• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Котельня на деревині взяла на себе теплопостачання «Пасічної»

Котельня на деревині взяла на себе теплопостачання «Пасічної»

Zapusk Kotel 1511

15 листопада до котельні, що на вулиці Тролейбусна, 40а висадився потужний «десант» журналістів і телеоператорів, аби розповісти про запуск новітньої котельні, що працюватиме на відходах деревини. Реконструкція цієї котельні здійснюється в рамках співпраці і залученням інвестиційних коштів ЄБРР та грантових кошів Шведської Агенції Міжнародного Розвитку (SIDA).

Ознайомитися з роботою котельні, що забезпечує теплом та гарячою водою один з найбільших спальних районів обласного центру приїхав міський голова Руслан Марцінків, перший заступник міського голови Микола Вітенко і депутат міськради Андрій Строїч.

Як ми вже повідомляли, у понеділок, 13 листопада відбулося запалювання вогню в топці котельні і станом на ранок середи, 15 листопада, котельню, що споживає деревинну тріску було виведено на потужність, яка дозволила загасити газовий котел, що забезпечував дотепер теплом та гарячою водою тепловий район «Пасічна». Отже, нова котельня взяла на себе функцію теплопостачання такого великого спального району. Литовські фахівці з фірми «ENERSTENA», які здійснюють монтаж і наладку всіх агрегатів новітнього об’єкту теплогенерації на Прикарпатті, продовжують відпрацювання усіх параметрів та систем автоматизації і контролю в «гарячому режимі» і виводять котельню на проектний режим роботи – 4 МВт.

F Zapusk Kotel 1511

Директор ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Василь Рущак зазначає, що у подальшій роботі котельня на деревині буде забезпечувати потреби в теплі та гарячій воді у зимовий період до температури -100 С навколишнього середовища. При більш низьких температурах будуть, так би мовити, «підставляти плече» резервні котли на природному газі, що працювали донедавна основними. Це зменшить споживання газу і дозволить суттєво економити високовартісний експортний енергоносій. У літній період, коли НАК «Нафтогаз України» не виділяє ліміти на природний газ, котельня на деревині буде забезпечувати гарячою водою споживачів цілого мікрорайону «Пасічна» аж до обласної лікарні.

Ігор Ляпін, який нині керує відпрацюванням всіх систем новітнього обладнання в режимі «гарячого старту» каже, що фахівці фірми «ENERSTENA» мають чималий досвід пуску в експлуатацію такого обладнання. Наша котельня одна з менш потужних. Перед тим литовські спеціалісти запускали котельню, що працює на деревині потужністю 40 МВт. Аналогічна котельня вже працює на півдні України, а також ряд котелень у Литві, Франції. Нині литовські фахівці виконують пуско-налагоджувальні роботи у Данії.

Міський голова Руслан Марцінків задоволений побаченим і наголошує, що це є черговий крок на шляху енергетичної незалежності нашого міста. Він не намірений зупинятися на досягнутому. «Ми не стоїмо на місці і наступний проект котельні на біопаливі плануємо реалізувати на вул. Дорошенка, у перспективі – котельня на вул. Симоненка,» – наголосив очільник міста.