Нині все частіше спостерігається тенденція: легше зателефонувати, поскаржитися на електронну адресу підприємства чи в мережі Фейсбук про відсутність тепла і нічого не зробити назустріч: не випустити самому повітря з батареї (хоча це елементарно просто), не пустити майстра до квартири, не забезпечити доступу до порожніх квартир сусідів, що виїхали. Хтось все це має зробити… А так не буває.