• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Ще один напрямок енергоефективності

Ще один напрямок енергоефективності

Питанню всебічного впровадження енергоефективності на нашому підприємстві приділяється особлива увага. Саме задля зменшення споживання електричної енергії та компенсації її реактивної складової на ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» проводяться роботи по встановленню конденсаторної установки в котельні, що на вулиці Тролейбусна, 40а.

Як відомо, реактивна потужність разом з активною враховується постачальником електроенергії, а отже, підлягає оплаті по тарифах, що нині діють, тому і складає значну частину рахунку за електроенергію.

Реактивна енергія витрачається на створення магнітних полів в обмотках електродвигунів і трансформаторів. Отже, основними виробниками реактивної потужності є асинхронні електродвигуни, які споживають до 40% всієї потужності, трансформатори всіх ступенів трансформації – 35%; лінії електропередачі – 7%.

Найбільш дієвим і ефективним способом зниження споживаної з мережі реактивної потужності є застосування установок компенсації реактивної потужності за допомогою конденсаторних батарей. За рахунок приєднання до мережі компенсуючого пристрою зменшуються втрати потужності і напруги. На практиці коефіцієнт потужності після компенсації знаходиться в межах від 0,93 до 0,99. Чим значення коефіцієнту менше, тим втрати більші.

Нині в модернізованій котельні, що на вулиці Тролейбусна, 40а здійснюються роботи по встановленню нової конденсаторної установки з автоматичним регулюванням. Це покращить роботу схеми електропостачання теплогенеруючого об’єкта в цілому, призведе до зменшення перетікання реактивної електричної енергії, розвантажить силові лінії та трансформатори, покращить роботу електрообладнання і сприятиме стабілізації напруги в мережі, що в свою чергу зменшить фінансові затрати при розрахунках з електропостачальною організацією.