• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Облік теплової енергії і розвиток ІТП

Облік теплової енергії і розвиток ІТП

Lich 29 11

На сьогодні прилади обліку теплової енергії встановлені у 99,46% багатоквартирних житлових будинках, що отримують централізоване теплопостачання від ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго, – повідомляє начальник відділу з енергозбереження підприємства Богдан Цікель.

Тепловий лічильник – це прилад для обліку теплової енергії багатоквартирного житлового будинку основним призначенням якого є вимір спожитої кількості тепла. Для споживачів багатоквартирного будинку установка приладу обліку теплової енергії замінює систему оплати: від сплати за нормативом, на систему оплати за фактично спожите тепло. У підсумку сума платежів виходить суттєво менша.

Розуміючи це і нинішнє значне зростання тарифів, на підприємстві зробили все, аби напередодні опалювального сезону встановити прилади обліку теплової енергії там де їх ще не було встановлено досі або де вони були попередньо викрадені зловмисниками.

Решта 4 будинки, де ще не встановлено теплових лічильників, це ті багатоповерхівки, де нема фізичної можливості для їхнього монтажу чи ті, де переважна більшість мешканців у попередні роки отримала дозвіл від місцевої влади і встановили індивідуальне опалення. Тому нині монтаж приладу обліку в таких будинках призведе до значного зростання тарифу оплати для решти мешканців, що є споживачами послуги ДМП, адже буде фіксуватися теплове навантаження цілого будинку.

Як розповідає Богдан Михайлович, працівники відділу з енергозбереження щомісяця протягом трьох днів здійснюють зняття показників приладів обліку теплової енергії за допомогою приладу дистанційного зчитування показників «Psion». Проте там, де нині вже встановлені індивідуальні теплові пункти (ІТП), на сервері підприємства відбувається дистанційне погодинне відстежування і облік роботи лічильників водомірної підтримки опалення, лічильника спожитої гарячої води, лічильник використання електричної енергії та прилад обліку спожитої теплової енергії за допомогою сучасної автоматизованої системи «SСADA».

29 11 ITP

Нагадаємо, що завдяки плідній співпраці нашого підприємства та на кредитні кошти Інвестиційної Північної Екологічної Фінансової Корпорації (NEFCO) та кошти «Шведського агентства з питань міжнародної співпраці та розвитку» (SIDA), в нашому місті встановлено 59 блочних індивідуальних теплових пунктів (ІТП) в районі вулиць Довга-Карпатська, а також Федьковича, Пасічна, Горбачевського.

Це дає змогу здійснювати подачу теплоносія споживачам у багатоповерхових будинках у відповідності із температурою зовнішнього середовища, дає економію енерговитрат і зменшує фінансове навантаження на жильців.

У відповідності із договором, укладеним з Литовською фірмою AO «Axis Industries» про виготовлення, монтаж та сервісне обслуговування 59 ІТП, литовські фахівці здійснюють доводку систем автоматизованого обладнання щодо кожного окремого теплового пункту.

Враховуючи позитивні тенденції з енергозбереження, на які спрямована політика держави та плідну співпрацю нашого підприємства із Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) та Швецької агенції з питань міжнародної співпраці та розвитку» SІDA, на кошти цих інвесторів у наступному році буде встановлено 170 ІТП у мікрорайонах житлових будинків вулиць Дорошенка – Довженка – Сухомлинського та мікрорайонах вулиць Тролейбусна – Хіміків, Хоткевича – Надвірнянська.