• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Розтрочка оплати за тепло не стане забороною для виїзду за кордон

Розтрочка оплати за тепло не стане забороною для виїзду за кордон

Кістіон

Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон на Урядовому порталі нагадав, що з 1 листопада поточного року всі теплопостачальні підприємства зобов’язані оформляти заяви громадян на розстрочку оплати послуг з централізованого опалення, не вимагаючи жодних додаткових документів, не передбачених постановою Кабінету Міністрів № 744.

Це стосується тих, на кого програма житлових субсидій з тих чи інших причин не поширюється. Він наголосив, що оплата рахунків за централізоване теплопостачання рівними частинами протягом року жодним чином не вплине на зростання заборгованості тепло-комунальних підприємств перед НАК «Нафтогаз».

За його словами, Уряд подбав про збалансування різниці між оплатою послуг споживачами та платою теплокомуненерго за природний газ, а також про те, щоб НАК «Нафтогаз» не виставляв ТКЕ жодних штрафів. Зокрема, на засіданні Кабінету Міністрів 26 жовтня, ухвалено низку змін до урядових постанов, якими регулюються питання розрахунків тепло-комунальних підприємств з НАК «Нафтогаз» в рамках прийнятого рішення про розстрочку на оплату послуги з централізованого опалення.

Таким чином врегульовано обидва питання: і щодо можливості розстрочки комунальних платежів безпосередньо для громадян, і те, яке стосується відносин між ТКЕ та НАК «Нафтогаз».

Більше того, споживач не стає боржником після оформлення розстрочки, оскільки його обов’язок оплатити 50% вартості послуг переноситься на майбутній період. Тому не варто вірити черговим нісенітницям, що начебто «прикордонна служба блокуватиме виїзд за кордон особам, що мають борги або розстрочку за комунальні послуги», каже Віце-прем’єр-міністр.

«Навіть якщо громадянин має неповну сплату комунальних платежів, йому не забороняється як пересуватися територією нашої держави, так і виїжджати за кордон. Це не передбачено ніякими нормативно-правовими актами. До того ж, для обмеження виїзду за кордон мають бути відповідні законні підстави. І навіть якщо борг може стати перепоною для виїзду за кордон, то заборгованість має бути визнана офіційно. Це можливо тільки за рішенням суду. І аж ніяк не на підставі заяви на розстрочку», – резюмує Володимир Кістіон.

Нагадаємо, що для того, аби скористатися наданою Урядом можливістю платити 50% вартості опалення взимку, решту 50% – влітку, необхідно лише подати письмову заяву до теплогенеруючого підприємства. Починаючи з дати її подання, підприємство, що надає централізоване теплопостачання, щомісяця протягом року виставлятиме половину вартості рахунку за опалення без жодних комісій і передоплат.