• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Тарифний шок: в Івано-Франківську зросла вартість за тепло – далі подорожчання холодної води й газу (відео)

Інтернет-сайт «zmist.if.ua» 26.02.2019 – 15:06

Zmist 0602

З 1 січня 2019 року в місті Івано-Франківську зросли тарифи на послуги теплопостачання.

Ціна для населення на послуги теплопостачання, згідно з новими тарифами, зросла на 17%.

Про це журналістам розповів Ігор Угриновський, заступник директора ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго”, – пишуть Версії.

Kit Zmist 060219

“У зв’язку зі зростанням ціни на газ з 1 листопада ми підготували відповідні документи і подали на коригування тарифів у національну комісію. Тарифи були відкориговані і ми з 1 січня 2019 року вже їх застосовуємо. Ціна для населення на послуги теплопостачання, згідно цих тарифів, зросла на 17%. Відповідно те нарахування, яке побачили мешканці в лютому місяці, адже, ми нарахували за січень 2019 року, там звичайно мешканці бачать збільшену ціну. Але потрібно врахувати, що зросла одиниця продукції, тобто одна гігакалорія. Тобто, січнева платіжка містить, як зростання вартості, так і зростання кількості тепла. “, – відзначив Ігор Угриновський.

Посадовець пояснює, що структура тарифу містить багато складових. Основні з них – це ціна газу, яка становить близько 85% всієї вартості тарифу. Також сюди входить електроенергія, холодна вода, заробітна плата й інші комплектуючі.

“Незважаючи на те, що ціна газу зросла з листопада, наші тарифи зросли з січня. Тобто, ми купували дорогий газ у листопаді-грудні, а змогли підняти ціну в січні місяці. Аналогічна ситуація з холодною водою. Попередній раз нам коригували тарифи ще в 2014 році. Це означає, що ціна води закладена ще 5 років тому. На сьогоднішній день ми бачимо, що відбулося неодноразове зростання вартості електроенергії і холодна вода вже буде зростати з 1 березня. Я вже не говорю про зростання мінімальної заробітної плати. Тобто, ті діючі тарифи, які зросли з 1 січня вже не покривають цілком собівартості. А ми вже маємо зростання з 1 січня мінімальної зарплати і з 1 березня будемо мати зростання вартості холодної води”, – додав заступник директора ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго”.

Також Ігор Угриновський заявив, що перспективно Уряд планує зростання ціни газу з квітня місяця. Однак, тарифна політика ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго” залежатиме від зростання основних складових собівартості.

“Передбачається, що ціна газу з квітня місяця зросте. Ми бачимо, що буде зростання ціни холодної води й каналізації. Відповідно це потягне зростання послуги гарячого водопостачання й центрального опалення. Адже, наш теплоносій – це є вода. Зростають соціальні гарантії, тобто, мінімальна заробітна плата. Відповідно ми повинні проіндексувати заробітні плати. Тому в ракурсі подорожчання основних складових тарифу ми передбачаємо, що з квітня місяця вже з новою ціною газу буде знову відкорегований тариф. Але все буде залежати від позиції держави та Національної комісії”, – пояснив Ігор Угриновський, заступник директора ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго”.

Відео: Телеканал «Третя Студія».