• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Питання відключення від централізованого теплопостачання залишається незмінним

Питання відключення від централізованого теплопостачання залишається незмінним

IMG 20180622 Ugrynowskyj 2206

Чимало запитань громадян, що надходять на електронну адресу та запити до представників влади стосуються можливості отримання дозволу на відключення від системи централізованого теплопостачання.

Компетентну відповідь з цього питання дає заступник директора з розрахунків і реалізації теплової енергії ДМП «ІФТКЕ» Ігор Угриновський.

Особливо побільшало звернень останнім часом після оприлюднення на певних інтернет-сайтах повідомлення про розроблений деякими народними депутатами проекту закону, який хочуть «протягнути» через Верховну Раду. Цей проект закону ще не винесений на розгляд та обговорення, проте чутки про нього вже почали поширюватися і бентежити громадян.

Ми вже писали про плюси і мінуси індивідуального автономного опалення і небезпеку для малозабезпечених опинитися в будинку, де більшість мешканців, що мають великі фінансові статки, прагнуть встановити автономне опалення. А що робити решті громадян, що не мають таких статків на його облаштування і будуть змушені або платити завищені тарифи за тепло, що надходитиме для цілого будинку, в разі відключення окремих квартир, або взагалі залишаться сам на сам без тепла, бо теплогенеруючій компанії може стати економічно не вигідно подавати теплоносій для обмеженої кількості мешканців багатоповерхівки. Тоді постане в усій проблематичності фінансова проблема для малозабезпечених, яку буде не просто вирішити, адже держава не передбачає дольового співфінансування чи доступних довгострокових кредитів на розробку проекту, на придбання та монтаж індивідуального газового обладнання та цілої теплової системи квартири, включаючи труби та теплові батареї. Тим більше, слід пам’ятати, що термін експлуатації нинішнього побутового обладнання здебільшого фактично запроектований в межах 7-8 років. Виробникам не вигідно виготовляти, так би мовити, «вічний двигун». А після цього терміну заміна котла потягне за собою знову десятки тисяч гривень. Але про це, встановлюючи індивідуалку, чомусь забувають.

У котельнях централізованого опалення спеціалісти щоліта здійснюють технічне обслуговування цілого комплексу обладнання, аби воно надійно подавало теплову енергію споживачам. Автономне обладнання також вимагає щорічного ТО, за яке слід платити спеціалісту. Ми тут вже не говоримо про якість газу і жорсткість води, яку використовує нагрівальне обладнання в багатоповерховому житловому будинку. А це безпосередньо впливає на термін служби високовартісного побутового теплогенеруючого обладнання.

Ми також не говоримо про екологічне навантаження та небезпеку отруєння чадними газами від сусідів, що встановили індивідуалку (а такі сумні факти вже мали місце не так давно в обласному центрі). Нині зі стін багатоквартирних будинків, де встановили автономне опалення, як голки в їжака стирчать димовикідні труби. Де може відбутися наступна тиха трагедія? У ряді країн Євросоюзу діє стратегія на збереження і розвиток саме централізованого опалення, адже у великих котельнях можна застосовувати наднові енергоощадні технології, а також використання альтернативних видів енергії, що не реально в автономному опаленні багатоквартирних будинків. Тут дрова, пелети чи вугілля не зарадять!

Слід також наголосити, що автори вже згаданого законопроекту не передбачають звільнити власників квартир, хто відключиться від централізованого постачання, від оплати послуг за надане опалення приміщень загального користування, а це сходові клітки, горища та підвальні приміщення. Також згідно санітарних норм під час опалювального сезону власники автономного опалення повинні підтримувати у своїх приміщення температурний режим не менше 18о С навіть тоді, коли власник виїжджає на певний час з квартири у відрядження чи відпустку. Ця вимога продиктована тим, щоб не порушувався загальний температурний режим і забезпечувалися санітарно-побутові норми проживання цілого будинку через квартири, де нема опалення.

Звичайно, із наближенням передвиборної кампанії народним обранцям кортить заручитися дешевим піаром, тому і з’являються подібні законопроекти, які у своїй основі остаточно зруйнують існуючу систему централізованого теплопостачання, нічого не даючи взамін малозабезпеченим верствам суспільства. Вже тепер не вщухають розмови про імовірне скоре багаторазове півищення тарифу на природний газ для населення і це ще не остаточна межа зростання вартості енергоносія. Так, можна, заплативши багатотисячну суму, встановити газовий котел, а потім мерзнути в напівтеплій оселі, економлячи споживання кожного кубометра високовартісного газу. Тим більше, що ККД побутових котлів набагато нижчий за сучасні потужні промислові європейські зразки. Тому питання має стояти не у відмові від централізованого теплопостачання, як найбільш енергоощадливого, а в обгрунтованій тарифній політиці держави та відповідному рівні зарплат і пенсій, тобто рівні соціальних стандартів життя громадян, які нині існують і діють в країнах Євроспільноти.

Отже, на сьогодні відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання житлових будинків регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630 (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 31.10.2007 № 1268) та Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженим наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово – комунального господарства України від 22.11.2005 № 4 (із змінами, внесеними наказом Мінжитлокомунгоспу від 06.11.2007 № 169, який набув чинності з 09.12.2007).

У Правилах чітко визначено порядок проведення відключення споживачів від систем центрального опалення. Цей порядок визначає процедуру відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води цілого житлового будинку при відмові всіх споживачів від послуг ЦО і ГВП.