• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

«Чорнобривці» на обласному фестивалі в Надвірні

«Чорнобривці» на обласному фестивалі в Надвірній

Plakat

У неділю, 9 вересня, в місті Надвірна відбувся Х обласний фестиваль стрілецької та повстанської пісні імені Софії Галечко, присвячений 100-річчю Західноукраїнської Народної Республіки та 100-річчю Акту УНР та ЗУНР.

У цьому фестивалі взяли участь 23 обласних колективи, а це близько 300 учасників, та 8 районних (понад 100 учасників). Серед запрошених, взяв участь у пісенному фестивалі – хор української пісні ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» «Чорнобривці».

Обласний фестиваль відбувається раз на два роки і проводять його з метою відродження патріотичної пісні, возвеличення українського народу, прославлення борців за волю України і виховання на їхньому патріотичному прикладі юнацтва та молоді, популяризації повстанської музичної скарбниці. У рамках його проведення вшановується пам’ять трагічно загиблої першої української жінки-хорунжого Софії Галечко.

Історична довідка:

Софія Галечко народилася 3 травня 1891 року в місті Новий Сонч (тепер Польща). Закінчила філософський факультет університету місто Граца (Австрія). Брала участь в українському молодіжному русі, була членом “Пласту”.

Активна учасниця січового стрілецького руху в Галичині. На початку першої світової війни, добровільно вступила до легіону УСС. З 1914 року була санітаркою, розвідницею, стрільцем, четарем, згодом хорунжою УСС. В 1914-1915 рр. відзначилася у боях в Карпатах (зима 1914-1915 рр.) та на Маківці, за що її було нагороджено медаллю за хоробрість та присвоєно ступінь підхорунжої.

Брала активну участь у визвольних змаганнях 1917-1918 рр.

Софія Галечко перша українська жінка-хорунжий отримала офіцерське звання і срібну медаль «За хоробрість». Молода жінка мужньо долала всі військові труднощі нарівні з чоловіками, пройшовши нелегкий шлях від рядової до командира роти. Софія Галечко – трагічно загинула у 1918 році в селі Пасічна, де і була похована в урочищі Розтока.

DSC 11238

Місцем проведення фестивалю вибрано Надвірнянський міський парк імені Івана Франка. Тут встановлено естраду для виступів творчих колективів.

Урочистості розпочалися в центрі Надвірни на майдані Шевченка з покладанням квітів до монументу Кобзареві та до стели героїв Небесної сотні. Далі урочиста хода учасників свята та гостей міста пройшла до міського парку ім. Івана Франка. Тут поклали квіти до пам’ятника Каменяреві.

DSC 11892

До урочистого слова запрошено на сцену заступника голови ОДА Ігора Пасічняка, заступника начальника Управління культури, національностей та релігії ОДА, Заслуженого працівника культури України Мирославу Корнелюк, голову Надвірнянської ОДА Олександра Кеніза, міського голову міста Надвірна Зіновія Андрійовича, депутата Верховної Ради України ІІІ, ІY та YIIскликань, голову ВО «Свобода» Олега Тягнибока.

O Tjagnybok

Він привітав присутніх і, зокрема, сказав: «Такі фестивалі потрібно робити не лишень заради того, аби подивитися один на одного, послухати, які в нас є колективи народної пісні. Такі фестивалі потрібні, аби чітко зафіксувати силу духу української патріотичної пісні. Адже за часи совєтської окупації московити в нас вкрали наші пісні. І фактично всі їхні совєтські патріотичні пісні на яких вони виховували цілі покоління «совєтського чєловєка», то, виявляється, наші стрілецькі пісні.І сьогодні ми почуємо не одну таку пісню українську, патріотичну, стрілецьку, повстанську пісню, яку московський окупант безлично вкрав. Отож, прославляємо нашу пісню, яка наповнює бойовий дух українських воїнів, які нас захищають під час нинішньої московсько-української війни. Українці завжди були сильними, коли передавався той незламний дух в наших патріотичних піснях.»

Deryguje Jar Pavlyk0909

А далі розпочався фестиваль. На сцені – зведений хор хорових колективів області у складі: Народного аматорського хорового колективу Надвірнянського районного будинку культури; Народної аматорської хорової капели імені Романа Долчуна села Ямниця, Ямницької ОТГ; хору української пісні «Чорнобривці» Івано-Франківського ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго»; народного аматорського хору клубу села Рибне Тисменицького району. Зведений хор виступав у супроводі народного аматорського муніципального оркестру народної музики «Аркан» Сергія Орла Надвірнянського РБК.

Deryguje I Pavlyk090918

Керівниками зведеного хору були: Заслужений працівник культури України Ярема Павлик, Ірина Павлик та Володимир Остап’юк, концертмейстер Андрій Дейчаківський.

Звучить в’язанка народних, стрілецьких пісень після чого розпочинається виступ окремих колективів, що приїхали до Надвірної із своїми творчими доробками.

Настав час виступу творчого колективу нашого підприємства.

Chornobruvci 0909

«Чорнобривці» представили на суд публіки дві пісні: «Я сьогодні від вас від’їжджаю» – пісня УПА в обробці Яреми Павлика та пісню «Козацька слава» слова В. Коваля, музика Ю. Чміля.

За чудове виконання творів співочий колектив нашого підприємства був нагороджений Дипломом лауреата Х обласного фестивалю стрілецької та повстанської пісні ім. Софії Галечко.