• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Тепловим лічильникам – надійний захист

Тепловим лічильникам – надійний захист

11 Cikel

Зважаючи на постійне зростання тарифів на послуги ЖКГ, питання економії енергоносіїв стає все більш актуальним. Нині одним з найважливіших компонентів побудови такої системи економії є установка лічильників тепла на системи опалення житлових багатоквартирних будинків. Головне завдання цих приладів – фіксувати величину теплової енергії, використаної за певний проміжок часу, внаслідок чого споживач буде сплачувати лише за фактично спожите тепло.

Тепловий лічильник – це індивідуальний прилад для обліку теплової енергії опалення багатоквартирного будинку основним призначенням якого є вимір кількості тепла, споживаного системою опалення окремогобагатоквартирного будинку.

Після встановлення лічильника тепла на будинок власники квартир починають платити не за відпущене за нормативами тепло, а за реально спожите. Вартість спожтого тепла потім розподіляється між квартирами за їхньою площею або за індивівдуальними квартирними лічильниками, якщо такі встановлені. 

Варто зазначити, щолічильник тепла – не засіб економії, а лише необхідний і стимулюючий до неї чинник. Він фіксує реальну величину теплової енергії, використаної за певний час. Для споживача установка приладу обліку теплової енергії лише замінює систему оплати:відсплати за нормативом, на систему оплати за фактично спожите тепло.  У підсумку  сума платежів виходить суттєво менша.

У 2008 році на основі співфінансування за субвенції з державного бюджету та за кошти ДМП «ІФ ТКЕ» на заходи з енергозбереження і оснащення інженерних вводів багатоквартирних житлових будинків засобами обліку споживання води і теплової енергії по місту було встановлено 80% теплових лічильників на багатоквартирних житлових будинках, що отримували теплову енергію від котелень ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго».

Проте за період із жовтня 2009 по лютий 2016 років зловмисниками було викрадено та пошкоджено 136 теплових лічильників, часто разом із запірною арматурою. Варто наголосити, що вартість одного приладу обліку тепла коливається в межах 20-30 тисяч гривень, проте зловмисники часто-густо крадуть латунні витратоміри, нищать прилади обліку, здаючи в пункти прийому металобрухту за копійки.

Керівництво нашого підприємства неодноразово робило заяви до правоохоронних органів щодо боротьби із зловмисниками, письмово зверталося до балансоутримувачів багатоповерхівок, аби вони забезпечили надійне зберігання дороговартісного обладнання в теплових вузлах будинків, закликало усіх мешканців міста бути пильними до тих, хто несанкціоновано проникає і здійснює якісь роботи в теплових вузлах і підвальних приміщеннях багатоповерхівок і негайно повідомляти про такі випадки правоохоронні органи.

Станом на жовтень-грудень 2015 року за рахунок коштів підприємства було встановлено 19 теплових лічильників в тих будинках, які забезпечили надійне зберігання обладнання. Нині залишається відкритим питання про встановлення 124 теплових лічильників. Ми закликаємо мешканців багатоповерхівок самоорганізуватися, а також звертаємося до балансоутримувачів належним чином облаштувати приміщення, де знаходяться прилади обліку теплової енергії, встановити надійні двері і колодки, аби після цього стало можливим встановити прилади обліку тепла там, де вони були викрадені зловмисниками.

Начальник відділу з енергозбереження

ДМП «ІФ Теплокомуненерго»

Богдан Цікель.