• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Відбулися відкриті обговорення

Відбулися відкриті обговорення

DSC 13791

04 грудня в актовому залі ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» відбулися відкриті обговорення проектів Постанов НКРЕКП про встановлення тарифів на теплову енергію та тарифів на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води за категоріями споживачів для ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго».

Головував на обговоренні завідувач сектором НКРЕКП в Івано-Франківській області Володимир Серединський, секретарем відкритих обговорень була Ірина Стасів – провідний економіст Відділу тарифної політики та планування нашого підприємства.

Володимир Серединський у своєму виступі зазначив, що на відкритому засіданні Комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яке проводилося 23 листопада 2018 р., було схвалено проекти наступних Постанов НКРЕКП:

«Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання для потреб населення для ДМП «ІФТКЕ та внесення змін до попередніх Постанов НКРЕКП»;

«Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання для потреб бюджетних організацій та інших споживачів крім населення»;

«Про встановлення тарифів на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, що надаються населенню»

«Про встановлення тарифів на послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, що надаються для потреб бюджетних організацій та інших споживачів крім населення»;

«Про встановлення тарифів на послуги з централізованого постачання гарячої води, що надаються управителям багатоквартирних житлових будинків».

Проекти Постанов НКРЕКП разом із Протоколом відкритих обговорень, що відбулися в ДМП «ІФТКЕ» 07 листопада 2018 р. та всі обгрунтовуючі матеріали, необхідні для прийняття рішення, було оприлюднено на офіційному інтернет-сайті НКРЕКП 23 листопада 2018 р., з метою отримання зауважень і пропозицій. На сьогодні зауважень та пропозицій до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб та громадських організацій, які приймалися до 03 грудня 2018 р. в письмовому та електронному вигляді не поступало.

Під час обговорення директор ДМП «ІФТКЕ» Руслан Гайда у своєму слові зазначив, що 23 листопада керівництво ДМП «ІФТКЕ» було присутнє на відкритому засіданні НКРЕКП щодо коригування тарифів. Коригування тарифів проведено тільки в частині зміни ціни на газ. Керівництво нашого підприємства на засіданні зазначило, що коригування мало б відбутися і по інших складових структури тарифу, таких як зміна витрат на придбання води, водовідведення, електричну енергію, зростання фонду оплати праці та відрахувань на соціальні заходи, що нині відбулося по країні. Існуючий рівень заробітної плати на нашому підприємстві є найнижчий серед підприємств теплогенеруючої галузі. Але Комісією враховано коригування тарифів тільки в частині зміни ціни на природний газ, яка зросла із 01 листопада 2018 р., хоча в зв’язку з дотриманням процедури організації та проведення відкритого обговорення проекту рішення з питання встановлення цін (тарифів) тарифи планується ввести з 1 січня 2019 року. Витрати, які нестиме підприємство через зміну ціни на газ з 01 листопада для населення, для бюджетних установ, для інших споживачів (крім населення), будуть враховані при наступному перегляді тарифів. Однозначно це цінове навантаження падає на наше підприємство тягарем, адже складова вартості газу в тарифі становить 85%.

Антон Волочій, як голова профспілкової організації підприємства повідомив про вкрай важку ситуацію з оплатою праці працівникам. На сьогоднішній день низький рівень заробітної плати вплинув на відтік висококваліфікованих працівників робітничих професій. А це в свою чергу позначилося на тому, що на теплових районах не вистачає слюсарів-сантехніків, слюсарів-ремонтників, електрогазозварників. Підприємству вкрай важко вдається забезпечити безаварійну роботу.

У структурі діючого тарифу враховано середньозважений прожитковий мінімум для працездатних осіб в розмірі 1491,67 грн, при тому що середньозважений за 2018 рік становить 1921 грн. Крім того, зміна коефіцієнту співвідношення мінімальної тарифної ставки робітника 1 розряду до прожиткового мінімуму та коефіцієнту співвідношення мінімальної тарифної ставки робітника 1 розряду, зайнятого в експлуатації та обслуговуванні обладнання котелень, теплових пунктів, теплових мереж теж не врахована в скоригованому тарифі.

Тобто, на сьогоднішній день в структурі діючого тарифу середньомісячна заробітна плата працівника становить 3847 грн, в скоригованому мала б становити 6757 грн. При тому, що середньомісячна заробітна плата по промисловості Івано-Франківської області склала 7740 грн.

На завершення обговорення Володимир Серединський зазначив, що у відповідності до рішення НКРЕКП коригування тарифів відбувається по цілій Україні лише по газовій складовій через зростання ціни на природний газ.

Резолюцією відкритих обговорень стало: погодитись із схваленими проектами Постанов НКРЕКП. За результатами відкритих обговорень Протокол буде направлений до НКРЕКП для прийняття відповідних Постанов, які будуть оприлюднені в подальшому на офіційному інтернет-сайті НКРЕКП.