• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

17.01.2024 – 19:06 Інтернет-сайт «Версії Іф»

Автор Ігор Михальчишин

На Івано-Франківщині більше не діє мораторій на відключення комунальних послуг за борги. Хто зі споживачів опинився під загрозою залишитись без світла та тепла?

Мешканці Івано-Франківська боргують «Івано-Франківськтеплокомуненерго» та «Прикарпатенерготрейду» понад пів мільярда.

Про це в ефірі «Про головне в деталях» повідомили заступник директора з розрахунків і реалізації теплової енергії ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Ігор Угриновський та заступниця директора з питань обслуговування клієнтів ТОВ “Прикарпатенерготрейд” Тетяна Шутка.

«Заборгованість споживачів, а саме населення, на сьогодні складає 200 мільйонів гривень. Щомісяця ми нараховуємо близько 60 мільйонів, тобто в нас є заборгованість чотиримісячної давності. З цих 200 мільйонів близько 100 мільйонів – протермінованої заборгованості «,- розповів Ігор Угриновський про борги франківців за тепло.

З електрикою ситуація не краща.

«Ми є невеликою областю, і в нас тільки по побутових споживачах борг 112 мільйонів – це протермінована заборгованість. Загальна заборгованість – 350 мільйонів. Ця цифра – загрозлива», – додала Тетяна Шутка.

29 грудня Кабмін скасував заборону на припинення надання житлово-комунальних послуг споживачам, які мають заборгованість з їхньої оплати. Тож тепер постачальники послуг можуть відключати споживачів за борги.

В уряді пояснили, що скасували мораторій на відключення користувачів від житлово-комунальних послуг через те, що збільшилися неплатежі. Також там відмітили, що найбільш дисциплінованими платниками виявилися субсидіанти, які побоювалися «злетіти із субсидії» за борги, та пенсіонери, які мають звичку платити вчасно. А от фінансово забезпечені громадяни натомість почали зловживати певними нормами й накопичили чималі борги за електроенергію.

Це підтвердили і франківські постачальники послуг.

«Для людей, в яких немає достатнього рівня доходів, держава дала інструмент – субсидії. Їх зараз не затримують. А споживачі, які можуть платити і мають можливості для цього – вони дозволяють собі не платити. Але вони дуже добре розуміють, коли настає момент і їх можуть вимкнути. Скасування мораторію уже потягнуло за собою зростання рівня відвідуваності центру обслуговування клієнтів – вона зросла майже на 50%», – відмітила Тетяна Шутка.

Водночас заступниця директора з питань обслуговування клієнтів ТОВ «Прикарпатенерготрейд» розповіла, чи застосовуватимуть вимкнення для боржників.

«Наше підприємство не толерує вимкнення. В нас не стоїть мета – вимкнути споживача. Ми комунікуємо, відправляємо СМС, пишемо Viber-повідомлення, пишемо на електронну пошту, телефонуємо безпосередньо. Тобто вимкнення – це вже крайній крок, на який ми намагаємось не йти, бо завжди даємо споживачу можливість врегулювати це питання», – розповіла Тетяна Шутка.

Відключати окремі квартири від тепла в ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» не можуть.

«Злісних боржників в нас є десь 10% від загальної кількості споживачів. Там є різні квартири і в різних районах Івано-Франківська. Частіше залежить від платоспроможності і величини квартири, бо чим більша квартира, тим більші нарахування. Найбільші проблеми в нас з квартирами, де люди виїхали за кордон, а опалення нараховується не залежно від того, присутні люди в квартирі чи ні. При діючій системі, на жаль, окремо вимкнути квартири не можна. А з гарячим водопостачанням ситуація інша, але в нас не так багато споживачів, яким ми надаємо цю послугу. Тому потрібно комунікувати. Наразі відключитися від споживання можна тільки від’єднавши батареї – отримати для цього відповідний дозвіл», – відмічає Ігор Угриновський. Тому франківців просять або погасити наявні заборгованості, або звертатись до компаній постачальників й домовлятись щодо реструктуризації боргу. У разі несплати на загальну суму буде нараховуватися пеня, а згодом штрафи та відключення від послуг.