• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Селекторна нарада відповіла на ряд важливих питань

Селекторна нарада дала відповідь на ряд важливих питань

F Selekt 2110

21 жовтня під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка відбулася селекторна нарада щодо стану проходження опалювального сезону 2016-2017 рр. Керівництво Івано-Франківської області на селекторній нараді представляли Ярослав Паранюк, заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації та Жанна Табанець, директор департаменту економічного розвитку та інфраструктури ОДА. Також у нараді взяв участь директор ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Василь Рущак та керівники структурних підрозділів ОДА та керівники підприємств та організацій, до компетенції яких належить питання безперебійної роботи теплогенеруючих підприємств під час опалювального сезону.

У своєму вступному слові Геннадій Зубко подякував керівникам областей та теплогенеруючих підприємств Тернопільської, Волинської, Хмельницької, Житомирської та Івано-Франківської областей, де 100% підключили опалення. Найбільш проблемними виявилися Дніпропетровська, Донецька, Одеська, Миколаївська, Херсонська області, а також Харківська, яка готова на 92%.

Реструктуризацію боргу має підтримати місцева громада.

Zubko 2110

Геннадій Зубко під час селекторної наради нагадав, що 20 жовтня парламентом був прийнятий за основу законопроект, спрямований на фінансове оздоровлення галузі теплопостачання — № 5273 «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості підприємств теплоенергетики та підприємств водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії».

«Він передбачає реструктуризацію заборгованості підприємств тепло- та водопостачання, які накопичились на 01.07.2016 року. Підприємствам дається 5 років на погашення боргів, а також можливість після реструктуризації боргу списати всі штрафи й пені, які були нараховані. І найголовніше – на той час, поки діє договір реструктуризації, призупиняється нарахування штрафів і пені. Але це має бути виконано за підтримки органів місцевого самоврядування, адже комунальні підприємства, які є у власності місцевих громад повинні бути підтримані з боку місцевих бюджетів», — наголосив Геннадій Зубко.

Складна ситуація із отриманням лімітів від НАК «Нафтогаз України».

Kobolew 2110

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв поінформував, що на початок опалювального сезону теплогенеруючими підприємствами України мали бути укладені 1915 договорів на постачання природного газу. Що стосується категорії населення, то станом на 21 жовтня з 1326 договорів підписано 1059. Що стосується бюджетних організацій, то з 563 договорів підписано 243, тобто менше 50%.

Андрій Коболєв нагадав, що для отримання лімітів на газ необхідно підписати договір і надати графік погашення заборгованості, якщо рівень розрахунків «тепловиків» був нижчий від 90%. «Як правило він є нижчим, – констатував голова НАК «Нафтогаз України». – По графіках погашення заборгованості отримано лише 49, хоча сподівалися отримати близько 1000 графіків. Це означає, що частина газу, яка тепер відбирається, здійснюється без виділення лімітів. У цей же час Постановою Уряду чітко регламентовано, що без укладених договорів і графіків погашення заборгованості «Нафтогаз» не має права надавати газ». Тому Андрій Коболєв нагадав про необхідність надання цих двох документів для отримання лімітів газу теплогенеруючим підприємствам України.

Ситуація із субсидіями в Україні – Івано-Франківська область серед лідерів.

Rozenko 2110

Віце- прем’єр-міністра України Павло Розенко, який взяв участь у селекторній нараді, зазначив, що за минулий тиждень по субсидії звернулося понад 90 тисяч українських родин і ця кількість наростає, хоча порівняно із минулим роком ситуація дорівнювала 140-150 тисяч. Тобто поступово Україна виходить на минулорічну траєкторію і на місцях повинні бути готовими, що кількість звернень буде зростати. «Нині Україна виходить на кількість, що понад 6 мільйонів українських родин будуть отримувати субсидії, – зазначив П.Розенко – Це новопризначені і перепризначені з минулого опалювального сезону субсидії. Розрахована кількість охоплених субсидіями українських родин Урядом передбачена в межах 8,5 мільйонів родин. Тому на місця доведені орієнтовні цифри кількості субсидантів. По динаміці виконання цих планів Вінницька, Донецька, Івано-Франківська, Львівська, Полтавська, Сумська, Тернопільська Черкаська і Чернігівська області мають досить високі темпи оформлення субсидій і це дає можливість досягнути в цих областях тих контрольних показників, на які розраховують в Уряді».

Павло Розенко зазначив, що до 31 жовтня мають бути розроблені і затверджені в кожній області регіональні плани по залученню громадян до субсидій. І ці плани повинні виконуватися і контролюватися їхнє виконання.

Також П.Розенко звернув особливу увагу на те, що з 1 листопада почнуть поступати людям платіжки, в яких будуть зазначені суми з нового опалювального сезону. «Тому найголовнішим завданням для працівників соцзахисту є забезпечити, щоб вже у першій платіжці, яку отримають ті, котрим вже призначено субсидію, обов’язково повинна бути сума субсидії. Отже завданням є до кінця жовтня закінчити перерахунок субсидій, які встановлюються на опалювальний сезон,» – зазначив віце- прем’єр-міністра України.

Болючим питанням є позбавлення громадян субсидії за надані недостовірні дані. Такі факти є, але Павло Розенко застеріг про дуже зважені і обережні дії в цьому контексті. «Будь-яке позбавлення людини субсидії має відбуватися публічно, на засіданні комісії із обов’язковим залученням субсидіантів-заявників. Не повинно бути таких фактів у ЗМІ, що у нужденних людей, які справді потребують субсидії, з тих чи інших ситуацій забрали субсидії і вимагається відшкодування». Він наголосив, що позбавлення субсидії це взагалі є форс-мажор і надзвичайна ситуація.