• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Енергозбереження – це альфа і омега успіху підприємства

Енергозбереження – це альфа і омега успіху підприємства

 

Цікель

Максимальноефективне і ощадливе використання палива і збереження виробленої теплової енергії в наш час стало визначальним в житті цілої країни. Тому діяльність відділу з енергозбереження є пріоритетною для розбудови виробничого господарства ДМП «ІФ Теплокомуненерго». Керує і спрямовує діяльність працівників цього відділу Богдан Цікель, керівник із багаторічним досвідом роботи в цій галузі.

           Богдане Михайловичу, розкажіть більш детально, в чому полягає діяльність відділу з енергозбереження і в якому руслі воно знайшло відображення на провідному теплогенеруючому підприємстві обласного центру?

           Події останніх років в нашій країні наочно довели пріоритетність ефективного використання енергоносіїв і в першу чергу природного газу. Наше підприємство виробляє теплову енергію і гарячу воду, якою надійно забезпечує абонентів впродовж опалювального сезону. Тому наше завдання полягає в забезпеченні максимальної ефективності спалювання дороговартісного природного газу, що нині є альфою і омегою надійної роботи нашого підприємства. Працівники відділу здійснюють постійний моніторинг якісної роботи котелень у відповідності із визначеними технологічними режимами роботи, без втрат тепла на магістральних тепломережах.

Тому при підготовці до наступного опалювального сезону 2015-2016 у першу чергу було приділено увагу на виявлення і заміну зношених ділянок тепломереж на нові попередньоізольовані труби в піно-поліуретановій ізоляції. За літній період за кошти нашого підприємства було здійснено заміну труб діаметрами від 76 до 423 мм загальною довжиною понад 460 метрів у двотрубному виконанні.

На нашому підприємстві постійно здійснюється заміна застарілих котлів із низьким коефіцієнтом корисної дії на сучасні котлоагрегати, ККД яких становить понад 91%. Так в котельній по вулиці Медична, 4 встановлено і діє сучасний жаротрубний стальний автоматизований котел КСВа «ВК-22» потужністю 0,63 МВт, який має ККД 91,5%. У котельній по вулиці Симоненка,3А діє котел з утилізатором тепла. Процес утилізації тепла полягає у використанні температури спалюваного газу (t0 = 1500 С) в теплообміннику-утилізаторі тепла на додатковий підігрів теплоносія (з 45 до 47-480 С). Ця запроваджена технологія дає можливість додатково виробити 1 Гкал. теплової енергії, що підвищило ККД котельні з 88 до 91%.

Велика увага приділяється на нашому підприємстві по переведенню котелень з газу на використання альтернативних, відновлюваних видів палива. Так на вулиці Мазепи, 142 завершується дообладнання автоматизованої подачі палива твердопаливного піролізного котла ARS 1000LM потужністю 0,98 МВт. Цей котел використовує для вироблення теплової енергії відходи деревини. Завдяки застосуванню методу піролізу, тобто отриманню і спалюванню додатково піролізного газу, що утворюється під дією високих температур із природної сировини досягається підвищення ККД установки до 92%. До того ж зводиться до мінімуму викиди в атмосферу продуктів згоряння.

Здійснено заміну застарілих котлів НІІСТУ-5 на сучасні котли ARS, коефіцієнт корисної дії яких перевищує 91%. Такі котли встановлені на котельних по вулицях Медична, 4, Джерельна, 2А, у Крихівцях по вулиці 21 Січня, 141. Нині завершено роботи по розробці проектно-кошторисної документації на переобладнання котелень по вулиці Чорновола, 130 і Чорновола, 47 з природного газу на альтернативні види палива.

Наше підприємство прагне застосовувати високоефективну технологію спалювання природного газу, яка розроблена і використовується на італійській фірмі «RIELLO». Пальники цієї фірми зарекомендували себе, як надійне високоефективне обладнання, яке автоматизує процес спалювання природного газу у відповідності із температурою зовнішнього середовища. Пальники фірми «RIELLO» дають найбільш ефективний процес утворення факелу, що дає можливість досягати ККД в межах понад 91% і таким чином відмовитися від застарілих подових пальників. Нині пальники фірми «RIELLO» встановлені в ряді котелень по вулицях Федьковича, 91А, Дорошенка. Нині на завершальному етапі роботи по встановленню цих пальників на котельних по вулицям Довга, 68А, Тролейбусна.