• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Хто повинен виконувати капітальний ремонт внутрішньобудинкових мереж

08.11.2021

У своїх коментарях до нещодавно поданої інформації від ДМП «ІФТКЕ» про жалюгідний стан внутрішньобудинкових мереж в окремому багатоквартирному будинку на соціальній сторінці «Фейсбук», лунають закиди від наших абонентів: чому за літній період ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» не здійснило капітальний ремонт внутрішньобудинкових систем, бо, мовляв, мешканці багатоповерхівок сплачують абонентну плату.

Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України № 219 від 15.08.2018 р. дає чітку і однозначну відповідь кому належить система внутрішньобудинкоового господарства. Рішенням Уряду України все, що складають теплові, водо- і каналізаційні та електричні мережі, ліфти чи встановлені індивідуальні теплові пункти належать співвласникам багатоповерхівок, то й дбати про належний стан усіх цих внутрішньобудинкових систем зобов’язані мешканці, як співвласники. А дбайливий власник, господар, мусить турбуватися про задовільний стан належного йому майна.

Мешканці багатоповерхівок, обираючи управляючу компанію, чи створюючи ОСББ, делегують їм укладання індивідуальних договорів на виконання робіт з технічного обслуговування, поточного та капітального ремонту внутрішньобудинкових систем.

У Договорах, укладених ДМП «ІФТКЕ» з управляючими компаніями та уповноваженими  керівництва ОСББ по структурі, періодичності та строках надання послуг з технічного обслуговування зазначається:

  • Огляд обладнання внутрішньобудинкової системи;
  • Огляд запірно-регулювальної арматури на горищах та у підвальних приміщеннях;
  • Регулювання та гідравлічне випробування;
  • Усунення витоків у трубопроводах, приладах та арматурі;
  • Поновлення сальникових ущільнень;
  • Закріплення трубопроводів та укріплення ізоляції;
  • Консервація та розконсервація системи;
  • Огляд та підтягування на трубах контргайок, муфт або їхня заміна в опалювальний період;
  • Заміна прокладок у фланцевих з’єднаннях;
  • Ліквідація повітряних корків в системі централізованого опалення;
  • Герметизація вводів мереж теплопостачання;
  • Аварійне усунення витоків в трубопроводах, приладах та арматурі.

Відповідно до Договорів, мешканці багатоповерхових житлових будинків сплачують за послуги з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем централізованого опалення в сумі 30 копійок за 1,0 квадратний метр опалювальної площі управляючій компанії.

Абонентна плата – це складова двоставкового тарифу за отримане централізоване теплопостачання, яка розбивається протягом року по місяцях, аби зменшити фінансове навантаження на абонентів. До калькуляції тарифу плата за технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем не входить.

Усі роботи з капітального ремонту  внутрішньобудинкового господарства виконуються згідно дольової фінансової участі всіх мешканців багатоповерхівок відповідно до калькуляції витрат, яку отримують управляючі компанії чи керівництво ОСББ за передбачений обсяг робіт.

Дуже часто мешканці багатоповерхівок надсилають вимоги, висловлюють обурення в коментарях із приводу, нібито, самоусунення спеціалістів теплогенеруючих підприємств від модернізації внутрішньобудинкових систем багатоповерхівок, а саме: утеплення підвалів, заміни зношених корозією труб і запірної арматури, встановлення індивідуальних приладів обліку спожитої теплової енергії кожного мешканця багатоповерхівки зокрема, тощо.

Такі види модернізації повинні виконуватися за кошти власників/співвласників житлових будинків, або за рахунок фінансування із відповідно розроблених державних Програм, Програм органів місцевого самоврядування чи інвестиційних компаній. На даний час теплогенеруючі підприємства такими фінансовими ресурсами ані з боку Держави, ані з боку органів місцевого самоврядування не забезпечені.