• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Теплова інспекція і людський фактор втручання

Теплова інспекція і людський фактор втручання

DSC 20821 1203

Коли в квартирі чи цілому під’їзді пропадає тепло чи недостатньо гріють батареї, люди звертаються на Аварійно-диспетчерську службу нашого підприємства. Проте причини цього явища не завжди залежать від зношеності внутрішньобудинкових мереж і їх пориву. Часто-густо тут присутній певний людський фактор, про що варто поговорити в світлі останніх подій, які мали місце під час цього, напрочуд лагідного опалювального сезону, що добігає свого завершення. Розслідують такі факти і з’ясовують причини негараздів із тепловим забезпеченням абонентів працівники підрозділу нашого підприємства, назва якому «Теплова інспекція». Очолює цей відділ начальник Теплової інспекції Богдан Цікель, а допомагають йому високодосвідчені інженери-інспектори І категорії Віктор Швець та Євген Хоробчук.

Напрямки роботи теплової інспекції багатогранні, – каже Богдан Цікель, – і спрямовані, в першу чергу, на якісне і ефективне забезпечення тепловою енергією наших споживачів. Теплова інспекція здійснює контроль за технічним станом об’єктів теплогенерації, виконує інспекторські перевірки експлуатації теплових мереж, будинкових систем, теплових пунктів та котелень і при виявленні порушень через акти-приписи вимагає усунення недоліків чи протиправного стороннього втручання.

Цього опалювального сезону працівниками Теплової інспекції було виписано 5 актів-приписів начальникам теплових районів міста щодо негайного виправлення виявлених негараздів та 7 актів-приписів щодо самовільного втручання в системи теплозабезпечення громадянами-мешканцями багатоквартирних житлових будинків.

Що мається на увазі під терміном «самовільне втручання мешканців»?

DSC 20831 1203

Мова іде, в першу чергу, про самовільну реконструкцію внутрішньокімнатних теплових розгалужень, – долучається до розмови інженер-інспектор Віктор Швець, – яку під час літнього періоду здійснюють окремі мешканці багатоповерхівок. Тут виявляємо бажання декого забезпечити теплом засклені лоджії чи балкони, встановлення теплої підлоги, тощо. Як наслідок, значно зростає теплоспоживання такої квартири за рахунок сусідів, яким теплової енергії залишається суттєво менше. Тому під час зимових холодів у квартирах цих абонентів стає значно прохолодніше і вони починають звертатися на Аварійно-диспетчерську службу зі скаргами через напівтеплі стояки, які раніше давали нормальний рівень тепла.

Також дуже часто стикаємося із такими фактами, коли мешканці вирішують самовільно замінити старі внутрішньокімнатні сталеві труби на пластикові такого самого діаметру, не усвідомлюючи, що товщина стінки пластикової труби вдвічі грубша, тобто прохідний діаметр пластикової труби буде набагато менший від аналогічної сталевої. А потім скаржаться на недостатнє тепло в квартирі.

Непоодинокі випадки, коли окремі мешканці в літній період встановлюють крани на відводах приладів опалення і під час зими скручують тепло, коли і як їм заманеться, не додаючи його сусідам по стояку. Сусіди ж скаржаться на АДС, що батареї ледь жевріють.

DSC 2069 1203

Кричущий факт самовільного втручання мешканців до стабільної роботи індивідуального теплового пункту (ІТП) мав місце зовсім недавно, – долучається до розмови інженер-інспектор Євген Хоробчук.- Двоє мешканців пенсійного віку, які проживають у багатоквартирному житловому будинку, що на вулиці Пасічна, вирішили, що їм у квартирах занадто гаряче, тож пішли і самовільно демонтували датчик зовнішньої температури, згідно показників якого залежить стабільна робота автоматизованого ІТП. Мало того, свої дії вони виконали в присутності журналіста обласної газети, який сфотографував їх із датчиком в руках на сторінці інтернет-ресурсу цієї газети. Мовляв, датчик не робочий, адже коли вони його помістили у підвальне приміщення, де розташоване ІТП (бо там тепліше), температура в кімнатах не зменшилася.

Шкода, що ані вони, ані журналіст не усвідомили, що обсяг гарячої води в тепловій системі будинку такий, що миттєвої зміни температури в квартирах очікувати марно.

Наступного дня електрослюсар контрольно-вимірювальних приладів встановив на місце температурний датчик, але вище згадані «активісти», побачивши це, вимагали від нього демонтувати його, погрожуючи застосуванням сили (зафіксовано свідків).

Після цього, відповідна комісія склала акт про чергове самовільне втручання громадян в роботу автоматизованого ІТП, розбалансування його роботи та пошкодження корпусу датчика температури, справність якого було комісією підтверджено, а юридична служба нашого підприємства готує документи про відповідне звернення до правоохоронних органів.

Цікавим є факт, що буквально на третій день після цих подій мешканець сусідньої квартири цього будинку звернувся на АДС з приводу холоду в квартирі (зафіксовано запис із адресою і прізвищем в журналі АДС). От так завжди відбувається: одним гаряче, а іншим – зимно.

Це лише окремі епізоди, що час від часу доводиться розглядати працівникам нашої служби, – констатує Богдан Цікель. – Великий обсяг робіт припадає на нашу службу під час міжопалювального сезону, коли теплові райони міста здійснюють гідравлічне випробування мереж, а потім разом із нашими інспекторами готують акти готовності теплових мереж до нового опалювального сезону. Також готують акти гідравлічних випробувань внутрішньобудинкових систем на щільність та міцність, акти готовності котелень, ЦТП та ІТП.

В той же час ми постійно моніторимо стан теплових мереж. Так було виявлено часткове ушкодження теплоізоляції на тепломагістралях, що проходять на поверхні землі біля вищого професійно-технічного училища №13 та на вулиці Софіївка. Було прийнято рішення виконати заміну теплоізоляційного шару, щоб мінімізувати втрати тепла на наступні роки. Робота Теплової інспекції не припиняється.

На фото: Богдан Цікель, начальник Теплової інспекції;

Віктор Швець біля відновленої теплоізоляції на вул. Софіївка;

Євген Хоробчук (крайній праворуч) під час роботи комісії на ІТП (вул.Пасічна).