• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Пт: 8-16
    Обід: 12-13

 

12.05.2021

У Постанові КМУ № 420 від 14 квітня 2021 року, в яку внесли зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, йдеться, що з 01 травня 2021 року змінилися умови призначення житлової субсидії.

Коли та куди подавати заяви

Приймати документи будуть управління соціального захисту населення районних державних адміністрацій з травня по вересень. Якщо людина принесе заяву і декларацію 30 вересня, то субсидію будуть призначати з 1 травня. Крім заяви, потрібно подати декларацію про доходи та витрати, договір найму (оренди) житла (за наявності), копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати ЖКП (за наявності).

Заяву можна подати особисто, надіслати поштою або подати онлайн через сайт Міністерства соціальної політики або через Єдиний портал електронних послуг.

У декларації потрібно вказувати:

площу житла;

відомості про осіб, які мешкають у квартирі або будинку;

дохід кожного з мешканців;

наявність автомобілів, з дати випуску яких минуло менш як 5 років;

витрати за останній рік, що перевищують 50 тис. грн;

інформацію про купівлю безготівкової або готівкової іноземної валюти, банківських металів (на суму понад 50 тис. грн);

відомості про наявність коштів на депозитних рахунках в розмірі понад 25-кратного розміру прожиткового мінімуму.

“Починаючи з травня, отримувачі субсидій повинні будуть подати нову заявку на її отримання. Заявки можна буде подавати протягом наступних п’яти місяців. Зробити це можна в тому числі онлайн або поштою. Які основні зміни? Наразі 92% українців, які отримують субсидії, отримують її у грошовій готівковій формі. З травня всі 100% будуть отримувати субсидію живими грошима”, – розповів прем’єр Денис Шмигаль.

Хто не отримає субсидії за новими правилами

“Якщо ви маєте на депозитному рахунку в банку більше ніж 100 тис грн, купуєте нову автівку або валюту одноразово на суму понад 50 тис грн – вам субсидію не призначать”, – підкреслив прем’єр.

Житлова субсидія не призначається, якщо будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї:

Якщо на 1 число місяця, з якого призначається житлова субсидія, має на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у сумі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня року;

Якщо на депозитному банківському рахунку (рахунках) особи є кошти у сумі, що перевищує 56 тис грн;

Якщо за рік до звернення по субсидію купили іноземну валюту або банківські метали на суму понад 50 тис грн;

Якщо перебували за кордоном безперервно понад 60 днів (без урахування відрядження, лікування, навчання або догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку);

Якщо не навчалися, не працювали й не мали офіційного статусу безробітного за інформацією податкової та Пенсійного фонду;

Якщо особа володіє автомобілем, з дати випуску якого пройшло менш як 5 років або якщо в сім’ї є більше одного автомобіля, з дати випуску якого пройшло менш як 15 років;

Якщо площа житла становить понад 130 м² для квартири та понад 230 м² для будинку;

Якщо сім’я має тримісячну заборгованість за комунальні послуги на суму, яка перевищує 340 гривень;

Якщо особа має заборгованість з аліментів.

Прем’єр наголосив, що для більшості отримувачів субсидій нічого не зміниться.

“Нові правила – це про справедливість. Коли держава збільшує та платить допомогу саме тим, хто цього потребує. Така політика стосується всіх соціальних виплат і процес справедливої верифікації – це державницька позиція, яку ми будемо підтримувати”, – додав він.