• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Чому івано-франківці відмовляються від централізованого гарячого водопостачання?

Інтернет-сайт «0342.ua» 24.11.2015 11:44

Інтернет-сайт «ukr.net» 24.11.2015 13.44

Відсутність гарячої води влітку і графікова її подача під час опалювального сезону змусила багатьох іванофранківців встановити собі бойлери, щоб мати її цілорічно і цілодобово. Більшість будинкових мереж централізованого гарячого водопостачання перебувають у незадовільному стані та потребують ремонту чи повної заміни, але мешканці багатоповерхівок відмовляються від співфінансування таких робіт.

Чимало будинків уже оформили офіційні відмови від послуг централізованого гарячого водопостачання. Та й скарг від мешканців на відсутність гарячої води, за словами комунальників, не так уже й багато. Зневірившись у системі централізованого гарячого водопостачання, люди воліють гріти воду самотужки, – пише ЗК.

За словами комунальників, головна причина відсутності гарячої води у помешканнях іванофранківців саме у незадовільному стані будинкових мереж, на які роками ніхто не звертав належної уваги.

Функціонування системи централізованого гарячого водопостачання лише в опалювальний період та графікова подача гарячої води теж негативно впливає на стан мереж й сприяє швидкій корозії трубопроводів та виходу їх з ладу. У багатьох будинках уже просто нема що ремонтувати і потрібна повна заміна мереж гарячого водопостачання, – каже головний інженер найбільшого управителя муніципального житлового фонду – комунального підприємства «Єдиний розрахунковий центр» Мирон Джус.

За його словами, в управлінні ЄРЦ перебувають 442 будинки з централізованим гарячим водопостачанням. Більшість з них побудовані у 70-х роках минулого століття. А останнє десятиліття, як висловився М.Джус, «поставило їхнім мережам крапку».

«У багатьох будинках уже просто нема що ремонтувати. Є будинки, де ми по тридцять разів проводили зварювальні роботи, міняли по кілька метрів труб, але вони знову виходять з ладу. У цих будинках гарячої води не буде. Мешканці перебували у таких умовах, що змушені були встановити собі бойлери і тепер не хочуть вкладати кошти у ремонт будинкових систем централізованого гарячого водопостачання», – каже головний інженер ЄРЦ.

М.Джус поінформував, що наразі без гарячої води перебувають 32 будинки. При тому інформація про 15 з них надійшла лише на початку цього тижня і то не від мешканців, а від «Теплокомуненерго».

За його словами, люди з такими проблемами не звертаються, бо централізованим гарячим водопостачанням уже давно не користуються. Водночас головний інженер ЄРЦ зазначив, що у три з 17 будинків гарячу воду уже подали і багатьом мешканцям запропонували ремонт будинкових мереж на умовах співфінансування. Але відповіді від них поки що не отримали. Також багато будинків уже офіційно оформили відмови від ремонтів систем гарячого водопостачання.

«Тим, хто користувався гарячим водопостачанням, ми його відновили. А ті мешканці, які ним не користуються, не мають бажання вкладати кошти у його відновлення», – констатував М.Джус.

Натомість директор державного міського підприємства «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Василь Рущак переконаний, що балансоутримувачі житлового фонду повинні подбати про відновлення будинкових мереж. Він каже, що за кошти північної екологічної фінансової корпорації НЕФКО підприємство почало встановлювати у будинках теплового району вулиць Довгої-Карпатської-Набережної індивідуальні теплові пункти, але через несправність будинкових систем просто не зможе їх підключити. А мешканці цих будинків, відповідно, не зможуть оцінити переваги їхньої роботи, зокрема і цілодобового гарячого водопостачання, яке індивідуальні теплові пункти мають забезпечити.

Поділяє цю думку і перший заступник міського голови Зіновій Фітель, який запропонував «Єдиному розрахунковому центру» стати ініціатором розроблення програми відновлення централізованого гарячого водопостачання у Івано-Франківську.

«Треба зробити ревізію: хто має, хто не має, хто хоче, хто не хоче (централізованого гарячого водопостачання – ред.). Коли ви це зробите, то будете знати, скільки коштів треба, щоб вирішити і забути цю проблему», – вважає перший віце-мер.

У цьому його підтримали і заступник міського голови з питань ЖКГ Руслан Гайда, і секретар міської ради Микола Вітенко. Перший додав, що треба розробити програму з тепломодернізації житлових будинків, а другий зазначив, що встановлення бойлерів не є панацеєю, бо у такому разі може не витримати «електропроводка». Своєю чергою, заступник міського голови з питань економіки Богдан Білик зауважив, що ці програми можна реалізувати у рамках проектів з енергозбереження, але для цього, за його словами, «має бути готовий проект, який би можна було подати».

Стах МІРЧУК