• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

P1010010 smallТак! Енергетичній незалежності України!

Нинішня доба принесла нові випробування для українського народу і держави. Ворог захопив Крим, частину східних теренів нашої Батьківщини, знову хоче задушити наше прагнення волі газовим зашморгом. Тому в цей час як ніколи актуальним залишається питання застосування альтернативних видів палива в житлово-комунальному господарстві та у виробництві теплової енергії для населення зокрема.

На ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» фахівці вже не перший рік переймаються проблемою переходу на альтернативні види палива при виробленні теплової енергії та гарячого водопостачання населення і таким чином крок за кроком відбувається зменшення енергозалежності та економія імпортного російського природного газу. Застосування новітніх котлів з високим коефіцієнтом корисної дії, що працюють на деревині розпочалося ще у 2007 році, коли в с. Крихівцях при загальноосвітній школі було встановлено котел потужністю 250 КВт, що працює на відходах деревини. Наступним кроком стала реконструкція великої котельні потужністю 4 МВт, що на вулиці Юності, 11. Тут було впроваджено цілий комплекс зі складуванням, підготовкою і переробкою деревини та її відходів для виробництва теплової енергії.

      За останні роки процес переходу на альтернативні види палива набуває все більшої динаміки, – говорить директор ДМП «ІФТКЕ» Василь Рущак. – Причому заміна природного газу відбувається не лише на відходи деревини (тирса, деревинна тріска), а й на деревинні гранули (пелети). Саме на деревинних пелетах нині діє котельня, що на вулиці Медичній 4А потужністю 0,8 МВт, яка забезпечує теплом окрім прилеглих житлових будинків ще й Геріатричний будинок обласного центру.

      Наскільки це легко відбувається – перехід від газу на деревину?

      Модернізація котельного господарства на перехід до альтернативних джерел енергії не є простою справою, – каже Василь Рущак, – Модернізація вимагає залучення значних фінансових активів, адже встановлюється сучасне високоекономічне обладнання, сучасні європейські технології. Так кошторисна вартість модернізації котельні на вулиці Медичній 4А обійшлася в 538,73 тисяч гривень. Проте такі новації дають свій ефект. Якщо у 2013 році вартість спожитого газу по підприємству становила 95,5 мільйонів гривень, то в 2014 – 78 мільйонів і це в той час, коли ціна на природний газ зросла .

Отже, роботи з переходу на альтернативні види енергії в цьому році ми розпочали на чотирьох котельнях: на вулицях Медичній, Джерельній, Мазепи та у Крихівцях. Крім того в планах підприємства значиться перевід котельні на вулиці Чорновола, 130А потужністю 800 КВт та котельні на вулиці Чорновола, 47 потужністю орієнтовно 1,0 МВт на деревинну тріску. При залученні коштів Європейського Банку Реконструкції і Розвитку (ЄБРР) буде проведено модернізацію котельного господарства на вулиці Тролейбусна, 40А із встановленням котла на біопаливі потужністю 4 МВт, а також реконструкцію котельного господарства на вулиці Медична, 17А, потужністю 900 КВт з використанням альтернативного палива.

      Василю Степановичу, наскільки ринок забезпечення альтернативним паливом готовий відгукнутися на виклики нинішньої доби?

      Тут ще спостерігаються певні проблеми з постачальниками сировини. Якщо із ціноутворенням все більш-менш врегульовується через процедуру тендерних закупівель, то питання якості сировини залишається. Деревина повинна мати певний рівень вологості, адже чим вища вологість, тим менше отримується теплової енергії. Також не кожна деревина має однаковий потенціал теплоутворення. Найбільш енергоефективні такі породи як дуб, бук, граб. Відбивається на стабільності постачання і якість наших доріг.

Тобто проблем в цьому аспекті ще вистачає. В той же час колектив і надалі бачить перспективу свого розвитку у все більшому залученню альтернативних джерел енергії, що в значній мірі дасть змогу стати менш залежними від імпортного блакитного палива і мінімізувати вплив зростаючих тарифів для населення, адже відомо, що головною складовою тарифу завжди була вартість газу, яка сягає до 70% від загальної вартості. 

На фото: котельня на вулиці Юності, 11.