• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Чим рік завершується і що попереду

Чим рік завершується і що попереду

F1 Підсумки року 28 12

Завершується рік 2016. Як він минув, які приніс здобутки щодо розвитку теплогенеруючого господарства ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» та які подальші перспективи на 2017 рік? Про все цe говорить директор підприємства Василь Рущак.

Рік 2016 був не простим, але тим не менше приніс певні суттєві здобутки в напрямку розвитку теплогенеруючого господарства підприємства та модернізації основних потужностей.

Так, завдяки плідній співпраці нашого підприємства і на кредитні кошти Інвестиційної Північної Екологічної Фінансової Корпорації (NEFCO) та кошти «Шведського агентства з питань міжнародної співпраці та розвитку» (SIDA), в нашому місті встановлено 59 блочних індивідуальних теплових пунктів (ІТП) в районі вулиць Довга-Карпатська, а також Федьковича, Пасічна, Горбачевського. Нині на сервері підприємства відбувається дистанційний погодинний моніторинг і облік роботи лічильника водомірної підтримки опалення, лічильника спожитої гарячої води, лічильник використання електричної енергії та приладу обліку спожитої теплової енергії за допомогою сучасної автоматизованої системи «SСADA». Тобто можна спостерігати якими були і на даний час є витрати гарячої води, газу і електроенергії, скільки спожито теплоносія і гарячої води в даному контретному будинку, де встановлено ІТП, впродовж кожної доби.

26 грудня відбулося урочисте відкриття реконструйованої та модернізованої котельні, що на вулиці Військових Ветеранів,8А. Ці роботи було виконано за кошти Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) та уряду Швеції. Тут встановлено 4 сучасні водогрійні жаротрубні італійські котли потужністю 2 МВт кожний. Реконструкція дала можливість здійснити повну автоматизацію та диспетчеризацію котельні, заміну насосного та іншого котельного обладнання на нове енергозберігаюче та енергоефективне, встановлення сучасного пункту хімічної підготовки води, тощо.

Тепер котельня працює у цілковито автоматичному режимі – без персоналу. Раніше задля її обслуговування доводилося додатково залучати дев’ятьох осіб. Всі дані автоматично надсилаються до аварійно-диспетчерської служби.

Наближаються до завершення роботи з модернізації та реконструкції котельні, що на вулиці Медичній, 17. Ця котельня забезпечує теплом та гарячою водою такі соціально-важливі об’єкти обласного центру як державний онкологічний диспансер та обласна психоневрологічна лікарня № 3. Тут, під час першої частини модернізації, встановлено два сталеві водогрійні жаротрубні котли потужністю 820 КВт кожний італійської фірми «Riello», забезпечена автоматизована безпека та регулювання котлів, а також встановлено італійські автоматизовані пальники цієї ж фірми. Нині це обладнання працює у штатному режимі.

Відповідно до плану модернізації цієї котельні змонтовано і проходять пуско-налагоджувальні роботи сучасного твердопаливного водогрійного котла виробництва котлозаводу «Крігер», який працюватиме на деревинній трісці. Потужність котла – 800 КВт. Процес паливоподачі буде автоматизовано за принципом «рухомого дна». За якістю процесу спалювання деревинної сировини слідкуватиме система очистки димових газів з приладами вимірів СО, NOx, O2, та вмісту пилу у димових газах із системою їх очистки. Передбачена гідравлічна система золовиділення для розвантаження та транспортування донної золи. Урочисте відкриття котельні на Медичній, 17 заплановано на січень 2017 року. Пуск твердопаливного водогрійного котла дасть можливість суттєво зменшити використання природного газу при виробництві теплової енергії та гарячої води. Цей проект також здійснюється завдяки співпраці та за кредитні кошти ЄБРР.

Розпочато роботи з реконструкції котельні, що на вулиці Тролейбусній, 40А, яка передбачає окрім встановлення котла, що працюватиме на біопаливі (відходи деревини), будівництво складу для зберігання і накопичення альтернативного виду палива, спеціальної установки для перемелювання деревини на тріску, а окрім цього ще й забезпечення усіма відповідними технічними засобами.

Представники литовської фірми «ЕNERSTENA» з міста Каунас, які стали переможцями тендеру з реконструкції котельні, розпочали роботи з підготовки заливки фундаменту для котла потужністю 4 МВт, що працюватиме на відходах деревини. Модернізована котельня стане до ладу у 2017 році.

У 2016 році було замінено біля 1 км теплотраси на попередньоізольовані труби, прокладено теплотрасу, яка з’єднала стадіон «Рух» із котельнею, що на вулиці Чорновола, 130.

Протягом літнього періоду було практично завершено 100% встановлення приладів обліку теплової енергії в багатоквартирних житлових будинках наших споживачів.

Як я вже зазначав, 2016 рік був непростим у фінансовому плані. Через дію Постанови Кабміну № 217 відбувалося розщеплення коштів абонентів при оплаті послуг за теплопостачання, коли 80-90% сум автоматично розщеплювалося і перераховувалося на рахунок НАК «Нафтогаз України». Підприємство опинилося на голодному фінансовому пайку, коли коштів ледь вистачало на зарплату працівникам ДМП. Проте підготовка до опалювального сезону 2016/2017 не припинялася ні на один день. І нині, як засвідчили на засіданні оперативного штабу з проходження опалювального сезону, він проходить у злагодженому режимі.

Щодо планів на 2017 рік. Ведуться роботи по контракту з ЄБРР щодо реконструкції магістральної теплової мережі по вулиці Стуса з підключенням споживачів двох мікрорайонів вул. Хоткевича та Надвірнянська.

Планується здійснення реконструкції котельні, що на вулиці Довга, 68А зі встановленням новітнього газового котла потужністю 8 МВт та заміни існуючого котельного обладнання на нове енергозберігаюче та енергоефективне.

Погоджений з ЄБРР проект реконструкції та модернізації котельні на вулиці Дорошенка, 28А із встановленням котла на біопаливі потужністю 3 МВт і допоміжним обладнанням та складом для біопалива.

Передбачено влаштування індивідуальних теплових пунктів (ІТП) в багатоповерхових житлових будинках та бюджетних закладах міста, теплоносій до яких постачається від котелень, що на вулицях Дорошенка, 28А, Тролейбусна, 40А та ЦТП Надвірнянська, 44А та Хоткевича, 34А.

Хочемо здійснити демонтаж існуючих теплових мереж та проклаcти новий трубопровід теплової мережі з використанням попередньо-теплоізольованих труб (з переходом з чотирьохтрубної системи теплопостачання на двотрубну систему) у мікрорайонах Дорошенка та Тролейбусна.

Отже планів на наступний 2017 рік достатньо, що має дати суттєве енергозбереження та енергоефективність використання теплогенеруючого обладнання. Також залишається актуальним питання підготовки теплового господарства до опалювального сезону 2017/2018.