• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Концепція розвитку теплоенергетики і дії ДМП «ІФТКЕ»

Концепція розвитку теплоенергетики і дії ДМП «ІФТКЕ»

Rushchak V S 2105

Нещодавно віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко прокоментував схвалену Урядом України концепцію реформування системи теплопостачання, спрямовану на активізацію розроблення та впровадження на місцях регіональних програм модернізації цієї дуже важливої для населення України галузі.

Про шляхи і напрямки розвитку і модернізації найбільшого теплогенеруючого підприємства на Прикарпатті, яким на сьогодні є ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» в світлі озвученої урядової концепції, говорить директор ДМП «ІФТКЕ» Василь Рущак.

Ця урядова концепція розроблена спільно з міжнародними партнерами та експертами Світового банку і спрямована на реформування та вдосконалення галузі теплоенергетики в Україні. Вона має на меті впровадження на місцях регіональних програм модернізації систем теплопостачання, створення умов для впровадження енергозберігаючих технологій, а також функціонування сфери теплопостачання за принципом самоокупності та беззбитковості.

Наше підприємство впродовж останніх років послідовно здійснює політику співпраці з іноземними інвестиційними організаціями із залученням кредитних і грантових коштів задля модернізації теплового господарства підприємства та впровадження передових європейських технологій у виробництві теплової енергії.

Чільне місце тут займає співпраця із Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), з міжнародною Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO) та залученням грантових коштів Шведської Агенції Міжнародного Розвитку (SIDA) та уряду Швеції.

Результатом цієї співпраці вже маємо сучасну модернізовану котельню на вулиці Військових Ветеранів, 8а, котельню на вулиці Медичній, 17а, європейську за своїм рівнем обладнання котельню на альтернативному виді палива, що на вулиці Тролейбусна, 40а тощо.

Нині наше підприємство втілює в життя Проект ЄБРР № 39004 «Реконструкція та модернізація системи центрального теплопостачання міста Івано-Франківська». Відділ стратегічного розвитку та впровадження кредитно-інвестиційних проектів підприємства проводить тендерні операції по визначенню переможців серед підприємств, що прагнуть виконати модернізацію котельні на вулиці Довга,68а із встановленням нового, сучасного газового котла потужністю 9 МВт та модернізацію котельні на вулиці Дорошенка, 28 із встановленням котла на біопаливі потужністю 3 МВт.

Також за цим Проектом ЄБРР № 39004 протягом 2018-2019 років на теплових районах «Тролейбусна», «Дорошенка» та у мікрорайонах Хоткевича-Надвірнянська-Молодіжна буде здійснюватися встановлення 170-ти індивідуальних теплових пунктів (ІТП), включаючи проектування, монтаж, підключення, пуско-налагоджувальні роботи, введення в експлуатацію та навчання персоналу. Це дасть можливість мінімізувати втрати теплоносія, здійснювати ефективну подачу тепла, перейшовши з 4-ох на 2-трубну систему подачі теплоносія та у відповідності із температурою зовнішнього середовища і забезпечення абонентів гарячою водою. Впровадження ІТП – це крок до повної автоматизації процесу подачі теплоносія та гарячої води споживачам.Адже всі показники передаються і відстежуються в online режимі на моніторах Аварійно-диспетчерської служби підприємства.

Ефективна і енергоощадна робота підприємств теплоенергетики не можлива в нинішніх часах без постійної покрокової заміни зношених теплових магістралей. Тим більше, що нинішній передовий європейський досвід пропонує використання гнучких попередньо-ізольованих пластикових труб. Їх перевагою є надзвичайно висока енергоефективність, наднизькі втрати тепла, довговічність (термін служби – 50 років), зручність в експлуатації та швидкість у монтажу. У цьому році заплановано здійснити 100% заміну зношених теплових мереж на нові попередньо-ізольовані труби від джерел теплової енергії – котельня на вулиці Тролейбусна, 40а та котельня на вулиці Дорошенка 28а . Ці роботи будуть також здійснюватися по співпраці з ЄБРР.

Цього року перед нашим підприємством постала задача забезпечити теплом та гарячою водою мешканців обласного центру, що проживають на вулиці Чорновола та прилеглих до неї вулиць, від яких по завершенню опалювального сезону 2017-2018 рр. відмовилося ТОВ «СТЕК». Нині здійснюється напрацювання проектів щодо модернізації котелень на вулицях Чорновола, 47а та Матейки, 34а, а також магістральних мереж подачі теплоносія до будинків цих споживачів.

Це лише одні з пріоритетніших напрямків розвитку нашого підприємства на найближчу перспективу.

Уряд України спрямовує підприємства теплоенергетики працювати в режимі самоокупності і беззбитковості. В той же час нині діючий тариф було встановлено Постановою НКРЕКП на підставі фактичних цінових даних 2011 року. Отже, на сьогодні життєвою необхідністю є проведення його коригування на підставі існуючих цін на енергоносії та витратні матеріали.

Також життя вже давно вимагає прийняття рішення щодо відміни дії Постанови Кабміну № 217, коли кошти абонентів автоматично розщеплюються і 90% з них іде на рахунок НАК «Нафтогазу України». Така ситуація фактично фінансово знекровлює теплогенеруюче підприємство, не дає в нормальному режимі проводити підготовчі роботи до нового опалювального сезону і призводить навіть до затримки виплати заробітної плати працівникам.

У цьому році Уряд планує здійснити монетизацію субсидій споживачам житлово-комунальних послуг. Це мало би вирішити проблему відшкодування держбюджетом багатомільйонних боргів тепловикам по пільгах та субсидіях.