• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Не створюйте боргів. Не сприяйте ворогам України

26.10.2023

18 жовтня розпочався новий опалювальний сезон 2023/2024 рр. Варто нагадати особам, хто отримує  субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, що рішення про надання субсидії переглядається органами соцзахисту населення двічі на рік — у травні та жовтні.

Тобто вже за лічені дні установи соцзахисту розпочнуть аналізувати інформацію, яку в обов’язковому порядку надають комунальні підприємства міста, про стан розрахунків українців, яким була призначена субсидія.

У разі, якщо виявлятимуть наявність протермінованої заборгованості за більше, ніж три місяці  і на суму понад 680 гривень — буде прийнято рішення щодо скасування субсидії.

Станом на 01.10. 2023 р. борги населення за спожите тепло становлять 155 млн. грн.

Звичайно тут далася взнаки ситуація із війною, що триває нині на теренах України проти москальського агресора і, як наслідок, падіння платоспроможності громадян. Проте борги боржникам все одно, так чи інакше, доведеться погасити. Альтернативи цьому нема. Списання боргів НЕ передбачається! Про це наголошують й працівники соціальних служб. Адже борг за комунальні послуги унеможливить подальше отримання субсидій.

З власниками квартир, які боргують ДМП «ІФТКЕ», працює «Група по роботі з боржниками». Основним завданням групи є проведення щоденної роботи з боржниками щодо зменшення дебіторської заборгованості, щомісячне інформування споживачів про стан їх розрахунків, проведення попереджувальної, досудової роботи.

Група працює з тими, хто має борг перед ДМП «ІФТКЕ» за спожите тепло та гарчу воду в сумі понад 8000 грн. Спочатку спеціалісти групи намагаються поспілкуватися з боржником, вияснити причини заборгованості та встановити можливість погашення боргу. Як варіант пропонується власнику квартири укласти договір реструктуризації.

Для цього слід оплатити 25% від суми боргу, надати копії паспорту, ідентифікаційного коду та квитанції про оплату 25% боргу, явитись в офіс ДМП «ІФТКЕ» і підписати договір на реструктуризацію. Реструктуризація надається на один рік, а в окремих випадках розглядається довший термін.

У випадку, коли боржник не реагує, не йде на контакт чи відмовляється сплатити борг, справа передається на розгляд суду. При позитивному судовому вирішенні боржник буде зобов’язаний погасити окрім боргу всі судові витрати.

Станом за 2023 рік подано до суду позовні заяви по фізичних боржниках складають 449 позовних заяв на суму понад 20,9 млн. грн.

Далі справу передається до Державної чи приватної виконавчої служби. Тепер  боржник змушений буде оплатити додатково 10% від суму боргу за послуги виконавчої служби. При ігноруванні виклику  Виконавчої служби її працівники здійснюють опис і арешт рухомого і нерухомого майна боржника. Також повідомляється міграційна служба щодо  унеможливлення боржникові виїхати за кордон без погашення боргу. Одночасно накладається стягнення на отримання ним пенсії чи заробітної плати, блокуються всі картки рахунків у банках.

Станом за 2023 рік до Державної виконавчої служби спрямовано 90 виконавчих документів по фізичних боржниках на суму понад 3,5 млн. грн.

Група по роботі з боржниками починає свою роботу з доброго слова – відтермінуванням сплати та реструктуризацією боргу, а завершує, в разі не усвідомлення боржниками серйозності ситуації, жорстокими діями – зверненням до суду та примусовим стягненням боргу Державною виконавчою службою. Варто наголосити: борги все одно доведеться погасити. Альтернативи цьому нема!

Отже, якщо ви перебуваєте зараз у скрутному становищі і не маєте змоги погасити борг, ви можете укласти договір на реструктуризацію заборгованості. Умови такого договору передбачають погашення накопиченого боргу частинами.

Варто пам’ятати, що борги за комунальні послуги населення, а зокрема, за отримане централізоване теплопостачання, знекровлюють фінансову спроможність теплогенеруючого підприємства, створюють перешкоди проходженні нового опалювального сезону 2023/2024 рр. і таким чином сприяють ворогам України в дестабілізації ситуації на місцях.

Заступник директора з розрахунків і реалізації теплової енергії

Ігор УГРИНОВСЬКИЙ