• Довідка щодо заборгованості
    +38 (099) 50-62-000
    +38 (098) 50-62-000
    +38 (0342) 50-62-00
  • office@tke.if.ua
  • При аварійній ситуації
    15-82
    56-47-82
    (067)110-11-73
  • Графік роботи
    Пн-Чт: 8-1715
    Обід: 12-13

Про новації щодо субсидій із перших вуст

Про новації щодо субсидій із перших вуст

Seminar Subsydii 1 0507

05 липня в актовому залі ДМП «ІФТКЕ» відбувся семінар для працівників сервісного центру та юридичного відділу нашого підприємства щодо новацій, які відбулися при нарахуванні субсидій після введення в дію Постанови Кабміну № 329 від 27.04.2018 р. Проводили семінар представники Департаменту соціальної політики виконкому Івано-Франківської міської ради: Вікторія Шпирка – заступник начальника відділу субсидій, і Тетяна Лазарович – завідувач сектору №2 відділу субсидій.

Перед початком семінару Ігор Угриновський, заступник директора з розрахунків і реалізації теплової енергії ДМП «ІФТКЕ», наголосив про особливу важливість даного семінару, адже працівники сервісного центру та юридичного відділу щодня безпосередньо стикаються із проблемами, які виникають у наших абонентів стосовно нарахувань за спожиті послуги і надані державою субсидії. Тож саме вони мають досконало знатися на всіх нюансах, запроваджених у цій галузі нововведень, щоб компетентно давати відповіді і здійснювати розрахунки за надане тепло та гарячу воду.

Заступник начальника відділу субсидій Вікторія Шпирка розповіла присутнім про наступне:

Після введенні в дію Постанови Кабміну № 329 субсидія не нараховується тим, хто має у власності квартиру площею більше ніж 120 кв м чи будинок площею 200 кв. м. Або якщо будь-хто із складу домогосподарства чи членів сім’ї має у своєму володінні транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації із дати випуску якого минуло менше 5 років (крім мопеда).

Тепер субсидія розраховується двічі: на неопалювальний сезон – з 1 травня до 30 вересня і на опалювальний – з 1 жовтня до 30 квітня.

Якщо особа не працює, то раніше при розрахунку субсидій нараховувалося два прожиткових мінімуми. Нині, якщо в складі сім’ї є хоч один не працюючий, право на субсидію така сім’я втрачає. Тепер люди мають або працювати, або ставати на облік в Центрі зайнятості чи мати юридично засвідчений догляд за перестарілим чи особою, що має інвалідність. Навіть коли людина перебуває у Центрі зайнятості, то вона повинна отримувати там дохід. Тобто, якщо людина роками перебуває на обліку в Центрі зайнятості і має дохід «0», то така сім’я втрачає право на субсидію. Лишається єдиний вихід – сплата єдиного соціального внеску. Тоді укладається Договір добровільного страхування і сплата дорівнює 819 грн. щомісяця. Це, так би мовити, ніби людина працює і сплачує за себе соціальний внесок, а потім це іде їй на пенсію. Але при цьому у розрахунку субсидії враховується дохід у три прожиткові мінімуми.

Seminar Subsydii 2 0507

Звертатися по субсидію мають всі особи, що перебувають у шлюбі. Раніше сімейний стан до уваги не брався. Нині Уряд декларує потребу возз’єднання сімей. Відтепер для оформлення субсидії необхідно декларувати доходи всіх членів сім’ї (чоловіка, дружини, дітей), навіть тих, що зареєстровані за іншими адресами. Якщо чоловік і дружина прописані в різних квартирах, то для отримання субсидій окремо кожному обидвоє мають декларувати доходи: у дружини – чоловіка, а в нього – дружини.

Ті, хто має дітей від 14 років повинні оформити їхні паспорти і ідентифікаційні коди. Цю інформацію потрібно занести при розгляді справ.

Тепер по разових трудових договорах, що мають термін дії на 1-2 місяці субсидія не призначатиметься. Договір повинен мати певний термін дії. Якщо людина звертається по субсидію в жовтні, то договір має діяти по квітень. Також не призначатиметься субсидія, якщо дохід буде менше мінімальної зарплати чи не сплачений єдиний соціальний внесок.

Відтепер кожного місяця людина, що має субсидію повинна сплачувати обов’язковий платіж протягом цілої дії субсидії. Якщо в якійсь місяць людина не сплатила єдитний обов’язковий платіж, то субсидію доведеться повернути державі готівкою.

Змінилася ситуація коли в сім’ях особи прописані, але не проживають. Раніше бралася довідка, засвідчена сусідами, що такої людини нема і призначалася субсидія. Тепер потрібно здавати документи наново кожні півроку (на літній і зимовий періоди). Потрібно здавати довідки про те, де та особа, що прописана, дійсно проживає. Тобто слід взяти довідку з місця реального проживання людини, або довідку з місця роботи, якщо людина працює, на приклад, у Києві, Львові чи деінде.

Багато людей нині за кордоном. Якщо людина перебуває за кордоном більше 60 днів, право на субсидію така сім’я не має.

Якщо громадяни не отримували ніяких доходів, або що їхній дохід за той період був менший, ніж мінімальна зарплата, та коли вони не сплатили єдиний соціальний внесок, то ці особи не мають права на субсидію. Якщо дохід менший від мінімальної зарплати, але протягом трьох місяців сплачений єдиний соціальний внесок, тоді можна взяти справу на розгляд комісії. Сенсу ховатися зараз немає, щоб мати право на субсидію – треба легалізовуватись

З минулих вимог залишилося незмінним: якщо ви придбали щось на суму понад 50 тис. грн, то субсидія не призначається, а також коли є борги більші за 340 грн.

На 01 квітня 2018 р. отримували субсидії 46019 домогосподарств. Серед них було дуже багато тих, де субсидію отримували мама і мала дитина. Виникає питання: де чоловік? Якщо він за кордоном, то сім’я автоматично втрачає право на субсидію. По Держприкордонслужбі у нас зроблено запит і ми будемо знати де людина перебувала. Грати в ігри з державою не варто, бо все одно потім доведеться повертати неправомірно призначену субсидію. На сьогодні маємо призначених субсидій по 9161 домогосподарству.