• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Теплова інспекція шукає причини

Теплова інспекція шукає причини

DSC 04144 2712

На ДМП «ІФТКЕ» створена і діє Теплова інспекція, яку очолює Богдан Цікель. З офіційного старту опалювального сезону минуло вже два місяці. Який обсяг робіт виконують працівники Теплової інспекції, цікавимося у Богдана Михайловича.

Теплова інспекція виконує звірку витрат теплоносія на багатоквартирні житлові будинки у відповідності до розрахункових значень згідно із тепловим навантаженням кожного окремого будинку. Чим це обумовлено?

З початком подачі теплоносія і виходом на стабільний режим відповідно до температурних показників зовнішнього середовища, завжди з’являється певна кількість скарг споживачів щодо недогріву окремих квартир в будинку, і, в той же час, по тому самому будинку, про надлишкову подачу тепла. Тобто, одним – холодно, а іншим – занадто гаряче. В чому тут причина?

Здебільшого одна з причин криється в тому, що під час міжопалювального сезону мешканці окремих квартир не потурбувалися про підготовку приладів опалення (квартирних батарей) до наступної зими, не здійснили їх промивку. За час багаторічної експлуатації в батареях накопичується бруд, який заважає нормальній циркуляції теплоносія. Напевно, кожен з нас спостерігав, що під час зими деякі ребра батареї не нагрівалися належним чином. Це свідчить про їх забруднення. Як наслідок – квартира недоотримує необхідної розрахункової кількості тепла, що подається на будинок у відповідності із температурними показниками зовнішнього середовища.

Наші люди за натурою «кулібіни» знають, що потрібно зробити: спускаються у підвал, де розташований прилад обліку теплової енергії, відкручують вентиль на максимум і в квартирі стає тепла більше. А в тих квартирах, де тепло було в нормі, стає нестерпно гаряче. До нас пишуться скарги: чому даєте надмірне тепло?!

Тому представники Теплової інспекції і здійснюють нині звірку витрат теплоносія на багатоквартирних житлових будинках у відповідності до розрахункових значень теплового навантаження по показниках будинкових приладів обліку теплової енергії.

Іншою причиною може стати розбалансування внутрішньобудинкової системи через відключення окремих квартир від централізованого теплопостачання, котрі встановили автономне опалення. Але це окрема тема, як і проблема комплексного теплозбереження, запровадженого чи ні у багатоповерхівках.