• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Чому високі рахунки за тепло

Чому високі рахунки за тепло

F Ugrynowsk 15 02

На сьогодні суспільство найбільше турбують рахунки, які населення почало отримувати за централізоване теплопостачання за січень 2017р. І цифри, щиро кажучи, не є втішними. Січень, порівнюючи з останніми декількома роками, виявився по середніх показниках, значно холоднішим. Отже, спробуємо зрозуміти, чому платіжки за тепло виявилися суттєво більшими від, скажімо, минулорічних.

Складовою розрахунків вартості є два чинники:

-тариф за тепло;

-кількість фактично використаного тепла у звітному місяці.

Щодо тарифної політики то зазначимо, що її визначає Національна комісія (НКРЕКП), що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Порядки розрахунків встановлені Кабінетом Міністрів України за поданням Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. НКРЕКП – єдина організація яка встановлює тарифи для усіх споживачів ДМП «ІФТКЕ», а встановлення тарифів чітко регламентовано «Порядком формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води», затверджено постановою НКРЕКП від 24.03.2016 року № 377.

Щодо кількості тепла, то воно визначається двома методами, які регламентовано “Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення”, які затверджені постановою КМУ № 630 від 21.07.2005року: “У разі встановлення будинкових засобів обліку теплової енергії споживач оплачує послуги згідно з їх показниками пропорційно опалювальній площі квартири». У разі їх відсутності - на підставі середньозважених для відповідного населеного пункту показників споживання теплової енергії поточного розрахункового періоду, виставлених споживачам згідно з показниками будинкових засобів обліку теплової енергії, які перебувають на абонентському обліку виконавця послуг.

ДМП «ІФТКЕ» надає тепло до 555 житлових будинків на абонентському обслуговуванні. У 545 – встановлено загальнобудинкові прилади обліку теплової енергії.

Розрахунок проводиться окремо по кожному будинку. До нарахування квартирам використовують кількість теплової енергії яку використав будинок за мінусом нарахувань на юридичні особи (якщо такі розміщені у будинку, і мають спільний з ним облік). В межах одного будинку ціна за 1 м² єдина.

У різних будинках ціни за 1 м² різні, адже будинковий прилад теплової енергії обліковує фактичну кількість тепла, що використано саме у житловому будинку. Її кількість залежить від багатьох факторів: матеріалу стін будинку, його поверховості, площі, кількості відключених квартир, наявності приладів опалення в місцях загального користування, температурного режиму у квартирах споживачів (навіть чи закривають мешканці двері у під’їздах) тощо.

При нинішній встановленій НКРЕКП вартості газу – 6809 грн./м2, вартості електроенергії – 2,36 кВт./год. що зросли за останній рік в декілька разів, годі сподіватися невисокої вартості тепла. Також слід врахувати і температуру зовнішнього повітря, що за останні 5 років була найнижчою і середньомісячний показник становив (– 5,7 ˚С).

Враховуючи вищевказані фактори стає зрозуміло, що рахунки за тепло – відповідні, а середньомісячний тариф становить 35 грн./м2.

Є звичайно тарифи, які нижчі від зазначеної величини, а є – значно вищі. Це пов’язане, у першу чергу, від збереження тепла у самому будинку.

Тож питання теплозбереження набуває особливо вагомої сили. Адже вплинути на тарифну складову ми, на разі, не в силі. Отже, залишається навчитися максимально ефективно використовувати тепло, що постачають теплогенеруючі підприємства та споживати його менше.

А для цього потрібно здійснити ряд енеоргозберігаючих робіт: провести енергоаудит будинку, якій наочно продемонструє де найбільше існує втрат теплової енергії. Наступним кроком мало би стати утеплення стін пінопластом, утеплення горища, підвалу із заміною підвальних розгалужень теплових, водяних та каналізаційних мереж. Адже підтоплені теплові мережі втрачають тепло, яке ще не встигло дійти до споживачів. Заміна вікон на металопластикові та енергоощадні і утеплення під’їздів – невід’ємна частина програми енергозбереження. Це істина, яка безспосередньо впливає на кількість спожитої теплової енергії окремим будинком. Нині в нашій країні існує ряд державних програм з енергозбереження, якими варто скористатися. Іншого рішення, на разі, нема.

Так, усі ці заходи вимагають залучення значних коштів, які здатні спільно здійснити колектив співмешканців будинку. Але починати слід з найпростішого: навчитися бути НЕ БАЙДУЖИМ, коли бачимо розбите вікно у під’їзді чи незачинені двері. Будьмо газдами у своєму домі!

Заступник директора з розрахунків і реалізації теплової енергії

Ігор Угриновський