• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Казав пан – кожух дам…

 

Газета «Західний Кур’єр» № 3 (1524) від 21.01.2016

Процедуру зменшення вартості опалення при недогріві помешкань і плату за тепло, залежно від температури повітря, у Івано-Франківську застосовують уже багато років…

Втомилися скаржитися?

Чи багато скарг на недогрів помешкань надходить від іванофранківців, ми вирішили поцікавитися у службі оперативного реагування міськвиконкому. Там повідомили, що впродовж кількох останніх років кількість скарг на якість теплопостачання у місті відчутно зменшилася. Наразі на недогрів помешкання зареєстрована всього одна скарга з однієї із квартир у будинку на вул. Хоткевича. Таку ж інформацію, майже слово у слово, нам підтвердили й у диспетчерській «Івано-Франківськтеплокомуненерго». Чи то й справді у місті проблем з опаленням нема, чи то люди просто втомилися скаржитися, бо комунальники їх ігнорують?

Тепла підлога і холодні стіни

«Звернень бувало багато, до десяти на місяць, – каже заступник директора державного міського підприємства «Івано-Франківськтеплокомуненерго» з розрахунків та реалізації послуг Ігор Угриновський. – Але лише у тридцяти з трьох тисяч квартир підтвердилась відповідна проблематика і це не має масового характеру. Всі проблемні адреси ми знаємо напам’ять».

За словами І. Угриновського, найпроблемнішими є квартири на перших поверхах панельних будинків, а недогрів помешкань не завжди залежить від низької температури теплоносія. У більшості випадків до цього призводять неутеплені вікна і двері, заповітряні стояки опалення чи засмічені батареї. «Буває і втручання в систему. Скажімо, робив собі хтось «теплу підлогу» і тепер квартири у сусідів холодні. Але це поодинокі випадки», – наголошує І. Угриновський.

Сертифікований градус

«За останні три роки я пригадую лише один випадок, коли мешканець нам сам приніс акт про недостатню температуру у квартирі», – каже І. Угриновський і запевняє, що на всі скарги від споживачів тепловики реагують належним чином. За його словами, комісія приходить до скаржника, попередньо обумовлюючи час і дату так, щоб на дворі був мороз. При цьому мешканців просять перед візитом комісії не провітрювати квартири чи не включати обігрівачі, щоб була змога зафіксувати реальну температуру у приміщенні, на обігрів якого є скарги.

«Комісія приходить з сертифікованим термометром, ставить його переважно на стіл, який встановлюють посередині приміщення, вимірює температуру і складає акт, – пояснює процедуру І. Угриновський. – Звичайно, якщо у квартирі шпарини у вікнах, чи власники самовільно поміняли радіатори опалення і поставили, скажімо, з меншою кількістю ребер, разом з актом інспектор вручає їм i припис про утеплення вікон чи приведення у відповідність батарей. Але здебільшого споживачі у нас адекватні і таких випадків є одиниці».

Аналогічна процедура, за словами І. Угриновського, застосовується і при скаргах на низьку температуру гарячої води. «Гаряча вода за нормативами має бути від 50-ти до 75-ти градусів. Якщо вона не має 50-ти градусів, то вважається холодною», – пояснює він. Але мешканці уже практично не скаржаться на гаряче водопостачання, бо більшість ним уже й не користується, давно встановивши собі бойлери.

Заступник директора «Теплокомуненерго» також зазначив, що більшість іванофранківців уже давно сплачують лише за реально спожите тепло, бо 80% багатоповерхівок обладнані будинковими лічильниками тепла. (Свого часу Івано-Франківськ був серед лідерів в Україні по їх встановленню, але зараз, на жаль, чимало лічильників покрали). А там, де їх нема, рахунки за тепло залежать від температури зовнішнього повітря ще з 2002 року, відколи відповідне рішення ухвалила міська рада. «Коли тарифи затверджувала ще міська рада, це було передбачено у її рішеннях і прописано у наших угодах, – каже І. Угриновський. – Потім, коли затвердження тарифів передали до компетенції національної комісії – регулятора послуг, вона цю норму вилучила. І тільки наприкінці минулого року її вирішили знову повернути».

Хвалимир ВЛАДІВ