• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Пт: 8-16
    Обід: 12-13

Відкриті обговорення щодо перегляду тарифів

Відкриті обговорення щодо перегляду тарифів

F 3 Gromad Obg 23 10

23 жовтня в актовому залі підприємства відбулося відкрите обговорення щодо перегляду тарифів на теплову енергію та послуги з централізованого постачання опалення та гарячої води для категорій споживачів: «населення», «бюджетні установи», «інші споживачі» через коригування окремих складових.

Головував на обговоренні директор ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Василь Рущак. Вели обговорення: Оксана Зварун – начальник відділу тарифної політики та планування, секретар обговорення, Ірина Стасів – провідний економіст відділу тарифної політики та планування.

Присутніми на обговоренні були: перший заступник міського голови Микола Вітенко, головний спеціаліст сектору НКРЕКП в Івано-Франківській області Ольга Островська, численні представники електронних ЗМІ та тележурналісти.

Оксана Зварун у своєму виступі зазначила, що нині діючий тариф було встановлено Постановою НКРЕКП на підставі фактичних даних 2011 року. Тож на сьогодні виникла необхідність провести його коригування. На зміни тарифів вплинуло чимало чинників:

1. Зростання витрат на оплату праці в зв`язку із зростанням мінімального прожиткового мінімуму з 01.05.2017 – 1684 грн., з 01.12.2017 – 1762 грн., який лежить в основі розрахунку фонду заробітної плати, що включається до тарифів на теплову енергію.

2. Включення до структури витрат фінансових витрат, пов’язаних із запозиченнями для провадження ліцензованої діяльності.

3. Зростання витрат на придбання води на послугу з централізованого постачання гарячої води відповідно до Постанови НКРЕКП від 26.04.2017 № 551 «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 16 червня 2016 року № 1141» .

4. Зростання ціни на природний газ для потреб бюджетних установ та інших споживачів.

F 1 Gromad Obg 23 10

На обговорення громадськості винесено проект зміни тарифу на теплову енергію, який передбачає зростання умовно-постійної частини двоставкового тарифу для населення на 37,61%, залишаючи без зміни умовно-змінну частину тарифу. Для бюджетних установ зростання тарифу пропонується в межах 22,3% для умовно-постійної частини і 46,62% – для умовно-змінної частини тарифу. Для категорії «інші споживачі» зростання планується в межах 22,3% та 10,21% відповідно.

Проект тарифу на послугу з централізованого опалення, що надається населенню планується збільшити на 35,4% (з ПДВ). Проте тут слід всім зрозуміти правильно один нюанс, адже сама абонплата для населення, яка на сьогодні є 1,96 грн./м2, зросте лише до 2,52 грн/м2. Отже, абонент, який мешкає у 3-кімнатній квартирі площею 60 м2 буде сплачувати більше лише на 33 грн. 60 коп. в місяць ніж до підняття тарифу.

Проект тарифу на послугу з централізованого постачання гарячої води, що надаються населенню передбачає зростання на 5,68% (з ПДВ), за умови підключення рушникосушильників та на 5,92% (з ПДВ), за умови відсутності рушникосушильників.

F2 Gromad Obg 2310Проект тарифу на послугу з централізованого постачання гарячої води, для потреб управителів багатоквартирних будинків (з ПДВ) передбачає зростання на 7,5% за умови підключення рушникосушильників та на 7,75%, за умови відсутності рушникосушильників.

Проект тарифів на послугу з централізованого постачання гарячої води, для потреб бюджетних установ та інших споживачів (з ПДВ) передбачає зростання на 36,33% для бюджетних установ та на 8,97% для інщих споживачів.

Директор ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Василь Рущак під час обговорення зазначив: «Національний регулятор (НКРЕКП) поставив питання так: тариф має бути економічно обгрунтованим, різниця «в мінус» нікому компенсовуватися не буде. Сьогодні ж тариф є збитковим».

F Gromad Obg 2310Перший заступник міського голови Івано-Франківська Микола Вітенко у своєму виступі розкритикував колишню недалекоглядну позицію держави. Він заявив, що з 2013 по 2016 роки майже 30% споживачів відключилося від централізованого теплопостачання, але “цей процес вдалося зупинити”.

Мешканець обласного центру Микола Красуляк, що проживає на вулиці Тролейбусна, 8 звернувся із запитанням, чому тариф зростає аж так багато. Оксана Зварун все пояснила і пообіцяла надати вичерпну письмову відповідь у разі його письмового звернення.

Більше запитань до проекту рішень не виникло, тож на обговоренні було вирішено направити відповідну Заяву до НКРЕКП, весь пакет документів та Протокол проведеного відкритого громадського обговорення.

За результатами відкритого обговорення з питань перегляду тарифів на теплову енергію та послуги з централізованого постачання опалення та гарячої води ухвалено рішення:

Ініціювати перед НКРЕКП перегляд тарифівна теплову енергію та послуги з централізованого постачання опалення та гарячої води для потреб населення, бюджетних установ та інших споживачів, а також послуги з централізованого постачання гарячої води для потреб управителів багатоквартирних будинків через коригування окремих складових для ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго».