• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Утеплення горища – найкращий спосіб зекономити на опаленні

Завдякитеплоізоляції горища витрати на опалення зменшуються на 20%. Фахівці підрахували, що завдяки теплоізоляції перекриття горища витрати газу на обігрів приватного будинку можна суттєво скоротити в холодні зимові місяці.

Як відомо, Національна комісія з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг з 1 квітня 2015 року затвердила нові тарифи на природний газ для населення. Ціна на електроенергію також зростає. Через складну економічну ситуацію в Україні і підвищення тарифів, витрати на опалення стають не підйомними для багатьох власників приватних будинків.

Багато років природний газ вважався найдешевшим джерелом енергії для обігріву житла, приготування їжі і підігріву води для побутових потреб. Проте із ростом тарифів це вже не так – ціни зросли на 260% і досягли 7,188 грн. за 1 кубометр.

Рівень споживання газу конкретним будинком залежить від цілого ряду факторів – його площі, матеріалів, з яких він збудований, кількості осіб, що в ньому мешкають, тощо. Але в середньому, споживання газу для будинку площею від 55 до 100 кв.м під час опалювального сезону становить від 300 до 500 кубометрів газу на місяць.

Важливим буде відзначити, що нова система лімітує споживання газу не за рік, а за місяць. Тобто, раніше можна було мінімізувати споживання газу в теплий період року з тим, щоби з настанням холодів використовувати його максимально. Тепер протягом опалювального періоду, який триватиме з 1 жовтня по 1 квітня, за споживання газу в обсязі менше 200 кубометрів в місяць діятиме тариф 3,6 грн. за 1 м3 . А обсяги спожитого газу, що перевищують 200 кубометрів на місяць матимуть тариф вже 7,188 грн. за кубометр.

Припустимо, що витрати газу для будинку площею 55-100 кв. м становитимуть 400 кубометрів. Тоді, згідно з новими тарифами, за 200 кубометрів слід буде заплатити по 3,6 грн. за 1 м3 і ще 200 – по 7,188 грн. А загалом за 6 місяців опалювального періоду власнику доведеться сплатити 13 000 грн, що в 5 разів дорожче, ніж за тарифами 2014 року. І це ще далеко не максимальна цифра! Навпаки, вона скоріш за все відображає вартість газу при економному споживанні.

Нові будинки нині споруджують із сучасних матеріалів, стіни утеплюють відразу, на етапі будівництва. Встановлюють сучасні системи опалення, використовують альтернативні джерела енергії. Усі ці фактори в значній мірі збільшують енергоефективність будинків.

Але що робити, якщо будинок збудовано в радянські часи за старими технологіями: стіни цегляні, накритий шифером чи метало черепицею і обігрівається старим котлом, з якого газ в буквальному сенсі просто вилітає в трубу?

            Менше опалювати будинок – не є найкращою ідеєю, адже наслідки, як правило, будуть негативними. Зниження температури в приміщеннях призведе до застудних і загостренню хронічних захворювань, особливо у дітей та літніх людей. До того ж в будинку з холодними стінами активізується утворення плісені і грибка. Вихід один – нині кожному слід замислитися про енергозбереження і більш того – час діяти.

            В ідеалі, до енергозбереження слід підходити комплексно – заміняти старі вікна, встановлювати нове енергоощадливе обладнання, лампочки, побутову техніку тощо. Проте здійснити комплексну модернізацію буде досить витратно.

            Давайте проаналізуємо, які способи утеплення житла є найбільш доступними для населення нині, що найкраще утеплити в першу чергу, якими матеріалами, і головне – коли повернуться витрати на утеплення.

            По-перше, слід з’ясувати, через які зони з будинку тікає тепло. Численні дослідження доводять, що найбільше тепловтрати мають місце через стіни і покрівлю будинку – по 25%. Ще 20% тепла може тікати через систему вентиляції і по 15% – через вікна і підлогу. Таким чином, під час утеплення будинку перш за все слід приділити увагу стінам і покрівлі.  

            У старих будинках горище переважно не опалюється, тому під утепленням даху, по суті, мається на увазі утеплення перекриття між житловим поверхом і покрівлею. Оскільки площа стін в будь-якому будинку значно більша, ніж перекриття горища, його утеплення обійдеться значно дешевше. Крім того на відміну від фасаду, для утеплення горища н потрібно жодних додаткових конструкцій і зовнішньої обробки.

            Ось чому спеціалісти наполегливо рекомендують розпочати утеплення власного будинку саме з горища. Для того, щоб його утеплити достатньо просто покласти теплоізоляцію на поверхню перекриття. Це можна зробити самостійно, без залучення будівельників.

            Сучасна мінеральна ватна теплоізоляція на основі скловолокна легка по вазі, а завдяки своїй пружності, зручна для укладання. Матеріал упакований у стиснутому вигляді, тому жодних проблем не буде із доставкою – кількість теплоізоляції, достатньої для укладання площі в 100 кв. м – 5-10 рулонів, які вміщуються у звичайному легковику. Вага однієї упаковки – 10-15 кг, тому її зможе перенести одна людина.

            Для укладання вам знадобиться звичайний ніж чи ножиці, рулетка і рівна планка в якості лінійки. Пісня зняття пакувальної плівки теплоізоляція сама розкручується і швидко відновлює форму. Для обходу стропил слід просто надрізати матеріал в потрібному місці. Відходи при монтажі теплоізоляції відсутні.

            По-друге, давайте підрахуємо необхідну кількість матеріалу і його вартість. Для прикладу, вартість сучасного ефективного матеріалу для утеплення даху із штапельного скловолокна URSA GEO ЕКО ДАХ, товщиною 100 мм становить в межах 39 грн за 1 м2. Випускаються також і більш доступні за ціною матеріали товщиною 50 мм, вартістю 15-20 грн за 1м2. Проте в цьому випадку ізоляція укладається в декілька шарів.

            Поміряйте периметр вашого горища і підрахуйте його площу. Потім виберіть в будівельному магазині теплоізоляцію, оптимальну за ціною та якістю.

            Таким чином для утеплення горища площею 100 кв. м теплоізоляцією товщиною 100 мм вам буде потрібно від 3000 до 3900 грн. За підрахунками фахівців ці витрати повернуться протягом вже першого опалювального сезону!

            Вигода полягає в тому, що завдяки теплоізоляції перекриття горища витрати газу можна скоротити до 20%. У свою чергу це дозволить скоротити витрати на газ в холодні зимові місяці. Тим більше, що ціни на газ будуть зростати і надалі – за прогнозами Міністерства енергетики України протягом 2-3 років тарифи зростуть у 6-7 разів.

            Отже, радимо пригадати мудре прислів’я: «Готуй сани влітку». Розрахуйте вигоду від утеплення свого будинку просто зараз і починайте утеплення саме з горища.