• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Чи зможуть дати дешеву централізовану теплову енергію івано-франківцям сучасні теплові насоси?

08.02.2022

Країни Європейського Союзу поставили за мету перейти на екологічно-чисті системи теплопостачання і відмовитися від використання викопних джерел енергії (вугілля, природного газу, мазуту). У різних країнах перевагу віддають альтернативним джерелам енергії притаманним тому чи іншому регіону європейського континенту.

У країнах Скандинавії, Німеччині, Данії пішли шляхом використання новітньої технології – теплових насосів. Ця новація не оминула й Прикарпаття. Днями поширилася інформація, що науковці ІФНТУНГ вийшли з ініціативою співпраці між університетом та Екобюро УГКЦ створенням пілотного проекту обігріву найбільшої церкви Прикарпаття – Церкви святих Володимира і Ольги – із застосування наявного в ІФНТУНГ теплового насосу. Тепло планується відбирати з каналізації. Це, так би мовити, перша ластівка залучення прогресивних технологій на Прикарпатті, що поширені в Європі.

Що ж собою являє тепловий насос, чи як ще називають, теплова помпа?

Теплова помпа, це  своєрідний «холодильник навпаки». У закритій багатоступеневій системі в компресорі виробляється тепло, а у випаровувачі – холод.

Під час цього процесу рідкий теплоносій всотує тепло з навколишнього середовища для обігріву будівель чи для нагрівання води. Тепловий насос забирає таким чином енергію з землі, ґрунтових вод, повітря чи тої самої каналізації.

Тепловий насос може діставати теплову енергію з підземних грунтових вод на глибині до 15-20 м, глибоких пробурених свердловин глибиною до 40-50 м чи з найближчих водойм.

Існують теплові помпи, що використовують тепло повітряного середовища чи геотермальну теплову енергію.

Геотермальні теплові насоси черпають надлишки тепла з глибоких шарів грунту  Відомо, що на глибині трохи нижче зони промерзання, температура землі завжди вище нуля — до +5 … 10 град. C. За літній час земля накопичує досить тепла, щоб тепловий насос зміг опалювати приміщення протягом усієї зими.

У Фінляндії пішли шляхом широкого використання теплових насосів для централізованого постачання теплової енергії. У місті Гельсінкі, столиці Фінляндії, 93% всіх будівель (житлових, громадських, адміністративних) підключені до системи централізованого теплозабезпечення. Місто вже кілька років поспіль вкладає серйозні інвестиції у розвиток технологій та впровадження централізованої системи теплозабезпечення. У Гельсінкі під землею прокладено 1 200 км теплових мереж. Завод з виробництва тепла з’єднаний з містом тепловим тунелем довжиною 30 км і є  найдовшим у Європі.

Нині у Гельсінкі діють системи отримання теплової енергії від джерел з яких кожне пристосоване до певної пори року.

  1. Використання термальної енергії влітку, коли морська вода надто тепла.
  2. Система теплових насосів для повернення до центральної системи теплопостачання енергії, отримуваної від всіх виробничих технологічних процесів підприємств міста і, навіть, з офісів.
  3. Метод використання температури морської води у період з листопада до травня, коли її температура нижча за 8 град. С.
  4. У Гельсінкі працює найбільша у світі установка з теплових насосів, які виробляють тепло з енергії, яка утворюється при переробці осаду після очищення забрудненої води. Взимку така теплова енергія використовується для опалення.

Усі ці види теплової енергії поступають до централізованої системи теплопостачання і гарячого водопостачання столиці Фінляндії.

Головною вимогою застосування теплових насосів і таким чином сучасного дешевого централізованого теплопостачання є збереження і модернізація існуючих централізованих теплових магістралей, їхня надійна термоізоляція та використання попередньо-ізольованих і гнучких термозахищених полімерних труб.

За останні роки в Івано-Франківську наполегливо виконуються ремонтні роботи магістральних та розподільчих теплових мереж з використанням лише попередньо-ізольованих труб. Якщо існує бажання дати мешканцям Івано-Франківська комфортне дешеве тепло,  потрібно зберегти і модернізувати решту теплових мереж,

Тож, мабуть, варто розглянути цікаву європейську ідею. Тим більше, що прикарпатські науковці захопилися цим напрямком. І джерела тепла в наявності (окрім каналізаційних стоків).

На фото: столиця Фінляндії – Гельсінки у новорічному вбранні.