• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

22.02.2023 Інтернет-сторінка газети «Західний Кур’єр»

Зміни до Постанови Кабінету міністрів України передбачають відшкодування пільг та субсидій для громадян, що мають індивідуальне опалення в багатоквартирних житлових будинках в частині витрат теплової енергії на функціонування внутрішньо-будинкових систем опалення будівлі та опалення місць загального користування.

Про це наголошує Ігор Угриновський, начальник управління з реалізації теплової продукції та роботі з абонентами ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго», пише “Західний кур’єр”.

У зв’язку із введенням в дію в повному обсязі з 1 травня 2019 року нового Закону України «Про житлового-комунальні послуги» від 09.11.2017 року №2189-VIII та враховуючи вимоги Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» від 09.06.2018р. № 2119-VIII виникла необхідність переходу на нову систему взаємовідносин, що виникатимуть у процесі надання та споживання комунальних послуг.

Зокрема, змінюється порядок розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг. Порядок такого розподілу визначено:

Методикою розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, що затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 28.12.2018 №315 (далі – Методика).

Методикою передбачено що частина теплової енергії спожитої будинком розподіляється також і на квартири та юридичні особи де встановлено автономне опалення.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 року №409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» (із змінами, які вносяться постановою КМУ від 29.07.2022р. № 839) передбачено відшкодування пільги та субсидії для громадян, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення на оплату послуги з постачання теплової енергії (в частині витрат теплової енергії на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень, функціонування внутрішньо-будинкових систем опалення будівлі/будинку).

Оформити відповідну допомогу від держави на сплату комунальних послуг споживачі мають можливість: через органи соціального захисту, а з грудня 2022 р. через Пенсійний фонд України.

Як подати документи на призначення субсидії online на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України:

– Для оформлення житлової субсидії громадяни подають заяву про призначення та декларацію про доходи і витрати.

Це можна зробити online – в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Для авторизації необхідно використовувати кваліфікований електронний підпис (КЕП).

Алгоритм дій наступний:

заходимо на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/);

авторизуємось для входу в особистий кабінет за допомогою КЕП – вказуємо назву Акредитованого центру сертифікації ключів, який згенерував КЕП, обираємо файл ключа та вводимо особистий пароль;

в особистому кабінеті обираємо розділ “Комунікації з ПФУ” й натискаємо на пункт “Заява на житлову субсидію чи пільгу”;

перед формуванням заяви готуємо скановані копії документів, надаємо згоду на дистанційне інформування, натиснувши кнопку «Продовжити»;

обираємо пункт «Заява про призначення та надання житлової субсидії»;

заповнюємо відповідні поля онлайн-форми;

додаємо скановані копії документів, натиснувши кнопку «Додати файл»;

натискаємо кнопку «Сформувати заяву», розміщену в кінці онлайн-форми. Автоматизована система перевірить повноту заповнення заяви. Якщо помилок не виявлено, можна переходити до фінального кроку;

накладаємо цифровий підпис та надсилаємо документи до Пенсійного фонду України.

За ходом розгляду заяви на призначення субсидії можна стежити в особистому кабінеті в розділі “Мої звернення” – “Статус звернення”.